ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ

Το αδιαχώρητο επικρατεί για τέταρτη συνεχόμενη μέρα στο Κέντρο Καταγραφής Προσφύγων και Μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, με τους πρόσφυγες να φτάνουν καθημερινά κατά χιλιάδες στο νησί. Υπολογίζεται ότι τα τρία τελευταία 24ωρα, οι αφίξεις των προσφύγων έχουν ξεπεράσει τις 15.000 χιλ. ενώ οι αναχωρήσεις από το νησί φτάνουν τις 2.500 την ημέρα. Ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Διεθνούς Αμνηστείας, Γιώργος Κοσμόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται το “hot spot” στη Μόρια, μιλώντας στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

Εντωμεταξύ, αυξάνονται καθημερινά οι προσφυγικές ροές, ενώ συνολικά 2.561 πρόσφυγες εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα και τη FRONTEX, αλλά και από ιδιωτικό ιστιοπλοϊκό σκάφος, σε 69 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου, Καλολίμνου, Κω και Μεγίστης, μέσα σε ένα τριήμερα, από τις 16η Οκτωβρίου μέχρι και χθες το πρωί.

Αυξημένες είναι οι ροές προσφύγων το τελευταίο τριήμερο και στη Χίο, αφού καταγράφονται καθημερινά πλέον των 1.500 ατόμων.
Πιο συγκεκριμένα μέχρι χθες βράδυ, και αφού αναχώρησαν με τα πλοία «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ» και «BLUE STAR» περί τους 1.350 πρόσφυγες, βρίσκονται στη Χίο περίπου 5.350 πρόσφυγες.
Οπως δήλωσε στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, την Παρασκευή θα επισκεφθεί τη Χίο ο υπουργός Μετανασστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος εκτός των άλλων αναμένεται να επισκεφθεί και τον προτεινόμενο χώρο από το Δήμο Χίου στο παλιό εργοστάσιο της ΒΙΑΛ για τη μεταφορά του Κέντρου Ταυτοποίησης.

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών στο πλαίσιο των δράσεων αλληλεγγύης του για τους πρόσφυγες αλλά και τιμώντας τους αγώνες των Ελλήνων ενάντια στο φασισμό, θα πραγματοποιήσει αντιπολεμική αντιφασιστική εκδήλωση στην είσοδο του Δημοτικού Κήπου την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ.. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει: Σίτιση των προσφύγων με μερίδες φαγητού (θα στηθούν ψησταριές), συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και πρόγραμμα αντιπολεμικής μουσικής.

Η εξαίρεση των λιμανιών της Ικαρίας από την κατανομή πίστωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 4,3 εκ. ευρώ, εκτός από τις έγγραφες διαμαρτυρίες έφερε τον δήμαρχο του νησιού στα γραφεία του αρμόδιου υπουργείου όπου έδωσε μια πλήρη αναφορά για τα σοβαρά προβλήματα των λιμενικών υποδομών των λιμανιών Ευδήλου και Αγίου Κηρύκου. Μετά το πέρας της συνάντησης υπήρξαν θετικά μηνύματα αφού μετά την κατάθεση των τεχνικών δελτίων από τον δήμο Ικαρίας προς τις τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου θα υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση παρεμβάσεων ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που δημιουργούν τα σοβαρά αυτά προβλήματα. Στην συνάντηση που ακολούθησε του δημάρχου Ικαρίας με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων κατατέθηκε η πρόταση για την σύσταση δημοτικού λιμενικού ταμείου ως νομικού προσώπου του Δήμου Ικαρίας.

Συνάντηση με τους εργαζόμενους του κέντρου υγείας Καρλοβάσου οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 7 Οκτωβρίου διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους που αφορούν αργίες, νυχτερινά και υπερωρίες είχε ο διοικητής της 2ης Υ.Π. Πειραιά και Αιγαίου κ. Νίκος Καρβούνης. Δεσμεύτηκε ότι θα επισπευσθεί την υπηρεσία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης για να ενημερωθεί σε τι οφείλεται η καθυστέρηση εξόφλησης των χρημάτων. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους ότι αν μέχρι τον Νοέμβριο που τελειώνει το οικονομικό έτος δεν πιστωθούν οι λογαριασμοί τους τότε τα χρήματα που βρίσκονται στους κωδικούς της υπηρεσίας θα πρέπει να επιστρέψουν στα ταμεία του κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν σήμερα Τρίτη για το αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και την επίσχεση εργασίας. Ένταση υπήρξε κατά την διάρκεια της συνάντησης του διοικητή της 2ης Υ.Π. Πειραιά και Αιγαίου με το σύλλογο εργαζομένων του νοσοκομείου Σάμου όταν όπως κατήγγειλε ο σύλλογος τους διαχώρισε σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων αφήνοντας να εννοηθεί ότι η προσφορά των νοσηλευτών είναι μικρότερη από αυτή των γιατρών. Οι εργαζόμενοι έθεσαν τα προβλήματα που δημιουργούνται με την έλλειψη προσωπικού αλλά και αναλώσιμων στον κ. Καρβούνη χωρίς όμως να πάρουν σαφής απαντήσεις όπως οι ίδιοι υποστήριξαν. «Ήταν προσβλητικός και προσπάθησε να μας διαχωρίσει χωρίς να έχει καμία διάθεση να μας ακούσει» δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων Σταμάτης Φιλιππής ενώ επισήμανε ότι ο διοικητής της 2Η ΥΠ “ έδειξε” την εθελοντική εργασία ως λύση των χιλιάδων ανέργων γιατρών και νοσηλευτών για την πρόσληψή τους από τις Μ.Κ.Ο. Ο διοικητής του νοσοκομείου δήλωσε ότι, ο κ. Καρβούνης διαβεβαίωσε ότι θα προσληφθούν άμεσα τέσσερις γιατροί που όμως όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι δεν λύνει το πρόβλημα.

Στη Σάμο κλιμακώνεται σήμερα ο αγώνας μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για την επίλυση των προβλημάτων στελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Ικαρίας και των Φούρνων. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ικαρίας Φούρνων, έχει κηρύξει στάση εργασίας, για σήμερα Τρίτη 20 Οκτωβρίου από τις 8:00-11:00 π.μ. ώστε με την συμπληρωματική στάση από τις 11:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας που κήρυξε η ΟΛΜΕ για τα νησιά, μετατρέπεται σε μέρα απεργίας για τα προβλήματα των κενών που αντιμετωπίζουν τα σχολεία. Παράλληλα, η ΕΛΜΕ Ικαρίας και Φούρνων καλεί τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μέρος στην απεργία και να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στη Σάμο.

Την άμεση κάλυψη των σχολείων της Λήμνου με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό ζητούν με αναφορά τους στον Υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης, μετά από επιστολή των συλλόγων Εκπαιδευτικών και Γονέων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Λήμνου.

Την άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού, με λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, μουσικό, ψυχολόγο και φυσιοθεραπευτή, με σχέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς και νηπιαγωγού, στο Ειδικό Σχολείο Καραβοστάμου ζητά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγίου Καραβοστάμου και του Ειδικού Σχολείου Ικαρίας. Ακόμη, ζητούν να δημιουργηθεί δομή Β/θμιας Ειδικής Αγωγής (ΕΕΕΕΚ) στο νησί, να επισκέπτεται το ΚΕΔΥ την Ικαρία και τους Φούρνους ανά 3 μήνες για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού, να επισκέπτονται το νησί, παιδοψυχολόγος και αναπτυξιολόγος ανά εξάμηνο, με έδρα το Νοσοκομείο της Ικαρίας και τέλος, να γίνει καταγραφή από την κοινωνική υπηρεσία της Περιφέρειας Β.Αιγαίου των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην Ικαρία.

Τον χαρακτηρισμό του Εσπερινού ΓΕΛ Μύρινας ως δυσπρόσιτου, ζητά η ΕΛΜΕ Λήμνου σε σχετικό αίτημα που υπέβαλε στο ΠΥΣΔΕ Λέσβου. Όπως αναφέρει η ΕΛΜΕ, όλες οι σχολικές μονάδες της Λήμνου είναι χαρακτηρισμένες ως δυσπρόσιτες σύμφωνα με νόμο του 2002, ενώ το Εσπερινό ΓΕΛ Μύρινας ιδρύθηκε το 2011 και ως εκ τούτου δεν συμπεριλαμβάνεται στα δυσπρόσιτα σχολεία.

Στην αποκατάσταση- ανάκτηση τμήματος του βορειοανατολικού τείχους στο Κάστρο της Μύρινας, προχωρά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, καθώς εκτός των φθορών που έχει υποστεί από τον χρόνο, ένα μεγάλο τμήμα τού Κάστρου είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από το σεισμό που είχε πλήξει το νησί πριν από δύο χρόνια. Ο προϋπολογισμός του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την αποκατάσταση – ανάκτηση τμήματος του βορειοανατολικού τείχους στο Φρούριο Μύρινας ανέρχεται στο ποσό των 60.000 ευρώ, ενώ η υλοποίηση των εργασιών θα πρέπει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2015.

Το Τμήμα Τροχαίας Χίου, σε συνεργασία με τον Παγχιακό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Οι δρόμοι είναι για όλους», την Τετάρτη 21-10-2015 και ώρα 11:00, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Νικολάου Πλαστήρα. Στη δράση θα συμμετάσχουν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Χίου, οι οποίοι παρακολούθησαν παρουσίαση σχετική με την οδική ασφάλεια από Αξιωματικούς του Τ.Τ. Χίου και τον ψυχολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του Παγχιακού Συλλόγου .Α.Με.Α. Παντελή Πρώϊο. Η δράση θα περιλαμβάνει κίνηση των μαθητών στους δρόμους της πόλης με αναπηρικά αμαξίδια, πατερίτσες, μπαστούνια τυφλών, ωτοασπίδες και καρότσια μωρών, ώστε να αναδειχθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την κίνηση ανθρώπων που έχουν προβλήματα κίνησης στους δρόμους της πόλης. Επίσης, ομάδα μαθητών θα λειτουργήσουν ως τροχονόμοι, που θα κόβουν και «κλήσεις» με τη μορφή της σύστασης σε όσους οδηγούς παρανομούν. Τέλος, άλλη ομάδα μαθητών θα καταγράψει τα τεχνικά προβλήματα που δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία, τα οποία θα επισημανθούν στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Σκοπός της δράσης είναι να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες στην υποχρέωση τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και το σεβασμό που οφείλουν να επιδεικνύουν προς τους λοιπούς χρήστες των δρόμων της πόλης και ιδιαίτερα στα άτομα με αναπηρίες.
Ημερίδα με θέμα: «Συμβουλευτική υποστήριξη γονέων και θεραπευτών ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, μέσω της καινοτόμου τεχνολογικής εφαρμογής ΠΑΥΕΥΣ», διοργανώνεται το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 10.30 το πρωί στο Επιμελητήριο Λέσβου. Την ημερίδα διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πατρών, φορέας υλοποίησης του έργου ΠΑΥΕΥΣ, το οποίο είναι ένα πρότυπο σύστημα υποστήριξης ατόμων με αυτισμό, βασιζόμενο σ’ ένα ευφυές πληροφοριακό σύστημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος