Ηγουμενίτσα: Η γνωμοδότηση της κυβερνητικής επιτροπής για τη χερσαία ζώνη του λιμένα

Συνεδρίασε την Παρασκευή μετά από αρκετές αναβολές, η Κυβερνητική Επιτροπή Παρακολούθησης Αξιοποίησης Λιμένων, για το θέμα της απόδοσης τμημάτων της χερσαίας ζώνης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η κυβερνητική επιτροπή γνωμοδότησε υπερ της απόδοσης στους Δήμους, των χώρων που διεκδικούν, πλην του χώρου στάθμευσης του παλιού λιμένα Ηγουμενίτσας, για τον οποίο άλλωστε είχε εκφραστεί εξ’ αρχής η αντίθεση του ΤΑΙΠΕΔ.

Για το συγκεκριμένο τμήμα της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας, η κυβερνητική επιτροπή προτείνει την παραμονή του στο καθεστώς της χερσαίας ζώνης λιμένος και την ταυτόχρονη μακροχρόνια παραχώρηση της χρήσης του από τον Οργανισμό Λιμένος προς το Δήμο Ηγουμενίτσας.

“Σκεπτικισμό” σε σχέση με την εισήγηση της κυβερνητικής επιτροπής, διατύπωσε σε επικοινωνία με την ΕΡΤ Ιωαννίνων, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος. Ο κ. Λώλος, σημείωσε ότι “περιμένει την γραπτή εισήγηση της κυβερνητικής επιτροπής για να δει και την ακριβή διατύπωση των όσων αυτή εισηγείται”.

Προβληματισμό προκαλεί τόσο το ζήτημα του χώρου στάθμευσης που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, όσο και το γεγονός ότι παραμένει στην διαχείριση του Οργανισμού Λιμένος, ζώνη πλάτους τουλάχιστον 8 μέτρων στο παραλιακό μέτωπο της Πλαταριάς των Συβότων και της Σαγιάδας.

Αντίθετα ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας σε γραπτή του δήλωση σημειώνει:

«Με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής ικανοποιείται το αίτημα των δήμων να εξαιρεθούν από την παραχώρηση του λιμανιού πρόσθετα τμήματα της χερσαίας ζώνης, συγκεκριμένα ο κεντρικός παραλιακός δρόμος, το πάρκινγκ καθώς και επαρκείς χώροι για τα τραπεζοκαθίσματα των παραλιακών καταστημάτων στην Πλαταριά, τα Σύβοτα και τη Σαγιάδα.

Ήταν το πιο κρίσιμο και αποφασιστικό βήμα με το οποίο παίρνει «σάρκα και οστά» η δέσμευση της Κυβέρνησης να περάσουν στην τοπική κοινωνία τα τμήματα που δεν χρησιμεύουν για την ανάπτυξη λιμενικών δραστηριοτήτων και τα οποία, από την άλλη, είναι σημαντικά για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Θα ακολουθήσει η άμεση έγκριση της γνωμοδότησης της Επιτροπής από τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών και στη συνέχεια η αποτύπωση των πρόσθετων προς εξαίρεση τμημάτων.

Θέλω να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας – τον Υπουργό κ. Πλακιωτάκη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Κυριαζόπουλο – καθώς και την Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, συμπατριώτισσά μας, Αθηνά Καλύβα για τη μεγάλη τους στήριξη σε αυτή την προσπάθεια, το αίσιο τέλος της οποίας είναι πλέον ορατό».

Υπενθυμίζεται, οτι ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, με τη μέθοδο της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του. Ο διαγωνισμός έχει περάσει στο δεύτερο στάδιο της διαδιακασίας, αυτό της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από τους 7 υποψήφιους επενδυτές, με καταληκτική ημερομηνία την 29η Νοεμβρίου.

Οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε κινητοποιήσεις, ζητώντας να αποδοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, τμήματα της χαρακτηρισμένης από το 1968, “χερσαίας ζώνης λιμένος”, που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος