Εντυπωσιακές καταιγίδες και περιορισμένες ζημιές έφερε ο “Μπάλλος” στην Κρήτη (βίντεο)

Φαντασμαγορικό και τρομακτικό παράλληλα ήταν το πέρασμα κατά τη διάρκεια της νύχτας και ιδίως τα ξημερώματα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» από την Κρήτη. Οι καταιγίδες που «χτύπησαν» σε αρκετές περιοχές του νησιού και ιδίως στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου έφεραν αμέτρητα αστραπόβροντα που σε αρκετές περιπτώσεις σήκωσαν στο πόδι τους πολίτες και μετέτρεψαν τη νύχτα σε μέρα. Το σκηνικό συμπλήρωσαν σε αρκετές περιπτώσεις οι θυελλώδεις άνεμοι.

Αρκετοί ήταν αυτοί που φοβήθηκαν τα χειρότερα μετά τις εικόνες καταστροφής που άφησε πίσω της η κακοκαιρία σε άλλες περιοχές της χώρας, χωρίς, ευτυχώς, να επιβεβαιωθούν.

Ακόμη πιο δύσκολη ήταν η χθεσινή νύχτα για τους σεισμόπληκτους που παραμένουν ακόμη σε σκηνές. Ελάχιστες οικογένειες που αρνούνται επίμονα να μεταφερθούν σε στεγασμένους χώρου παρέμειναν στον καταυλισμό του Αρκαλοχωρίου, καθώς οι περισσότεροι τα προηγούμενα 24ωρα και ενόψει κακοκαιρίας μετακινήθηκαν στα κλειστά γήπεδα και σε άλλους χώρους που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για την προσωρινή στέγασή τους, αλλά και σε ξενοδοχεία ή σπίτια συγγενών. Σε σκηνές έμειναν σεισμόπληκτοι και σε άλλους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής. Με αυτοσχέδια κανάλια προσπάθησαν να παροχετεύσουν το βρόχινο νερό μακριά από τις σκηνές τους χωρίς να το καταφέρουν, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σκηνές και να γίνουν ακόμη πιο δύσκολες οι ώρες ως το ξημέρωμα.

Ήδη, πάντως, από σήμερα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανόλης Φραγκάκης, με το κλείσιμο αρκετών ξενοδοχείων, θα αναζητηθούν και άλλα δωμάτια για την στέγαση των σεισμόπληκτων κατοίκων της περιοχής.

Παρόλα αυτά οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μπάλλος» στην Κρήτη ήταν τοπικού χαρακτήρα και περιορισμένης έκτασης. Άφησε, όμως και σημαντικές ποσότητες νερού, με τις βροχοπτώσεις του τελευταίου 24ώρου, για να «ξεδιψάσουν» οι καλλιέργειες.

Εντυπωσιακές καταιγίδες και περιορισμένες ζημιές έφερε ο “Μπάλλος” στην Κρήτη (βίντεο)Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή των Καμαρών, όπου, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων σημειώθηκαν κατολισθήσεις, οι οποίες προκάλεσαν κυκλοφοριακά προβλήματα, που ήδη, όμως έχουν αποκατασταθεί από τα συνεργεία της Περιφέρειας και του δήμου Φαιστού, ενώ τα ορμητικά νερά που κατέβαιναν από τους ορεινούς όγκους παρέσυραν νεαρά ζώα από κοπάδια και μελίσσια.

Πλημμύρισε και ο αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας και για την άντληση των υδάτων ζητήθηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε για άντληση υδάτων από υπόγεια σπιτιών και σε τρεις ακόμη περιπτώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης του Ηρακλείου.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στο δρόμο από Καστέλι προς Τσούτσουρο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Και εκεί, όμως, τα μπάζα απομακρύνθηκαν από τα συνεργεία και τα οχήματα μπορούν να κινούνται κανονικά.

Προβλήματα προκλήθηκαν και σε καλλιέργειες. Στο Μεσοχωριό και στα Καλύβια του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων χαλαζόπτωση «ράβδισε» ελαιόδεντρα και ήδη σήμερα, σύμφωνα με τον διευθυντή του υποκαταστήματος Κρήτης του ΕΛΓΑ Νίκο Δασκαλάκη, επόπτες βρίσκονται στην περιοχή για αυτοψίες. Μικρής έκτασης ζημιές προκλήθηκαν και σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην περιοχή του Τυμπακίου, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού αγροτικού συλλόγου Μανόλη Ορφανουδάκη, εισήλθαν σημαντικοί όγκοι νερού.

Όμως και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν τοπικά προβλήματα καθώς έριξαν δέντρα και κλαδιά. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να παρέμβει για κοπή δέντρων σε διάφορα σημεία εντός της πόλης του Ηρακλείου, αλλά και σε περιοχές όπως Κοκκίνη Χάνι, Γούρνες και Καλέσσα.

Η συνολική εικόνα για το ακριβές μέγεθος των ζημιών θα αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες, δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου και ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι τα έντονα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν μετά τις 3 τα ξημερώματα θα έχουν προκαλέσει τοπικά ζημιές σε καλλιέργειες και δη σε ελαιοκαλλιέργειες. Ο ίδιος εξέφρασε την ανάγκη να ληφθεί γρήγορα μέριμνα και για τους σεισμόπληκτους, καθώς πολλά κτίσματα σε μια μεγάλη ακτίνα εκτός των δήμων Αρχανών – Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδος έχουν υποστεί ζημιές και οι έντονες βροχοπτώσεις επιβαρύνουν την κατάστασή τους. Ζητούμενο είναι να ενταχθούν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr για να μπορέσουν να επιδιορθώσουν τις ζημιές και να επιστρέψουν με ασφάλεια σε μια κανονική καθημερινότητα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος