Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή στον πρωτογενή τομέα

Ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα, στο οποίο συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης ως τακτικός εταίρος, λαμβάνοντας τη θετική αξιολόγηση της αρμόδιας υπηρεσίας ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόγραμμα μελέτησε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες τριών Μεσογειακών Νησιών, Σικελίας-Κύπρου-Κρήτης, υπό το συντονισμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ως πιλοτικές περιοχές στην Κρήτη μελετήθηκαν η λεκάνη της Μεσαράς και ο κάμπος των Χανίων. Από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα έχουν παραχθεί και είναι ελεύθερα στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών – φορέων και λοιπών ενδιαφερομένων:

1) Ανάλυση των ευκαιριών – προκλήσεων – καταγραφής για τον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη.

2) Σειρά δεδομένων που αφορούν στις καλλιέργειες, μετεωρολογικά-κλιματολογικά και λοιπά στοιχεία, πρακτικές συμβουλές προς τους παραγωγούς και ενδιαφερομένους φορείς για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αλλά και συστάσεις για τους σχετικούς σχεδιασμούς και στρατηγικές σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

3) Βασικό παραδοτέο του προγράμματος και διαθέσιμο προς χρήση είναι ανάλογη ηλεκτρονική εφαρμογή (https://adapt2clima.getmap.gr/) που διαθέτει σχετικές πληροφορίες, προς χρήση από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, επιστήμονες, παραγωγούς και ιδιώτες μελετητές.

Στην Κρήτη, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συναντήσεις ενημέρωσης, επίδειξης και συζήτησης των αποτελεσμάτων και παραδοτέων του ευρωπαϊκού προγράμματος και πρόκειται να συνεχιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης λόγω της σπουδαιότητας του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ