Ιωάννινα: Σύμβαση για κατοχύρωση της πατάτας Χρυσοβίτσας ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης

Υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την εκπόνηση του ερευνητικού έργου με τίτλο: «Πατάτα Χρυσοβίτσας: Διενέργεια Έρευνας και συλλογή στοιχείων με στόχο την κατοχύρωσή της ως προϊόντος ΠΓΕ» με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, καθηγητή του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του Γ.Π.Α. και Πρόεδρο του Δ.Σ.  του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

“Η κατοχύρωση της πατάτας Χρυσοβίτσας ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης, αναμένεται να προσφέρει στον τόπο μας ένα πιστοποιημένο προϊόν τοπικής παράδοσης που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και θα τονώσει την τοπική οικονομία, δίνοντας τη δυνατότητα στους καλλιεργητές της περιοχής να αυξήσουν το εισόδημά τους και να παραμείνουν στις εστίες τους και τέλος, θα συνδυαστεί με την ανάπτυξη του αγροτουρισμού”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η πατάτα της Χρυσοβίτσας έχει την δική της ιστορία. Καλλιεργείται ασταμάτητα στο οροπέδιο στις Πολιτσιές, σε υψόμετρο 1400 μέτρων, επί 80 χρόνια. Το εύφορο του εδάφους ανακάλυψαν τυχαία οι κάτοικοι του χωριού, όταν το 1942 για να σωθούν από την μανία των Γερμανών κατακτητών κατέφυγαν στο ορεινό λιβάδι. Φύτεψαν σιτάρι και πατάτα για να ζήσουν.

Νέοι αγρότες και 27 τουλάχιστον οικογένειες, ασχολούνται με την νόστιμη, υγιεινή πατάτα, ράτσας «αγκρία». Είναι υψηλής ποιότητας λόγω των εδαφών, αλλά και γιατί οι καλλιέργειες ποτίζονται από τα καθαρά νερά των πηγών του Αώου. Ετησίως παράγονται περίπου 6-7 χιλιάδες τόνοι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος