ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δήμαρχος Λέσβου: “Να πέσει ο φράχτης στον Έβρο”

Τη στήριξη του Δήμου Λέσβου από την ελληνική πολιτεία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ΚΕΔΕ με αποκλειστικό θέμα το μεταναστευτικό ζήτημα. Συνεργασία με τις τουρκικές αρχές και απορρόφηση μέρους της μεταναστευτικής ροής από τον Έβρο, ως μέτρο για την μείωση των χιλιάδων αφίξεων προσφύγων στα νησιά του αιγαίου, τα οποία είναι αδύνατο να διαχειριστούν την κατάσταση, περιλαμβάνονται στις προτάσεις του Δημάρχου Λέσβου. «Έχουμε να κάνουμε με πρόσφυγες πολέμου και είμαστε υποχρεωμένοι να τους δεχτούμε, όπως άλλωστε δήλωσε και η γερμανίδα πρωθυπουργός. Χρειάζεται να υπάρξει συντονισμός Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια λύση ρεαλιστική που δώσει διέξοδο στο ζήτημα και για τις δύο πλευρές. Αυτή τη στιγμή τα νησιά σηκώνουν όλο το βάρος της μεταναστευτικής ροής χωρίς να έχουν τις υποδομές για κάτι τέτοιο. Η πρότασή μας είναι να επιτραπεί η είσοδος από τον Έβρο και από εκεί συντονισμένα να μεταφέρονται στα κράτη της Ευρώπης στα οποία θέλουν να πάνε. Αυτό άλλωστε συμβαίνει και τώρα, με τη διαφορά δυστυχώς ότι καθημερινά ριψοκινδυνεύουν χιλιάδες άνθρωποι στα νερά του Αιγαίου οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και θύματα εκμετάλλευσης», δήλωσε ο Σπύρος Γαληνός. Παρέμβαση απευθείας σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Λέσβου, με αίτημα τη στήριξη σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα σε τομείς, όπως η καθαριότητα και άλλοι, οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί λόγω της μεταναστευτικής ροής.

Συνεδρίαση ΚΕΔΕ για προσφυγικό

Με συσκέψεις για σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων οι φορείς και «υπερωρίες» το Λιμενικό Σώμα, γίνεται η προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που καθημερινά διαμορφώνεται στη νησιωτική Ελλάδα. Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ομαλοποιηθεί η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα λόγω της αύξησης των διαθέσιμων θέσεων από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το μεταναστευτικό. Οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εισέλθει στη χώρα μας το 2015 έχουν ξεπεράσει τις 200.000 χιλιάδες και από αυτούς οι 100.00 μόνο το τελευταίο δίμηνο, πρόσθεσε. Η αρμόδια Υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου απέδωσε την συγκέντρωση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά, στη διαδικασία ταυτοποίησης. Όπως είπε δεν μπορούν να γίνουν πάνω από 300 την ημέρα τη στιγμή που εισέρχονται 2.000 με 3.000 πρόσφυγες. Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας μέσω χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 30 εκ.ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες ταυτοποίησης των προσφύγων στα νησιά

Πιο γρήγορα θα γίνεται η ταυτοποίηση των προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στα νησιά του Αιγαίου. Τις αμέσως επόμενες ημέρες ενισχύονται με προσωπικό τα τοπικά αστυνομικά τμήματα, ενώ μέχρι τέλος της εβδομάδας αποστέλλονται αλλά τριάντα ειδικά μηχανήματα για τις ταυτοποιήσεις. Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Τζανέτος Φιλιππάκος, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ την Τετάρτη, όπου συζητήθηκε εκτενώς το προσφυγικό – μεταναστευτικό θέμα.

Η ΚΕΔΕ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το προσφυγικό

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενημέρωσαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου και Σάμου, για τη διαμορφωθείσα κατάσταση κυρίως σε νησιωτικούς και παραμεθόριους Δήμους, που αποτελούν και χώρους πρώτης υποδοχής, στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, που αυτή την περίοδο είναι αυξημένες. Στη συνάντηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Αυτοδιοίκησης που αποτελείτο από το προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δημάρχους από νησιωτικούς και παραμεθόριους Δήμους της χώρας. Συγκεκριμένα παρέστησαν ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, ο Α’ αντιπρόεδρος Δ. Καφαντάρης, ο Β’ αντιπρόεδρος Γ. Καραγιάννης , ο Γ.Γ. Γ. Μουράτογλου καθώς και οι Δήμαρχοι: Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Χίου Εμμανουήλ Βουρνούς, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Καλυμνίων Ιωάννης Γαλούζης, Λέρου Μιχάλης Κόλιας, Κω Γεώργιος Κυρίτσης, Ρόδου Φώτιος Χατζηδιάκος, Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης και ο αντιδήμαρχος Οινουσσών Μ. Μαγγανάς. Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις ουσιαστικές ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχει πάρει όλο αυτό το διάστημα η Αυτοδιοίκηση με σκοπό την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και για το γεγονός ότι η χώρα μας κινδυνεύει εξαιτίας της ανυπαρξίας εθνικού σχεδίου, αντί να πάρει χρήματα από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος, να κληθεί να πληρώσει πρόστιμα, καθώς δεν έχει υλοποιήσει μια σειρά από απαραίτητες ενέργειες και υποδομές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεώρησε εύλογες τις ανησυχίες των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και τους ζήτησε να συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που πλέον αποτελεί όχι μόνον ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Σώοι και οι 39 μετανάστες-Εντοπίστηκαν σε απόκρημνη περιοχή της Σάμου

Σε μια απόκρημνη περιοχή κάτω από τον Κοτσικα Σάμου εγκλωβίστηκαν τελικά οι 39 μετανάστες που κατάφεραν να περάσουν τα στενά της Μυκάλης αλλά ακινητοποιήθηκαν στα βράχια του ορεινού όγκου του Κοτσικα. Μόλις σήμανε συναγερμός η κοινοποίηση ήταν άμεση. Το λιμενικό , η ελληνική ομάδα διάσωσης, η πυροσβεστική και οι εθελοντές της περιφερικής ενότητας βρέθηκαν δια θαλάσσης στο σημείο για να βοηθήσουν. Αρχικά απεγκλωβίστηκαν οι 21 και μέχρι αργά το βράδυ απεγκλωβίστηκαν άλλοι 18.

Ερυθρός σταυρός κοντά στους μετανάστες στη Σάμο

Στη δημιουργία μόνιμου γραφείου στην Σάμο προχωρά ο Ερυθρός Σταυρός. Συγκεκριμένα το γραφείο θα στεγάζεται σε χώρο του Λιμενικού Ταμείου που βρίσκεται δίπλα από την αίθουσα των duty free στον εμπορικό λιμένα Σάμου. Ήδη έχει φτάσει το υλικό με την ανθρωπιστική βοήθεια που θα παρέχεται στους μετανάστες από τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού ενώ στην όλη επιχείρηση παραλαβής του υλικού βοήθησε ο σύλλογος αυτοδυτών Σάμου. Αναμένεται ότι μέχρι την Πέμπτη θα έχει ετοιμαστεί το γραφείο και θα μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του.

Υψηλό ποσοστό επιτυχίας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Μεγάλο το ποσοστό επιτυχίας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ στη Λέσβο να ανέρχεται στο 76%, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Λυκείου της Αγιάσου ότι το ποσοστό επιτυχίας έφτασε στο 100%.
Στο 70,8% ανέρχεται το ποσοστό των επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αφού από τους 340 υποψήφιους από τα ΓΕΛ και την Ομάδα Β’ των ΕΠΑΛ, 241 εισάγονται σε κάποια σχολή. Ακόμη 23 απόφοιτοι προηγούμενων ετών, περνούν σε σχολή, ενώ από την ομάδα Α’ των ΕΠΑΛ το σύνολο των επιτυχόντων που συμμετείχαν στις πανελλαδικές είναι 33 καθώς και 2 από την κατηγορία του 10%. Να σημειώσουμε ότι πρώτος σε πανελλαδικό επίπεδο πέτυχε την εισαγωγή του στην Πυροσβεστική Ακαδημία, ο 32χρονος Γιώργος Φλατσούσης, ήδη πυροσβέστης στο κλιμάκιο των Καρδαμύλων.
Εκπτώσεις στα εισιτήρια πλοίων για τους νεοεισαχθέντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Μειωμένες τιμές στα εισιτήριά τους για τους νέους φοιτητές ανακοίνωσαν την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, ακτοπλοϊκές εταιρείες. Συγκεκριμένα, 50% έκπτωση σε όλους τους νεοεισαχθέντες φοιτητές και στα μέλη της οικογένειάς τους που τους συνοδεύουν για τις διαδικασίες εγγραφής στις σχολές που θα φοιτήσουν προσφέρουν και οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Βόρειο Αιγαίο, δηλαδή η «Hellenic Seaways» και «Blue Star Ferries». Η ισχύς της έκπτωσης ξεκινά στις 28 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι την 31η Οκτωβρίου και αφορά όλους τους προορισμούς που εξυπηρετεί και όλες τις μετακινήσεις από και προς τον τόπο σπουδών τους. Η έκπτωση αυτή παρέχεται με την επίδειξη του «Δελτίου Εξεταζομένου των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2015» σε όλα τα πρακτορεία των εταιρειών, καθώς και στα συνεργαζόμενα με αυτές ταξιδιωτικά γραφεία.

«Αφορολόγητες Τουριστικές Ζώνες» σε πόλεις απέναντι από τα νησιά προωθεί η Τουρκία

«Αφορολόγητες Τουριστικές Ζώνες», προγραμματίζει να δημιουργήσει η Τουρκία σε συγκεκριμένες πόλεις απέναντι από ελληνικά νησιά, όπου μαρίνες, ξενοδοχεία, χώροι διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και άλλα καταστήματα θα έχουν μηδενική φορολογία, με στόχο την προσέλκυση ακόμα περισσότερων τουριστών. Το πρόγραμμα εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης είναι οι «Αφορολόγητες Τουριστικές Ζώνες» να δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον σε τουριστικά θέρετρα όπως η Κρήνη (Τσεσμές), που βρίσκεται απέναντι από τη Χίο, τα Δίδυμα απέναντι από τη Σάμο, η Αλικαρνασσός (Μπόντρουμ) απέναντι από την Κω, η Μαρμαρίδα, απέναντι από τη Ρόδο και άλλες περιοχές δυτικά της Αττάλειας. Μιλώντας στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Γιώργος Γεωργούλης δήλωσε ότι αν εφαρμοστεί το μέτρο αυτό θα πληγούν άμεσα οι οικονομίες των νησιών.

Οικολογική καταστροφή στην Αλυκή της Λήμνου καταγγέλλει ο όμιλος “Ανεμόεσσα”

Παράνομη παρέμβαση στο οικοσύστημα της Αλυκής καταγγέλλει ο όμιλος “Ανεμόεσσα”, όπου άγνωστοι με τη χρήση εκσκαφέα, στον υδροβιότοπο, άνοιξαν κανάλι επικοινωνίας με τη θάλασσα, με αποτέλεσμα η Αλυκή σήμερα να έχει μετατραπεί σε μια λίμνη θαλασσινού νερού βάθους 1.1,5 μέτρου. Σύμφωνα με τον περιβαλλοντολόγο ωκεανογράφο Σταμάτη Κυριακίδη, “η παρέμβαση είχε σαν αποτέλεσμα η θάλασσα να εισέλθει και να συνεχίζει να εισέρχεται μετά από φουσκοθαλασσιά και με τα κύματα της, στη λίμνη, και έτσι να αναμειγνύονται διαφορετικοί τύποι και μάζες νερού με διαφορετικές πυκνότητες και αλατότητες. Το αλμυρό νερό της θάλασσας με το υφάλμυρο – γλυκό νερό της Αλυκής. Οι συνέπειες είναι ότι κάποια είδη πανίδας και χλωρίδας σίγουρα θα εκλείψουν από την μεταβλητότητα της προηγούμενης περιβαλλοντικής ισορροπίας και θα επηρεαστεί και η τροφική αλυσίδα. Μακροπρόθεσμα δεν μπορούμε να πούμε σε τι μέγεθος και βαθμό θα είναι η επιδείνωση (deterioration) της περιβαλλοντικής κατάστασης. Πάντως θα υπάρξει πρόβλημα”. Ο πρόεδρος της “Ανεμόεσσας” Γιώργος Κότσαλης χαρακτήρισε “εγκληματική” αυτή την ενέργεια για την Αλυκή της Λήμνου την μεγαλύτερη φυσική αλυκή της χώρας, και έναν από τους σημαντικότερους Υγροβιότοπους της Ευρώπης. Παράλληλα, ο όμιλος “Ανεμόεσσα” έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Αλυκή να επιστρέψει στην πρότερή της κατάσταση.

Παρουσίαση των γεωλογικών μνημείων της Λέσβου και του νέου Γεωτουριστικού χάρτη

Παρουσίαση με θέμα «ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ: Ο πλούτος της γεωλογικής μας κληρονομιάς», με ομιλητή τον Καθ. Νικόλαο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου, διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015 και ώρα 8:00 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν τα εντυπωσιακά γεωλογικά μνημεία της Λέσβου που συνθέτουν το μεγάλο πλούτο της γεωλογικής μας κληρονομιάς και μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ο ομιλητής θα μεταφέρει νοερά τους συμμετέχοντες σε γεωτόπους γνωστούς και άγνωστους που αποτελούν μάρτυρες της γεωλογικής ιστορίας της Λέσβου τα τελευταία 300 εκατομμύρια χρόνια περίπου. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στους ηφαιστειακούς γεωτόπους της Λέσβου και τα μεγάλα ηφαίστεια του νησιού με τις εντυπωσιακές καλδέρες και τις ηφαιστειακές δομές τους. Επίσης, θα γίνει ειδική παρουσίαση του νέου Γεωτουριστικού χάρτη του Γεωπάρκου Λέσβου στον οποίο περιλαμβάνονται τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου τα οποία έχουν καταγραφεί, περιγραφεί, τεκμηριωθεί και αξιολογηθεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και ο οποίος θα δοθεί σε όλους τους συμμετέχοντες. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251054434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Γιορτάζει τα 41χρονια η ΚΝΕ στη Σάμο

Αφιέρωμα στα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, έγινε στα πλαίσια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» που έγινε την Τρίτη στην πόλη της Σάμου. Παρουσιάστηκαν χοροί από τη Μικρά Ασία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μύλων «Ίμβρασος», πραγματοποιήθηκε ομιλία και ακολούθησε λαϊκό γλέντι με έντεχνο – λαϊκό τραγούδι με ζωντανή ορχήστρα. Τέλος, το Σάββατο, στις 5 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό φεστιβάλ στο Καρλόβασι. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: «Όλες αυτές οι εκδηλώσεις αποτελούν την πρώτη μεγάλη νεανική απάντηση απέναντι στα παλιά και νέα μνημόνια που στηρίζει και συνεχίζει να ψηφίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η νέα γενιά, οι νέοι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μαθητές, οι φοιτητές και οι σπουδαστές μπορούν να αρπάξουν τη ζωή και το μέλλον τους. Να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που έχουν».

Για Λειψούς έβαλαν πλώρη τα σκάφη της Aegean Regatta 2015

Για την τέταρτη ιστιοδρομία από το Πυθαγόρειο της Σάμου στους Λειψούς άνοιξαν πανιά στις 11 το πρωί τα 75 ιστιοπλοϊκά σκάφη που συμμετέχουν στην Ρεγκάτα του Αιγαίου. Μιλώντας στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ο κυβερνήτης του Σαν Φις Στρατής Πάλλης αναφέρθηκε στην παρουσία των σκαφών του Λεσβιακού ομίλου ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης στην Aegean Reggata που ολοκληρώνεται αύριο στους Λειψούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος