Ξεκινά το διεθνές συνέδριο της Γόρτυνας

Ξεκινά σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, στις Μοίρες, το συνέδριο “Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο” που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και φέτος έχει ως κεντρικό θέμα “το προσκύνημα ως τόπος συνάντησης ανθρώπων, λαών, θρησκειών και πολιτισμών”.
Το παρών στο συνέδριο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, θα δώσουν περισσότεροι από 70 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες. Σημαντικό γεγονός, θα αποτελέσει την τελευταία ημέρα, η τέλεση αρχιερατικής θείας λειτουργίας, μετά από 1300 χρόνια, στα ερείπια της παλιάς βασιλικής της Γόρτυνας, στο χωριό Μητρόπολη, στον τόπο που κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο ήταν η έδρα της Εκκλησίας της Κρήτης.
Το συνέδριο οργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τα εκπαιδευτικά-ερευνητικά ιδρύματα του νησιού: Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης και Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΤΕΙ) Κρήτης. Στην σημαντικότητα του συνεδρίου αλλά και στο πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, αναφέρθηκαν σήμερα σε δηλώσεις τους στη Περιφέρεια Κρήτης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος, η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Θεανώ Βρέντζου και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου συγγραφέας-δημοσιογράφος, Νίκος Ψιλάκης, ο ομότιμος καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης, Βαγγέλης Καπετανάκης, ο προϊστάμενος Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Δημήτρης Σάββας και ο Ηρακλής Πυργιαννάκης, αρχιτέκτονας – μηχανικός.
Όπως οι ίδιοι τόνισαν στη συνέντευξη τύπου «σε κρίσιμες εποχές, κατά τις οποίες αναζωπυρώνονται εντάσεις και φανατισμοί, η μελέτη των αρχαιολογικών, ιστορικών, θεολογικών και γενικότερα πολιτισμικών τεκμηρίων αποδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία της Ορθόδοξης παράδοσής μας, των ιερών τόπων, του διαλόγου και του αλληλοσεβασμού ανάμεσα σε ανθρώπους και πολιτισμούς».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος