Ηράκλειο: Κινητοποίηση από κατοίκους και φορείς της Μεσαράς για τον δρόμο που έκλεισε από κατολίσθηση

Στον αποκλεισμό της παλιάς εθνικής οδού Ηρακλείου – Αγίας Γαλήνης προχωρούν σήμερα το μεσημέρι κάτοικοι και φορείς της Μεσαράς, διαμαρτυρόμενοι για το παρατεταμένο κλείσιμο του νέου δρόμου, εξαιτίας της επικίνδυνης κατολίσθησης που εμφανίστηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Η σημερινή κινητοποίηση θα λάβει χώρο στον ύψος του κόμβου Καστελίου και οργανώνεται από το δήμο Φαιστού, με τη συμμετοχή και του δήμου Γόρτυνας, μετά από το τελευταίο έγγραφο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, με το οποίο ζητείται από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου η παράταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και άρα της ταλαιπωρίας των διερχόμενων πολιτών ως το τέλος Ιουνίου. Σημειώνεται ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας στο νέο τμήμα του δρόμου ισχύει μέχρι τις 15 Μαΐου, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο μήνες για την αποκατάσταση τόσο της επίμαχης κατολίσθησης στην περιοχή του Πανασού όσο και άλλων προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί σε τέσσερα ακόμη σημεία.

«Δε μπορούμε να χάσουμε την τουριστική σεζόν. Η περιοχή μας δε μπορεί να το αντέξει αυτό» δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, διευκρινίζοντας ότι στόχος δεν είναι η ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά η επιτάχυνση των διαδικασιών για να δοθεί ξανά σε κυκλοφορία ο νέος δρόμος. Γι’ αυτό η σημερινή κινητοποίηση θα έχει μικρή διάρκεια και συμβολικό χαρακτήρα. Όπως εξήγησε, τα τελευταία δύο χρόνια, με την παράδοση σε χρήση του νέου δρόμου της Μεσαράς, η περιοχή είδε τον τουρισμό της να γνωρίζει άνθιση. Όπως υποστηρίζει, “με το παρατεταμένο κλείσιμο του δρόμου παρατηρείται μείωση των επισκεπτών, ενώ την ίδια ώρα, ταλαιπωρούνται χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες που αναγκάζονται να κινούνται μέσω του παλιού δρόμου”.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολιδάκης, “ζητούμενο είναι να αρχίσουν αύριο κιόλας οι εργασίες αποκατάστασης της ζημιάς, οι οποίες θα έπρεπε ήδη να είναι σε εξέλιξη”. Συγκεκριμένα, εξήγησε, “το αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι να προχωρήσει κατά προτεραιότητα η αποκατάσταση του τμήματος, όπου παρατηρείται η μεγάλη κατολίσθηση, ώστε να δοθεί ο δρόμος σε κυκλοφορία έστω και μερικώς, όσο θα συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης στα υπόλοιπα σημεία”.

“Αυτό, όμως, δε μπορεί να γίνει με ασφάλεια”, ξεκαθάρισε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ Γιώργος Αγαπάκης. Οι επεμβάσεις, όπως εξήγησε, “δε μπορούν να γίνουν σημειακά, καθώς απαιτούνται εκτεταμένες εκσκαφές, οι οποίες ξεκινούν άμεσα ως πρόδρομες εργασίες, από την ισχύουσα για την συντήρηση του έρχου εργολαβία. Ωστόσο, αν και από τον ΟΑΚ έχουν γίνει εγκαίρως όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, δεν εξαρτάται από τον οργανισμό το πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες”.

Σημειώνεται ότι αναμένεται ακόμη και εντός της εβδομάδας η έγκριση της δαπάνης των παρεμβάσεων, ώστε να προχωρήσουν οι αναθέσεις με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος. Όπως εκτίμησε, στην περίπτωση που δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, τα έργα θα μπορούσαν να περαιωθούν σε δύο μήνες και ο δρόμος να δοθεί σε κυκλοφορία λίγο νωρίτερα, στο τέλος Ιουνίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος