Κατά τις εργασίες καθαρισμού του πυθμένα της λίμνης Παμβώτιδας, που βρίσκονται σε εξέλιξη, δύτες ανέσυραν εντυπωσιακά ευρήματα, από ελαστικά, τραπέζια και καρέκλες μέχρι πολεμικά βλήματα και αγγεία.
Την Τετάρτη, εντοπίστηκε βλήμα πιθανότατα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο παραλήφθηκε από πυροτεχνουργούς του στρατού. Παράλληλα, ανασύρθηκαν γερμανικά κράνη, περίστροφο, σιδερένιες μπάλες, πιθανόν από την εποχή της Τουρκοκρατίας, πορσελάνινα αγγεία, ορειχάλκινα καζάνια και άλλα αντικείμενα, τα οποία εξετάζονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες.
Το έργο, που υλοποιείται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, περιλαμβάνει καθαρισμούς σε περιοχές όπως το Πέραμα και το Νησί, ενώ η ομάδα των δυτών εντόπισε και σπηλαιώσεις στις οποίες θα γίνουν περαιτέρω μετρήσεις. Οι δράσεις θα συνεχιστούν έως το τέλος του έτους, με τα αντικείμενα να εκτίθενται από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ιωαννίνων μετά την ολοκλήρωση του έργου με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προστασία της λίμνης και του περιβάλλοντος.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος