Αύριο η «Βραδιά του Ερευνητή» σε ΙΤΕ και Ενυδρείο

Η μεγάλη γιορτή της επιστήμης, την “Βραδιά του Ερευνητή 2019”, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, στο ΙΤΕ και στο Ενυδρείο στις Γούβες, παρουσιάστηκε χθες, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Παρών στην παρουσίαση της εκδήλωσης ήταν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης , ο Προέδρος του ΙΤΕ καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ και επιστημονικός υπεύθυνος της Βραδιάς του Ερευνητή Δρ. Χρήστος Τσαμπάρης και ο καθηγητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος & Laser Δρ. Μιχάλης Ταταράκης.

«Εμείς, μέσα από την Περιφέρεια Κρήτης, θέλουμε να συνδέσουμε την έρευνα, την καινοτομία, την τεχνολογία, την έξυπνη εξειδίκευση, με την πραγματική οικονομία του νησιού που είναι ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, το περιβάλλον, ο πολιτισμός και προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχουν σημαντικοί πόροι από την Ευρώπη που αξιοποιούνται. Έχουμε μια εξαίρετη συνεργασία με όλα τα ιδρύματά μας και θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα μπορούν να απορροφηθούν περισσότεροι πόροι προς όφελος της τοπικής οικονομίας, γιατί η Κρήτη έχει ένα «οικοσύστημα» που είναι ζηλευτό σε όλη την Ευρώπη” τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.
Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης τόνισε ότι «η Βραδιά Ερευνητή, αποτελεί έναν Ευρωπαϊκό θεσμό που διεξάγεται ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη και προσφέρει την ευκαιρία στην κοινωνία να επισκεφθεί το ΙΤΕ, να μιλήσει με επιστήμονες και να παρακολουθήσει δρώμενα που αφορούν ερευνητικές δραστηριότητες και επιτεύγματα του Ιδρύματος. Συνολικά, κάθε χρόνο επισκέπτονται το ΙΤΕ αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νέα παιδιά, μαθητές και φοιτητές. Πρόθεσή μας στο ΙΤΕ είναι να δημιουργήσουμε ένα ερευνητικό περιβάλλον ανοιχτό προς την κοινωνία παρέχοντας πρόσβαση στις υποδομές μας σε όλους όσους θα ενδιαφερόντουσαν να έρθουν σε επαφή με την έρευνα και τα εργαστήρια».
Ο Διευθυντής Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος & Laser κ. Μιχάλης Ταταράκης ανέφερε “ Είναι ημέρα γιορτής της έρευνας. Στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος & Laser του Ελληνικού μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την υψηλή τεχνολογία, να λάβουν μέρος σε πειράματα και δραστηριότητες, να παρακολουθήσουν εκλαϊκευμένες παρουσιάσεις και να συνομιλήσουν με ερευνητές. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της βραδιάς, θα υπάρχει και Μουσική εκδήλωση, καθώς και παράθεση ελαφρού δείπνου (μπουφέ). Την εκδήλωση θα πλαισιώσει με μουσική ένα από τα ποιοτικότερα σε πανελλήνιο επίπεδο μουσικά συγκροτήματα, οι Vamos Ensemble με την Ιωάννα Φόρτη”.
Ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ Δρ. Χρήστος Τσαμπάρης επισήμανε ότι «Μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο Ενυδρείο Κρήτης-Θαλασσόκοσμος και να βρουν απαντήσεις για ερωτήματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον κάνοντας περιήγηση στο θαυμαστό υδάτινο κόσμο, με κατάδυση χωρίς να βραχούν, μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, διαδραστικών παιχνιδιών και εφαρμογών. Οι κύριες δράσεις αφορούν τον «χαρακτήρα» του νερού, τη ζωή στη θάλασσα, τη πρόβλεψη του καιρού, τη βιοποικιλότητα, τις ιδιότητες των ψαριών και τη γενετική τους, τη χρησιμότητα του χόρτου του «Ποσειδώνα». Πολλές δράσεις θα αναδείξουν τεχνολογικά επιτεύγματα καταγραφικών αισθητήρων για το πώς μετράει ο ερευνητής την υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και πώς αυτή επηρεάζει τόσο το κλίμα όσο και τον ίδιο τον άνθρωπο, συμπεριλαμβάνοντας τα πλαστικά και άλλους ρυπαντές που βρίσκονται στη θάλασσα». Η “Βραδιά Ερευνητή 2019” χρηματοδοτείται από την ΕΕ και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος