Kακοκαιρία: Μεγάλες οι πληγές από την κακοκαιρία – Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Κρήτη

Array

Με εντατικούς ρυθμούς και πολυάριθμα συνεργεία συνεχίζονται με το πρώτο φως της ημέρας οι εργασίες για την αποκατάσταση έρευνες στην Αγία Πελαγία της βόρειας Κρήτης για τον εντοπισμό μιας αγνοούμενης από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε το Σάββατο 15/10 την περιοχή, η οποία άφησε πίσω της δύο νεκούς και τεράστιες καταστροφές.

Με την συνδρομή της Πυροσβεστικής, σώες απεγκλωβίστηκαν δύο γυναίκες στην περιοχή της Λυγαριάς. Ακόμη, σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν από πυροσβεστικές δυνάμεις 30 άτομα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου, εκ των οποίων 9 από τον αρχαιολογικό χώρο της Σητείας μεταξύ τους και 2 παιδιά.

Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, θα επισκεφτεί σήμερα Κυριακή 16/10 τις πληγείσες περιοχές στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου για τη δρομολόγηση του σχεδίου στήριξης των πολιτών και αποκατάστασης των ζημιών.

Κάτοικοι και επιχειρηματίες προσπαθούν να απομακρύνουν από τις ιδιοκτησίες τους τις λάσπες και τα φερτά υλικά που μετέφεραν οι ορμητικοί χείμαρροι, ενώ επί ποδός βρίσκονται συνεργεία της περιφέρειας και των δήμων για τις κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο και σε σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα.

Ειδικά στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας του Δήμου Μαλεβιζίου, καθώς και στη Σητεία,  όπου χείμαρροι έπνιξαν σπίτια και μαγαζιά, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα, ενώ μέσα σε μια ώρα, το Κέντρο Επιχειρήσεων της πυροσβεστικής, έλαβε 453 κλήσεις, οι εικόνες θυμίζουν βιβλική καταστροφή.

Kακοκαιρία: Μεγάλες οι πληγές από την κακοκαιρία – Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Κρήτη
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

Η Αγία Πελαγία κυριολεκτικά βουλιάξει στις λάσπες και τα φερτά υλικά από τα φουσκωμένα ρέματα, ενώ τουλάχιστον 15 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα. Ανάλογη είναι η εικόνα στη Σητεία, που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο σημείο της τραγωδίας το βράδυ του Σαββάτου βρέθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμης Λεκκας που παρομοίασε με «τσουνάμι» την ορμητικότητα των νερών, διευκρινίζοντας ότι οποιοδήποτε αντιπλημμυρικό έργο, δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει το χείμαρρο.

Εκτός από την Αγία Πελαγία, τη Λυγαριά και τη Σητεία προβλήματα εντοπίζονται στο Παλιόκαστρο και στον Καρτερό.

Πώς εξελίσσεται η κακοκαιρία

Εν τω μεταξύ, η κακοκαιρία έχει επεκταθεί πλέον ανατολικότερα, προς Κάρπαθο, Κάσο, Ρόδο, Χάλκη και Καστελόριζο, με τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών να έχουν λάβει μήνυμα από το 112.

Έντονες βροχοπτώσεις, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσουν προβλήματα, σημειώθηκαν το Σάββατο και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στα νησιά της Δωδεκανήσου.

Αρκετή βροχή, για αρκετές ώρες, έπεσε στα νησιά της Ρόδου, της Σύμης, της Χάλκης, της Καρπάθου και της Κάσου προκαλώντας ελάχιστα προβλήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία στους δρόμους.

Ο όγκος βροχής που έπεσε στα νησιά ήταν αρκετός αλλά δεν προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία.

Για σήμερα Κυριακή βροχές αναμένονται στην Κρήτη, οι οποίες σταδιακά θα περιοριστούν στα ορεινά του νησιού, ενώ στα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες οι οποίες έως το πρωί θα είναι τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα στα Δωδεκάνησα θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένηση από το μεσημέρι.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Κρήτη: Εικόνες αποκάλυψης – Αγωνία για την αγνοούμενη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος