Ηράκλειο: Διασπορά κορονοϊού στα κρατητήρια – Στον εισαγγελέα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων

Πέντε ημέρες μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων της covid-19 ανάμεσα στους κρατούμενους του τμήματος μεταγωγών στο Ηράκλειο, τα ράπιντ τεστ που διενήργησε ο ΕΟΔΥ στα κρατητήρια έφεραν στο φως ακόμα 17 κρούσματα. Έτσι συνολικά είναι θετικοί στον κορονοϊό 19 από τους συνολικά 40 κρατούμενους, ενώ θετικοί είχαν βρεθεί και δύο αστυνομικοί.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων επανήλθε με νέα επιστολή, διαμαρτυρόμενη για την καθυστέρηση 5 ημερών μέχρι να γίνουν τα τεστ αλλά και για την έλλειψη υγειονομικού πρωτοκόλλου για τους θετικούς στον κορονοϊό κρατούμενους. Από την πλευρά του το τμήμα μεταγωγών είχε ήδη φροντίσει να έχει άδεια κελιά για την απομόνωση των πιθανών κρουσμάτων, ωστόσο αυτά δεν καλύπτουν τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί σήμερα, με αποτέλεσμα να συνυπάρχουν στα ίδια κελιά κρατούμενοι που έχουν βρεθεί θετικοί στην covid-19 μαζί με όσους βρέθηκαν αρνητικοί. Η επιστολή της Ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων κοινοποιήθηκε και στην εισαγγελία πρωτοδικών.

Αναλυτικά η Ένωση αναφέρει στην επιστολή: “Από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο για την διασπορά του ιού στα κρατητήρια των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, δίχως οι αρμόδιοι να δείξουν την δέουσα προσοχή και δίχως να υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο, για την περίπτωση που κάποιος κρατούμενος βρεθεί θετικός ή για τον έλεγχο όσων εισέρχονται σε αυτά.

Την 28-04-2021 (ίσως επειδή προβλέψαμε τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ημέρες) αποστείλαμε επιστολή – πρόταση προς την πολιτική και φυσική ηγεσία, με την οποία ζητήσαμε όλες οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. που διαθέτουν χώρους κράτησης ή προσαγωγής να εφοδιαστούν με ικανό αριθμό self test, προκειμένου οι ίδιοι οι κρατούμενοι να ελέγχονται πριν εισαχθούν σε αυτούς, καθώς πουθενά δεν υπήρξε κάποια πρόβλεψη για όσους κρατούνται ή προσάγονται σε αστυνομικές υπηρεσίες και δεν έχει καμία ουσία να ελέγχεται το σύνολο των υπηρετούντων στο Σώμα, όταν σε αστυνομικές υπηρεσίες κρατούνται και καθημερινά μετακινούνται εκατοντάδες άτομα χωρίς κανέναν έλεγχο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των συναδέλφων μας αλλά και την διασπορά του ιού. Πρόταση η οποία όπως όλοι καταλάβαμε εκ του αποτελέσματος κατέληξε στο καλάθι των αχρήστων.

Την 01-05-2021 μετά από έλεγχο βρέθηκαν θετικοί δύο συνάδελφοί μας και δύο κρατούμενοι στα κρατητήρια του Τμήματος Μεταγωγών Ηρακλείου. Παρά το ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώθηκαν αμέσως και την 04-05-2021 προχωρήσαμε σε επίσημη καταγγελία για την κωλυσιεργία στη διαδικασία του προβλεπόμενου ελέγχου, ΜΟΛΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 06-05-2021 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ, αρμόδιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αφού διενήργησε rapid tests στο σύνολο των κρατουμένων βρέθηκαν άλλοι 17 θετικοί σε σύνολο περίπου 40.

Στο σύνολο των συναδέλφων μας γεννούνται ερωτήματα στα οποία οι αρμόδιοι οφείλουν άμεση απάντηση:

-Για ποιο λόγο ενώ ήταν γνωστά τα κρούσματα ο έλεγχος έγινε ΠΕΝΤΕ ημέρες μετά, με αποτέλεσμα η διασπορά να φτάσει στο 50% περίπου του συνόλου των κρατουμένων;

-Για ποιο λόγο έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας δεν υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο για περιπτώσεις που θετικά κρούσματα εντοπιστούν σε χώρους κράτησης;

-Τι θα γίνει με τους θετικούς κρατούμενους οι οποίοι συνεχίζουν να κρατούνται μαζί με τους υγιείς με άμεσο κίνδυνο να μεταδοθεί στο 100% αλλά και στους συναδέλφους μας, αφού ειδικοί χώροι καραντίνας, με ατομικές τουαλέτες κλπ ,δεν υπάρχουν;

-Ακόμα και τις αργίες ο Έλληνας Αστυνομικός κάνει στο ακέραιο το καθήκον του. Δυστυχώς επειδή τα κρούσματα εντοπίστηκαν Μεγάλο Σάββατο με μεγάλη μας λύπη διαπιστώσαμε ότι αυτό δεν ισχύει για όλες τις υπηρεσίες εκτός ΕΛ.ΑΣ.

-Θα λογοδοτήσει κανένας για αυτή την απίστευτη ολιγωρία;

Η παρούσα κοινοποιείται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου για τις δικές της ενέργειες”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος