Κρήτη: “Ασφυξία” στις ΜΕΘ και εκκλήσεις γιατρών για υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς

Μεγάλη αύξηση των ασθενών με covid-19 στις ΜΕΘ των νοσοκομείων του νησιού καταγράφεται το τελευταίο 24ωρο, στη διάρκεια του οποίου τρεις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της covid-19 τάσσονται γιατροί, που καθημερινά καλούνται να διαχειριστούν την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία και που γίνονται μάρτυρες οικογενειακών δραμάτων.

Το προηγούμενο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους δύο γυναίκες 90 και 93 ετών στο ΠΑΓΝΗ, όπου νοσηλεύονταν, αλλά και ένας 82χρονος στο Βενιζέλειο. Μάχη για τη ζωή τους δίνουν στις ΜΕΘ της Κρήτης 42 ασθενείς, από τους οποίος 32 είναι πιο βαριά και έχουν διασωληνωθεί. Συνολικά ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού φτάνει τους 236, καταγράφοντας επίσης αύξηση.

Κρήτη: “Ασφυξία” στις ΜΕΘ και εκκλήσεις γιατρών για υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούςΕκτίμηση αναφορικά με το πώς θα εξελιχθεί η τωρινή πιεστική κατάσταση δεν μπορεί να γίνει, δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, παρά το ότι ο ίδιος εκτιμά, ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα εισέλθουμε σε φάση ύφεσης της πανδημίας στην χώρα μας, εφόσον συνεχιστεί και αυτή τη εβδομάδα η επιπεδοποίηση της σχετικής καμπύλης. Ωστόσο, όπως σημείωσε, τα πραγματικά ημερήσια κρούσματα εκτιμάται ότι κυμαίνονται μεταξύ 30.000 και 40.000, ενώ τα ενεργά κρούσματα στη χώρα υπολογίζονται σε 300.000 – 400.000. Μένει να διαπιστωθεί η επίπτωση της “Όμικρον” στις νοσηλείες και ιδίως στις βαριές νοσήσεις, στις διασωληνώσεις και στους θανάτους. “Δεν είναι γρίπη” επανέλαβε ο κ. Τζανάκης αναφερόμενος στην “Όμικρον” και υπογραμμίζοντας πως ήδη στα νοσοκομεία της Κρήτης περίπου οι μισές νοσηλείες αφορούν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, ενώ σε ό,τι αφορά τις νοσήσεις των παιδιών, η επικράτησή της είναι πλήρης.

“Ασφυξία” στις ΜΕΘ

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την “Όμικρον”, δύο από τους 17 ασθενείς που νοσηλεύονταν χθες στην ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ νόσησαν από τη συγκεκριμένη παραλλαγή, ενώ οι υπόλοιποι ήταν κρούσματα της “Δέλτα”.
Κρήτη: “Ασφυξία” στις ΜΕΘ και εκκλήσεις γιατρών για υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούςΣήμερα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και συντονιστής των ΜΕΘ Covid της Κρήτης Δημήτρης Γεωργόπουλος, νοσηλεύονται 18 ασθενείς, από τους οποίους οι 17 είναι ανεμβολίαστοι. Μόλις ένας είναι εμβολιασμένος, αλλά έχει πολύ σοβαρή νόσο και γι’ αυτό δεν κατάφερε να αναπτύξει αντισώματα, όπως εξήγησε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καθημερινά δίνεται ένας αγώνας διαχείρισης των περιστατικών, δεδομένου ότι η ΜΕΘ Covid διαθέτει 16 κλίνες. Έτσι, μόλις κάποιος ασθενής αρνητικοποιείται, γίνεται δηλαδή μη μολυσματικός, μεταφέρεται στην κανονική ΜΕΘ.
“Ο μη εμβολιασμός αποτελεί ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά” δήλωσε ο κ. Γεωργόπουλος. Όπως ανέφερε, μέχρι τώρα έχουν νοσηλευτεί στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ περισσότεροι από 200 ασθενείς με covid και οι ανεμβολίαστοι μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

“Αν είχαμε εμβολιαστεί τώρα δεν θα μιλάγαμε” σημείωσε και παρέθεσε τα παραδείγματα χωρών με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού που έχουν καταφέρει να περιορίσουν σημαντικά τους ασθενείς στις ΜΕΘ. Στη Δανία, όπως είπε, έχουμε 55 τέτοιους ασθενείς, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στην Πορτογαλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τι έχει να πει σε όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί; “Τίποτα απολύτως” απαντά και προσθέτει την αναγκαιότητα η πολιτεία να αποφασίσει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους άνω των 40 ετών.
Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στους ασθενείς με άλλα νοσήματα που δε μπορούν να αντιμετωπιστούν όσο ΜΕΘ, κλινικές και προσωπικό καλούνται να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της πανδημίας. Από την πλευρά του και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης τόνισε από τη μια το κοινωνικό κόστος, λόγω της αδυναμίας αντιμετώπισης μη covid περιστατικών, όσο και το οικονομικό, το οποίο, όπως εξήγησε, ανέρχεται σε 30.000 – 50.000 ευρώ για κάθε ασθενή που εισάγεται στη ΜΕΘ. Ο ίδιος χαρακτήρισε ανήθικο το μη εμβολιασμό και τόνισε ότι η υποχρεωτικότητα είναι μονόδρομος, υπενθυμίζοντας ότι έχει ζητήσει εδώ και καιρό τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και των άνω των 50 ετών.

Οι σημερινές νοσηλείες

Στα νοσοκομεία της Κρήτης σήμερα (20/1) νοσηλεύονται 236 ασθενείς, από τους οποίους οι 194 στις κλινικές covid και οι υπόλοιποι στις ΜΕΘ.

Αναλυτικά, οι νοσηλείες ανά νοσοκομείο διαμορφώνονται ως εξής:
-ΠΑΓΝΗ: 62 ασθενείς, 45 στην κλινική covid, 17 στη ΜΕΘ, 14 διασωληνωμένοι.
-Βενιζέλειο: 38 ασθενείς, 30 στην κλινική covid, 8 στη ΜΕΘ, οι 7 διασωληνωμένοι.
-Νοσοκομείο Χανίων: 87 ασθενείς, 74 στην κλινική covid, 13 στη ΜΕΘ, οι 8 διασωληνωμένοι.
-Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 28 ασθενείς, 26 στην κλινική covid, 2 στη ΜΕΘ, 1 διασωληνωμένος.
-Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 10 ασθενείς, 8 στην κλινική covid, 2 στη ΜΕΘ, όλοι διασωληνωμένοι.
-Νοσοκομείο Σητείας: 2 ασθενείς στην κλινική covid.
-Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 7 ασθενείς στην κλινική covid.
-Νοσοκομείο Νεάπολης: 2 ασθενείς στην κλινική covid.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος