Ινδική μετάλλαξη: 19 κρούσματα στο Ηράκλειο – Όλοι ανεμβολίαστοι – Σχεδόν όλοι κάτω των 28 ετών (video)

Στο μικροσκόπιο των επιδημιολόγων έχει μπει η Κρήτη λόγω των 19 κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης που έχουν εντοπιστεί στο νησί. Τα κρούσματα της μετάλλαξης “Δέλτα” εντοπίστηκαν σε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας και αφορούν σχεδόν στο σύνολό τους άτομα νεαρής ηλικίας, κάτω των 28 ετών, ενώ υπάρχουν και δύο ασθενείς 52 και 70 ετών.

Και τα 19 κρούσματα έχουν βρεθεί στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, είναι μέλη οικογενειών και επιχειρήσεων και φοιτητές, ενώ, αν και δεν έχει βρεθεί ακόμα ο ασθενής 0, θεωρείται βέβαιο ότι ήρθε στο Ηράκλειο από πύλη εισόδου, δηλαδή από το εξωτερικό, είτε από τουρίστα είτε από Έλληνα που ταξίδεψε στην Ευρώπη.

Στόχος τώρα των τοπικών αρχών και της ιατρικής κοινότητας είναι να συνεχιστεί με γοργότερους ρυθμούς ο εμβολιασμός του πληθυσμού, αφού το εμβόλιο είναι το μόνο ανάχωμα στην κατά πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους που φτάνει το 60% σε σχέση με το βρετανικό. Σύμφωνα μάλιστα και με τον καθηγητή κλινικής ιολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρο Ζαφειρόπουλο, σε μικρό διάστημα από σήμερα η μετάλλαξη “Δέλτα” θα κυριαρχήσει στην Κρήτη και θα πάρει τη θέση της Βρετανικής.

Για το θέμα αυτό, άλλωστε, συζήτησαν χθες τηλεφωνικώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοτάκης και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, λίγο πριν από τη τηλεδιάσκεψη που είχαν και με τους κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, με τον πρωθυπουργό να τονίζει με έμφαση την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών στην Κρήτη και με τον περιφερειάρχη να δεσμεύεται ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να πειστεί ο κόσμος που ακόμα διστάζει να εμβολιαστεί. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να πραγματοποιηθεί εξόρμηση υγειονομικών στην ενδοχώρα του Ηρακλείου προκειμένου να ενημερώσουν προσωπικά τους κατοίκους. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε στον κ. Αρναουτάκη την σκέψη των επιδημιολόγων ακόμα και να κλείσει το νησί αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, κάτι που όπως είναι φυσικό θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στην ήδη επιβαρυμένη οικονομία του νησιού.

Έκκληση Περιφερειάρχη για να θωρακιστεί η κοινωνία με εμβολιασμό

Έκκληση στους πολίτες της Κρήτης να εμβολιαστούν, απευθύνει με μήνυμά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Επισημαίνοντας τους κινδύνους για την οικονομία και την κοινωνία του νησιού από την διασπορά της μετάλλαξης τονίζει πως «όσοι περισσότεροι συνάνθρωποί μας εμβολιαστούν άμεσα, τόσο γρηγορότερα θα κάνουμε το άλμα προς την ελευθερία».

Όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Αρναουτάκης: «Τους τελευταίους μήνες δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα. Σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες θωρακίζουμε το νησί μας απέναντι στην πανδημία. Το διάστημα αυτό κερδίσαμε πολλές μάχες… Ως Περιφέρεια Κρήτης, απευθύνουμε έκκληση σε όλες και όλους. Το εμβόλιο αποτελεί την ισχυρότερη ασπίδα απέναντι στην Covid-19. Αυτήν την κατάκτηση της επιστήμης, οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε. Το ραντεβού για τον εμβολιασμό είναι ραντεβού με τη ζωή μας. Μην το καθυστερείς προστάτευσε τον εαυτό σου και τους ανθρώπους που αγαπάς».

Ρεπορτάζ: Σ. Κατσουλάκη

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος