Πολύτιμη συλλογή απολιθωμάτων απέκτησε ο Δήμος Ρεθύμνης

Μια πολύτιμη συλλογή απολιθωμάτων απέκτησε ο Δήμος Ρεθύμνης, χάρη στην εξαιρετικά γενναιόδωρη δωρεά του συλλέκτη, Πασχάλη Ζησίου, ομογενή που είναι εγκατεστημένος στο Φρέχεν της Βόρειας Γερμανίας.

Η συλλογή περιλαμβάνει χιλιάδες ασπόνδυλα θαλάσσια απολιθώματα, μεταξύ αυτών είναι κι ένας σημαντικός αριθμός Κρητικών, τα οποία ο κ. Ζησίου διατηρούσε σε ιδιωτική Έκθεση στην οικία του. Η αγάπη του για το Ρέθυμνο και την Κρήτη, την οποία επισκέπτονταν σταθερά από το 1989 μέχρι προσφάτως, αλλά και οι σχέσεις εκτίμησης και συνεργασίας που διατηρεί έως σήμερα, με την ομάδα Παλαιοντολογίας και τον υπεύθυνο επίτιμο πρόεδρο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας Δυτ. Κρήτης και άμισθο επιμελητή του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου Γουλανδρή Φ. Ι. γεωλόγο, Βασίλη Σιμιτζή, ώθησε τον κ. Ζησίου να δωρίσει τη συλλογή του στο Δήμο Ρεθύμνης, προκειμένου να φιλοξενηθεί σε κατάλληλη αίθουσα.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργος Μαρινάκης, μετά τη δημόσια κατάθεση της πρόθεσης του κ. Ζησίου, στη διάρκεια εκδήλωσης του Παλαιοντολογικού Μουσείου, αναγνωρίζοντας την υλική αλλά, κυρίως, την άυλη αξία της συλλογής, κίνησε άμεσα την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία απόκτησής της. Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης με απόφαση του αποδέχθηκε να ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς των απολιθωμάτων από την Γερμανία στο Ρέθυμνο. Λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, η υλοποίηση της απόφασης, είχε σοβαρές δυσκολίες.Πολύτιμη συλλογή απολιθωμάτων απέκτησε ο Δήμος Ρεθύμνης

Όμως με την προσωπική συμβολή του ογδοντάχρονου δωρητή και την βοήθεια μισθωμένων εργατών, η ευρύτατη αυτή συλλογή φορτώθηκε με κατάλληλη συσκευασία σε κοντέινερ και παραλήφθηκε, το Νοέμβριο του 2020, από τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής του Δήμου, τους Αντιδημάρχους Συντονισμού Διοικητικών Υπηρεσιών και Ψηφιακής Ανασυγκρότησης, Γ. Γεωργαλή και Οικονομικών, Στέλιο Σπανουδάκη, καθώς και τον κ. Σιμιτζή και φυλάσσεται προστατευμένη στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Νικηφόρου Φωκά, στην περιοχή Άγιος Ανδρέας Ρεθύμνου.

Πολύτιμη συλλογή απολιθωμάτων απέκτησε ο Δήμος ΡεθύμνηςΗ πολύπλοκη διαδικασία τακτοποίησης και εν γένει διαχείρισης της συλλογής είναι σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και ο κ. Σιμιτζής, ως εκπρόσωπος του δωρητή, συνυπέγραψαν το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής της συλλογής, καθώς και το μνημόνιο συνεργασίας προκειμένου να κατοχυρωθεί νομικά η κυριότητα και να προχωρήσουν οι ενέργειες για την περαιτέρω αξιοποίηση της δωρεάς από το Δήμο Ρεθύμνης.

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες, ο Δήμος Ρεθύμνης, όπως αναφέρει, θα αναζητήσει τον καταλληλότερο τρόπο και τόπο για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του πλούτου της Συλλογής των απολιθωμάτων, ένα μικρό μέρος του οποίου φιλοξενείται ήδη από το 2016 στο Μουσείο Ρεθύμνου.

Μια ιδέα άμεσα υλοποιήσιμη είναι η Έκθεση τμήματος της Συλλογής, σε μία σύγχρονη αίθουσα, στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Νικ. Φωκά, όπου λειτουργεί η Σχολή Ξεναγών Ρεθύμνου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος