Προστασία των μνημείων από την κλιματική αλλαγή

Η προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, θα απασχολήσει τη αυριανή ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου και θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο (CNR) της Ιταλίας.
Η ημερίδα γίνεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου HERACLES, το οποίο έχει ως στόχο το σχεδιασμό και την προώθηση συστημάτων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες προστασίας των μνημείων της Πολιτισμικής Κληρονομιάς, έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το έργο, το οποίο στοχεύει σε μια ολιστική και διεπιστημονική προσέγγιση, θα συμβάλει επίσης στην εφαρμογή οδηγιών και πρωτοκόλλων όχι μόνο για μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη διατήρηση των μνημείων της Πολιτισμικής Κληρονομιάς αλλά και για τη γενική διαχείριση των κινδύνων.

Οι μεθοδολογίες και οι στρατηγικές που θα χρησιμοποιηθούν στοχεύουν, στη βελτίωση της συνειδητοποίησης της κοινωνικής και πολιτιστικής αξίας των μνημείων της Πολιτισμικής Κληρονομιάς από τις διαφορετικές κοινότητες. Επίσης σημαντικές δραστηριότητες του έργου HERACLES είναι η δικτύωση και η ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών.
Στην Ημερίδα, η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό, θα παρουσιαστεί η πορεία του ερευνητικού έργου, καθώς και η δράση του Υπουργείου Πολιτισμού αναφορικά με την προστασία των μνημείων από την επίδραση της Κλιματικής Αλλαγής, από εκπροσώπους των Διευθύνσεων Συντήρησης και Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ