Κρήτη: Εικόνες αποκάλυψης – Αγωνία για την αγνοούμενη

Array

Κατακλυσμός, θεομηνία, βιβλική καταστροφή. Αυτοί οι όροι περιγράφουν με ακρίβεια τα όσα εκτυλίχθηκαν το πρωί στη βόρεια Κρήτη. Τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα έπληξαν περιοχές σε Σητεία, Ιεράπετρα, Λιβάδια και Άγιο Ιωάννη Λασιθίου, και Αγία Πελαγία, Λυγαριά και στο Ηράκλειο με την κακοκαιρία να κινείται ανατολικά.

Το πιο σκληρό της πρόσωπο έδειξε η φύση στους κατοίκους του παραθεριστικού χωριού Αγία Πελαγία του δήμου Μαλεβιζίου. Μέσα σε μία ώρα εκατοντάδες περιουσίες θάφτηκαν στις λάσπες. Ένας 50χρονος άνδρας εγκλωβίστηκε στο ΙΧ του και πνίγηκε. Η συνεπιβάτιδά του ακόμη αγνοείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος πατέρας δύο μικρών παιδιών μιλούσε στο τηλέφωνο με τη γυναίκα του πριν τα ορμητικά νερά κατακλύσουν το ΙΧ του. Είχε πάει εκεί με την αγνοούμενη γυναίκα, προκειμένου να καθαρίσουν ένα σπίτι που διέθετε στην περιοχή.

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι, δύτες χτένιζαν σπιθαμή προς σπιθαμή την ακτή για ίχνη της αγνοούμενης γυναίκας. Μέσα στα βυθισμένα αυτοκίνητα, ανάμεσα στα κλαδιά και τα σκουπίδια, περιμετρικά της ακτογραμμής.

«Η θάλασσα είναι γεμάτη συντρίμμια, σαν να είναι εικόνα ναυαγίου», περιγράφει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Γιώργος Παπαδάκης την κατάσταση στην Αγία Πελαγία.

«Δύσκολα διακρίνονται τέσσερις δύτες της 3ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών αλλά κάτι φαίνεται να έχουν εντοπίσει αφού επιμένουν στο σημείο», ανέφερε νωρίτερα τονίζοντας ότι η θάλασσα είναι πολύ θολή, με αποτέλεσμα να καθιστά την έρευνα ακόμη πιο δύσκολη.

Τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από την ορμή του νερού είναι περίπου 15 και από αυτά περίπου τα 10 είναι ορατά. Αξίζει να αναφερθεί ότι μια γυναίκα σώθηκε «από καθαρή τύχη» αφού το αυτοκίνητό της εγκλωβίστηκε σε ένα ύφαλο, έμεινε στην επιφάνεια κι έτσι δεν βυθίστηκε.

Ζημιές έχουν υποστεί πάνω από 15 καταστήματα, κυρίως πολυτελή εστιατόρια, καθώς η Αγία Πελαγία αποτελεί θέρετρο για αρκετά εύπορους ανθρώπους.

Νωρίτερα, άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να διασώσουν μια γυναίκα, της οποίας το αυτοκίνητο είχε παρασυρθεί στη θάλασσα, στην περιοχή της Λυγαριάς.

Οι αρχές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι πολλά οχήματα έχουν παρασυρθεί από τα νερά, χωρίς να είναι γνωστό εάν είχαν μέσα επιβάτες.

«Κανένα έργο δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει την ορμή των νερών» είπε ο Ευθύμης Λέκκας

Στην Αγία Πελαγία, που υπήρξε το επίκεντρο της κακοκαιρίας που έπληξε την Κρήτη έφτασε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για μια μεγάλη καταστροφή, προσθέτοντας ότι ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου «που κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει. Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, μέσα σε τριάντα λεπτά έπεσαν 130 χιλιοστά νερού, τα οποία κατέβαιναν σαν τσουνάμι προς τη θάλασσα, παρασύροντας στο πέρασμα τους, από αυτοκίνητα, μέχρι μπάζα και φερτά υλικά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, κ. Γιάννης Αρτοποιός προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με την τραγωδία στο νησί, τονίζοντας ότι όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα. Ακόμη, επιβεβαίωσε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα κινούνται προς την ανατολική Κρήτη. Μήνυμα από το 112 δέχθηκαν οι κάτοικοι σε Κάσο και Κάρπαθο.

Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας από δορυφόρο:

Επίσης, απεγκλωβίστηκε ζωντανή από τους διασώστες μια γυναίκα η οποία παρασύρθηκε από χείμαρρο στην παραλία της Λυγαριάς, 1 χλμ ανατολικά της Αγίας Πελαγίας.

Κρήτη: Εικόνες αποκάλυψης – Αγωνία για την αγνοούμενη
(ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)

Βιβλική η καταστροφή και στη Σητεία. Όλο το παραλιακό μέτωπο μετατράπηκε σε θάλασσα, δεκάδες ΙΧ παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Ο Δήμος εχει κηρυχθεί ήδη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Όπως έγινε γνωστό, στον απεγκλωβισμό 8 τουριστών κι ενός φύλακα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σητείας προχώρησε η πυροσβεστικη υπηρεσία. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Το πρωί έβρεξε καταρρακτωδώς για δύο ώρες στην ευρύτερη περιοχή, στα βόρεια του νομού Ηρακλείου, από την περιοχή του Φόδελε μέχρι και τα ανατολικά μέχρι και την περιοχή του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης, το οποίο έκλεισε προσωρινά.

Οι αρχές κάνουν έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων.

Στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, υπάρχουν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, από την ισχυρή βροχή, αλλά και από κατολισθήσεις.

Κρήτη: Εικόνες αποκάλυψης – Αγωνία για την αγνοούμενη

Στην πόλη του Ηρακλείου στην περιοχή των Μεσαμπελιών έπεσε ένα δένδρο που απομακρύνθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία δεχθηκε αρκετές κλήσεις για απάντληση υδάτων από υπόγεια.

Από τις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 453 κλήσεις μέσα σε μία ώρα. 

Τα αίτια της τραγωδίας

Με συχνότητα εμφάνισης μία φορά στα 100 χρόνια, η θεομηνία που έπληξε την Κρήτη, χαρακτηρίζεται ως σπάνιο φυσικό φαινόμενο σύντομης διάρκειας, αλλά ιδιαίτερα μεγάλης έντασης.

Ο ομότιμος Καθηγητής Υδραυλικών Έργων του ΕΜΠ, κ. Γιώργος Τσακίρης ανέφερε πως το γεγονός αυτό ήταν εντελώς ακραίο και μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε σαν ένα γεγονός 100ετίας, δηλαδή γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια. «Για να κατανοήσουμε πόσο έντονο ήταν, θα σας έλεγα ότι τα αντιπλημμυρικά γίνονται για 50 χιλιοστά βροχής σε μία ώρα – για μια φορά στα 50 χρόνια – και στις περιοχές αυτές είχαμε 70 χιλιοστά, σε τρία τέταρτα« πρόσθεσε.

Ενδεικτικά, έως τις 6 το απόγευμα έπεσαν 212 χιλιοστά βροχής στα Ανώγεια, 125 στον Άγιο Νικόλαο, 111 στο αεροδρόμιο Χανίων και 84 χιλιοστά στο φράγμα ποταμών Ρεθύμνου, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος εξήγησε πως «για να καταλάβετε όλο τον μήνα Οκτώβρη κατά μέσο όρο στο Ηράκλειο πέφτουν 60 χιλιοστά βροχής. Είναι σίγουρο ότι πάνω από τα 25 χιλιοστά βροχής έχουμε πλημμυρικά επεισόδια και στην Αθήνα. Τον Οκτώβριο του 1994 στην Αττική, όπου είχαμε σε μιάμιση ώρα 50 χιλιοστά βροχής είχαμε 10 θύματα».

Ο Δήμαρχος του Μαλεβιζίου, που επλήγη σε τεράστιο βαθμό από τη θεομηνία, εξήγησε ότι «οι δρόμοι που κατεβαίνουν στις παραλίες είναι τα ρέματα, επομένως αυτοί δρόμοι μεταφέρουν τα νερά της βροχής με μεγάλη ένταση, επειδή έχουν μεγάλη κλίση. Η ταχύτητα του νερού ήταν πολύ μεγάλη, οπότε δημιουργούν μία δύναμη η οποία μπορεί να παρασύρει οτιδήποτε στην πορεία της».

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα, καθώς οι βροχές θα συνεχιστούν και το επόμενο 24ωρο.

Ρεπορτάζ Γιώργος Παπαδάκης, Σταυρούλα Κατσουλάκη, Φανή Καλαθάκη, Ιάσονας Ταβλάς, Μαρία Μαγκλάρα, Ελήνη Μπουγά

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος