Το αίτημα για ελικόπτερο σε μόνιμη βάση στα Ιωάννινα για ορεινές διασώσεις

Το κοινό αίτημα των τοπικών φορέων της Ηπείρου για ελικόπτερο σε σταθερή βάση στην περιοχή, τέθηκε επί τάπητος στην κυβέρνηση. Το συμβάν του θανάτου του 21χρονου Θεοφάνη – Ερμή στα βουνά των Τζουμέρκων, προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο και διαπιστώθηκε ότι δεν υφίσταται η απαιτούμενη ορεινή διάσωση σε περίπτωση ατυχήματος. Σε ειδική σύσκεψη, παρόντος και του πρωθυπουργού, ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος, πατέρας του 21χρονου, και ο Γιώργος Ροκάς, έθεσαν το αίτημα της ορεινής διάσωσης. «Υπάρχουν πολλά κενά και σοβαρές ελλείψεις», ανέφερε στην ΕΡΤ Ιωαννίνων ο κ. Θεοχαρόπουλος, προτείνοντας η ορεινή διάσωση να είναι στα πρότυπα άλλων χωρών, όπως σε Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία. Και πρόσθεσε πως σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει πλήρης κάλυψη του κενού με όρους και κανόνες, αλλά και με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε να σώζονται ζωές σε περίπτωση ατυχήματος.

Στο μεταξύ, ειδήμονες και φορείς στηρίζουν την αναγκαιότητα αυτή, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει το συντομότερο τις δέουσες αποφάσεις. «Χρειάζεται κατάλληλη εκπαίδευση και σχεδιασμός», υπογράμμισε ο Χρήστος Λάμπρης, εκτιμώντας ότι η «θωράκιση» αυτή θα πρέπει να φορά το σύνολο των περιοχών στην Ελλάδα.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων, με την αντιπρόεδρο Καίτη Στατηρά να σημειώνει ότι «τα βουνά μας γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και αποτελεί αναγκαιότητα να υπάρχει ομάδα διάσωσης στην περιοχή.

Τέλος, ο Λευτέρης Ζαρκάδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων στην Ήπειρο θεωρεί «αναγκαιότητα να υπάρχει πτητικό μέσο στα Γιάννενα», καλώντας παράλληλα τη δημοτική αρχή Ζαγορίου να σηματοδοτήσει όλα τα ορεινά μονοπάτια», καθώς περιπατητές και επισκέπτες δελεάζονται από την ομορφιά του τοπίου και τα βουνά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος