Μ. Γαλανάκης – καθηγητής Παιδιατρικής για τον εμβολιασμό των παιδιών: Οι γονείς να συμβουλευτούν τον παιδίατρο

Να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους, τον οποίον εμπιστεύονται, σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους κατά του κορονοϊού καλεί τους γονείς ο καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μανόλης Γαλανάκης.

Λίγο πριν ηχήσει το πρώτο κουδούνι για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, ο καθηγητής Παιδιατρικής, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ηρακλείου, εξήγησε τις επίσημες οδηγίες, τις ενδείξεις και τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και είναι στοίχημά μας να παραμείνουν ανοικτά».

Όπως είπε, οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι απέναντι στην πανδημία του Sars Cov2. “Πανδημία είναι θα περάσει” ανέφερε χαρακτηριστικά, προτρέποντας τους γονείς που δυσπιστούν ή έχουν αμφιβολίες σε σχέση με τον εμβολιασμό των παιδιών τους να κλείσουν τα αυτιά στην “τρομολαγνεία”, να μην προχωρήσουν στον εμβολιασμό αν δεν είναι σίγουροι, αλλά να μιλήσουν με τον παιδίατρό τους, ο οποίος θα τους ενημερώσει και θα τους καθοδηγήσει.

Ο κ. Γαλανάκης, αναφερόμενος στις επίσημες οδηγίες, εξήγησε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, που δηλαδή έχουν υποκείμενα νοσήματα, μεταξύ των οποίων είναι και η παχυσαρκία. Επίσης, θα πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά, τα οποία ζουν στην ίδια στέγη με ευάλωτο άτομο (ηλικιωμένο κ.α.), ώστε να προστατευτούν τα ίδια, αλλά και το οικείο πρόσωπό τους το οποίο κινδυνεύει. Επίσης, όσοι γονείς το επιθυμούν, θα πρέπει χωρίς φόβο, καθώς δεν υπάρχει λόγος, να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Όπως εξήγησε, οι παρενέργειες του εμβολίου στα παιδιά και στους εφήβους είναι σπάνιες και αφορούν κυρίως μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες. Ωστόσο, τόνισε, και ο ίδιος ο ιός έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί ανάλογα προβλήματα, προσβάλει το μυοκάρδιο.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, έχουν νοσηλευτεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου περίπου εξήντα παιδιά με covid-19 από όλη την Κρήτη, αν και έχουν νοσήσει πολύ περισσότερα, χωρίς να χρειαστούν νοσηλεία. Στο σύνολό τους, σύμφωνα με τον κ. Γαλανάκη, η κατάσταση της υγείας τους εξελίχθηκε καλά, χωρίς να χρειαστεί κάποιο από αυτά διασωλήνωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος