Εκατοντάδες αυθαίρετα προς κατεδάφιση στην Κρήτη – Επιχειρηματίας προσφεύγει στο Ε.Σ.

Πλησιάζουν τις 500 οι αυθαίρετες κατασκευές προς κατεδάφιση που έχουν μπει στο στόχαστρο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης μετά και την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία την περασμένη Δευτέρα.

Πρόκειται για κτίσματα ή κατασκευές που βρίσκονται σε παραλίες και αναδασωτέες ζώνες, σε όλους τους νομούς της Κρήτης.

Σύμφωνα με την πρώτη σύμβαση που υπεγράφη στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης από τη συντονίστρια, Μαρία Κοζυράκη, πρόκειται να κατεδαφιστούν οι πρώτες 160 αυθαίρετες κατασκευές. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.135.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και το Πράσινο Ταμείο. Οι μπουλντόζες αναμένεται να πιάσουν δουλειά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η τελευταία φορά που έγιναν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κατασκευών ήταν το Νοέμβριο του 2017 στα Χανιά, εν μέσω αντιδράσεων, και η εργολαβία αυτή ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2018. Από τότε ακολούθησαν προσφυγές κατά της επόμενης εργολαβίας από το 2ο μειοδότη εργολάβο, τόσο στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, όσο και στο Διοικητικό Εφετείο. Και οι δύο προσφυγές απορρίφθηκαν διαδοχικά, με αποτέλεσμα να ανοίξει ξανά ο δρόμος των κατεδαφίσεων, μετά και την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

“Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης είναι η μόνη αρχή στη χώρα που ολοκλήρωσε έναν πρώτο κύκλο πρωτοκόλλων κατεδαφίσεων και τώρα προχωράει στον δεύτερο”, ανέφερε στην ΕΡΤ η κ. Κοζυράκη. Οι περισσότερες κατεδαφίσεις αφορούν σε εξωτερικούς χώρους ξενοδοχείων και χώρων εστίασης, ενώ η αρχή θα γίνει από την περιοχή του Λασιθίου και θα ακολουθήσει το Ηράκλειο. Οι αυθαίρετες κατασκευές ήταν 400 κατά την προκήρυξη του διαγωνισμού, ωστόσο σήμερα έχουν αυξηθεί κατά δεκάδες και μπαίνουν όλες στη λίστα μοριοδότησης, σύμφωνα με την οποία θα ιεραρχηθούν οι κατεδαφίσεις.

Πρωτοφανής προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο από επιχειρηματία

Ενδεικτική των εμποδίων που μπαίνουν στη διαδικασία υλοποίησης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, είναι η πρωτοφανής προσφυγή ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στο 7ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά της υπ’ αριθμόν 55/3.12.20 πράξης του επιτρόπου της πρώτης υπηρεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης μεταξύ της αποκεντρωμένης και του αναδόχου.

Πρόκειται για μια προσφυγή της οποίας η άσκηση δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, από τη στιγμή που η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι θετική. Ως εκ τούτου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ενημέρωσε για τη μη επιτρεπή άσκηση της προσφυγής την κεντρική υπηρεσία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ζητώντας την άσκηση παρέμβασης υπέρ του Eλληνικού δημοσίου κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος