Ήπειρος: Στρατηγικός κόμβος για την ενεργειακή μετάβαση

Η Ήπειρος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας για ενεργειακή μετάβαση, με σημαντικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που ωστόσο προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, από τον Φεβρουάριο 2024 έχουν αδειοδοτηθεί 295 έργα ΑΠΕ: 87 αιολικά, 129 μικρά υδροηλεκτρικά, 68 φωτοβολταϊκά και 11 μονάδες βιομάζας.

Στην Πίνδο λειτουργούν αιολικά πάρκα ισχύος περίπου 150 MW, σε υψόμετρα άνω των 1.000 μέτρων, ενώ στη Θεσπρωτία βρίσκεται σε φάση αδειοδότησης έργο 50 MW.

Στα φωτοβολταϊκά, στο Μαργαρίτι λειτουργεί πάρκο 50 MW, στην Πρέβεζα κατασκευάζεται μονάδα 30 MW και στην Άρτα έχει αδειοδοτηθεί έργο 20 MW.

Υδροηλεκτρικά έργα υψηλής ισχύος λειτουργούν στον Άραχθο και στον Αχελώο με 5 φράγματα σε λειτουργία και 2 υπό αδειοδότηση. Παράλληλα, μικρές μονάδες βιομάζας λειτουργούν σε Άρτα και Πρέβεζα.

Η Ήπειρος, αξιοποιώντας τον φυσικό της πλούτο, καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην ενεργειακή ανάπτυξη και τη βιώσιμη διαχείριση, διασφαλίζοντας οφέλη για τις επόμενες γενιές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος