ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ευθύ μήνυμα ότι «δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς, ιδιαίτερα για τους Δυτικούς εταίρους, οι αποφάσεις των οποίων υπήρξαν τόσο κρίσιμες για τη διαμόρφωση της μοίρας αυτών των χωρών», ούτε το περιθώριο για επιλογές στην εξωτερική πολιτική χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις, διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του στην Ειδική Συνέλευση του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση και τις Προσφυγικές Ροές. Όμως άλλο ένα ναυάγιο με πρόσφυγες έρχεται να προστεθεί σε αυτά που έχει προκαλέσει η δράση των δικτύων διακινητών, συνεχίζοντας ανενόχλητα το διαρκές έγκλημά τους. Η τραγωδία στο προσφυγικό δεν έχει τελειωμό. Δύο ακόμα θύματα προστέθηκαν στη μακάβρια λίστα του ακήρυχτου πολέμου που μαίνεται εδώ και χρόνια στο ανατολικό Αιγαίο. Ένα αγοράκι δυο χρόνων και μια 34χρονη μητέρα ενός κοριτσιού ανασύρθηκαν νεκροί χθες το πρωί σε ναυαγίο που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Παναγιούδας, βόρεια της Μυτιλήνης. Τους ναυαγούς εντόπισε το πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο από Μυτιλήνη για Αιβαλί, ενώ ο επιβάτης Βασίλης Χατζηελευθερίου περιέγραψε μιλώντας στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ τις στιγμές της διάσωσης. Κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρα διεσώθησαν περισσότεροι από 300 πρόσφυγες.

Πέντε τόνους ρουχισμού ,υλικών και εφοδίων για τους μετανάστες και πρόσφυγες που έρχονται στο νησί μας και έχουν ανάγκη υποστήριξης κατά την μονοήμερη παραμονή τους θα μεταφέρει με την πτήση τσάρτερ ο  Βρετανικός τουριστικός οργανισμός SUNVIL HOLIDAYS, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια μεταφέρει στο νησί υψηλής εισοδηματικής στάθμης Βρετανούς τουρίστες. Η πτήση GERMANIA ST2374ν θα έρθει από το αεροδρόμιο του GATWICK. Τα υλικά συγκεντρώθηκαν μετά από πρωτοβουλία του tour operator και κύρια προέρχονται από πελάτες του γραφείου, που έκαναν  τις διακοπές τους στη Σάμο κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

Να εφαρμόσει τη ρήτρα νησιωτικότητας ως αντιστάθμισμα της επιβάρυνσης από την κατάργηση της κατά 30% μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ζητά από την Κυβέρνηση ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης.
Ως «ένα απαράδεκτο και άδικο μέτρο που θα πλήξει το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων που κατοικούν ή εργάζονται στα νησιά και ήδη δοκιμάζονται σκληρά», χαρακτηρίζει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από την 1η Οκτωβρίου 2015 η κομματική επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ.
Η Λαϊκή Ενότητα Χίου προτείνει να αναληφθεί άμεσα μια πρωτοβουλία – σύσκεψη φορέων του νησιού με στόχο να υπάρξει άμεσα μια συγκεκριμένη εκτίμηση για τις συνέπειες από την αύξηση του ΦΠΑ στη Χίο που θα ενισχύσει αποφασιστικά τον αγώνα για να μην υπάρχει μια τέτοια αύξηση. Ένα κατάλληλο σχέδιο συλλογικών κινητοποιήσεων και αγώνων.
Ο Σύλλογος εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής χαρακτηρίζει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ως μία “πολύ σημαντική αρνητική εξέλιξη για την οικονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή πορεία των νησιών, ειδικά στον τουρισμό και σε σύγκριση με τις απέναντι ακτές. Ο μειωμένος (κατά 30%) μέχρι τώρα ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου αποτελούσε την σημαντικότερη παρέμβαση νησιωτικής πολιτικής προς τα νησιά του Αιγαίου καθώς, σε ένα βαθμό, αντιστάθμιζε το αυξημένο μεταφορικό κόστος νησιωτών και αγαθών. Καλούμε την Κυβέρνηση εδώ και τώρα, να αναθεωρήσει την πολιτική της στο θέμα αυτό καθώς η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για το μέλλον των νησιών”. Παράλληλα, θεωρεί ως θετικό το γεγονός την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Υπουργείου ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ και ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ δεδομένου ότι, η Νησιωτικότητα σε εθνικό επίπεδο έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά και επιπλέον με τον Νόμο 4150/2013 έχει θεσπισθεί η υποχρεωτική εφαρμογή της ρήτρας Νησιωτικότητας”.

Κινητοποίηση με στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Σάμου, πραγματοποιούν συνδικαλιστικές οργανώσεις σήμερα, με αφορμή τη δίκη τεσσάρων εκπαιδευτικών – μελών της ΕΛΜΕ Σάμου, για την συμμετοχή τους στην κατάληψη της ΔΙΔΕ στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου του 2013, ημέρες έναρξης της απεργίας διαρκείας της ΟΛΜΕ. Mε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ αναφέρει: «Διαμαρτυρόμαστε για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Οι συνάδελφοι, με τη δράση τους δημοσιοποίησαν τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν
την δημόσια εκπαίδευση στη Σάμο. Η ΕΛΜΕ Ικαρίας και Φούρνων προκήρυξη τρίωρη στάση εργασίας (8-11π.μ.) και συμμετέχει στη συγκέντρωση της Σάμου, ενώ στο πλευρό των εκπαιδευτικών της Σάμου τάσσεται και ο σύλλογος εργαζομένων νοσοκομείου Ικαρίας, ζητώντας να σταματήσει κάθε δίωξη και να αποσυρθούν οι κατηγορίες.

Επιπλέον 19 δάσκαλοι και 7 νηπιαγωγοί απατούνται για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε σχολεία και νηπιαγωγεία της Σάμου. Το ΠΥΣΠΕ που συνεδρίασε χθες έκανε την κατανομή των 38 δασκάλων και νηπιαγωγών που παρουσιαστήκαν τελικά από τους 39 που διορίστηκαν από το υπουργείο. Ωστόσο υπάρχουν κενά στα δημοτικά σχολεία Χώρας και Μυτιληνιών αφού οι εκπαιδευτικοί προτίμησαν τις δυσπρόσιτες περιοχές που τους εξασφαλίζουν περισσότερα μόρια. Έτσι  πχ τρείς δάσκαλοι τοποθετήθηκαν στο δημοτικό σχολείο Πλατάνου το οποίο έχει 27 μαθητές και στο οποίο θα λειτουργήσει και η τάξη του ολοήμερου. Από την άλλη το δημοτικό σχολείο Μυτιληνιών με 98 μαθητές έχει τρείς δασκάλους, ο ένας διορίστηκε μόλις χθες, και την διευθύντρια με αποτέλεσμα  ο σύλλογος γονέων να έχει αποφασίσει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά η σχολική μονάδα και να την κρατάει κλειστεί από την ημέρα του αγιασμού. Το ίδιο συμβαίνει και με το δημοτικό σχολείο Χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επισκεφτούν και την εισαγγελία προκειμένου να βρουν λύση στο πρόβλημα τους. Πάντως αναμένεται με τους νέους διορισμούς από το ΕΣΠΑ να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία . Το μόνο που χρειάζεται είναι να τρέξουν ν οι διαδικασίες πριν περάσει και άλλος ωφέλιμος διδακτικός χρόνος .

Παράταση έως τις 20 Οκτωβρίου δόθηκε στους ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν είχαν περάσει ΚΤΕΟ μέχρι την 30η Ιουνίου του 2014, προκειμένου να ρυθμίσουν την εκκρεμότητά τους αυτή. Συγκεκριμένα, με την παράταση των είκοσι ημερών που αποφάσισε αργά το βράδυ η κυβέρνηση, δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες οχημάτων να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης περί καταβολής μειωμένου πρόσθετου ειδικού τέλους, αντί του αναλογούντος, για τον τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ. Eφόσον παρέλθει και η προθεσμία της 31 Δεκεμβρίου 2015, τότε από 1η Ιανουαρίου 2016 θα επιβάλλεται και το πρόστιμο των εκατόν πενήντα (150 ευρώ), το οποίο θα βεβαιώνεται στη Φορολογική Διοίκηση, θα εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων – και μετά την προθεσμία καταβολής του, θα προσαυξάνεται με τον προβλεπόμενο τόκο. Η δεύτερη καταληκτική προθεσμία είναι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και αφορά όσα οχήματα είναι εκπρόθεσμα από 1/07/14 έως τέλος του ’14, ενώ η τρίτη και τελευταία προθεσμία λήγει στις 30 Νοεμβρίου και αφορά όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν καταφέρει να πάρουν το δελτίο ΚΤΕΟ μέσα στο 2015.
Η εγκατάλειψη του ελαιώνα της Λέσβου είναι η βασική αιτία της μειωμένη παραγωγής ελαιολάδου για μια ακόμα χρονιά της Λέσβου. Οι καιρικές συνθήκες και η προσβολή από κυκλοκόνιο είναι παράγοντες που μείωσαν ακόμα περαιτέρω την παραγωγή. Οι εκτίμησεις ωστόσο για την απόδοση του καρπού είναι θετικές, εξαιτίας των πρόσφατων βροχοπτώσεων. Σύμφωνα με την γεωπόνο Εύη Πίττικα η φετινή παραγωγή δε θα ξεπεράσει τους 8,5 χιλιάδες τόνους.

Από την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στελεχώνεται το νοσοκομείο της Σάμου με μια νέα ιατρική ειδικότητα αυτή του αγγειοχειροyργού όπως έχει δηλώσει ο διοικητής του νοσοκομείου Σάμου κ. Γιώργος Ραγκούσης. Η ειδικότητα αυτή έλλειπε από το νοσοκομείο της Σάμου με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες που αντιμετώπιζαν τέτοιου είδους προβλήματα να έπρεπε να ταξιδέψουν στην Αθήνα πληρώνοντας αρκετά χρήματα για την μεταφορά αλλά και την διαμονή τους .

Το υπέροχο ταξίδι της μετανάστευσης για εκατομμύρια πουλιά που ταξιδεύουν αυτήν την περίοδο από την Ευρώπη προς τις περιοχές που θα περάσουν το χειμώνα στην Αφρική. Η BirdLife International και ο εταίρος της στην Ελλάδα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, προσκαλούν τους πολίτες ν’ ανακαλύψουν τον υπέροχο κόσμο της μετανάστευσης μέσα από τις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών (Eurobirdwatch 15) στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2015. Στη Λέσβο θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις, στις Αλυκές Καλλονής θα γίνει παρατήρηση πουλιών την Κυριακή, από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, ενώ η εκδήλωση στη Μυτιλήνη θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και αφορά σε εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευών για μεταναστευτικά πουλιά, το Σάββατο από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι.

Αίτημα για συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης του επιθαλάσσιου βορειοανατολικού τείχους του Κάστρου της Χίου, κατέθεσε η περιφερειακή ενότητα Χίου στον υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά. Ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης ζητά την ένταξη του έργου αναστήλωσης του βορειοανατολικού προμαχώνα του Φρουρίου της Χίου, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ και με χρονοδιάγραμμα περαίωσης των εργασιών 2 έτη, στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020. Ακόμη, ζητά την παράταση των συμβάσεων εργασίας της ομάδας εργασίας του συγκεκριμένου έργου από τον Νοέμβριο του 2015, προκειμένου να αξιοποιηθούν η τεχνογνωσία, η εμπειρία και ο εξοπλισμός που ήδη υφίστανται και διαφορετικά θα χαθούν. Με την συνέχιση του έργου διασώζεται και αναδεικνύεται ένα τεράστιας σημασίας μνημείο για την πόλη της Χίου, τμήμα μιας πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς με ανυπολόγιστη αξία, τονίζει ο κ. Κάρμαντζης.
Ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης θα αναχωρήσει για το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου θα παρευρεθεί στη σύνοδο του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων. Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου θα μιλήσει από το βήμα του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου και θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο ως εκπρόσωπος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας. Την επόμενη θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου κ. Roger Nikodo Dang στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης των σχέσεων των Αφρικανικών χωρών με την Ελλάδα δια μέσου των Κοινοβουλίων.

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου «Πολιόχνη» διοργανώνει για τους γονείς μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ομάδα γονέων βιωματικού τύπου, με έναρξη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Κέντρου Πρόληψης στη Μύρινα (Ιερομονάχου Κοσμά 6, όπισθεν ΙΚΑ). Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων (10 2ωρες συναντήσεις σε εβδομαδιαία βάση) οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους καθώς και να ενισχυθούν και να αναλάβουν υποστήριξη στο δύσκολο ρόλο της διαπαιδαγώγησης που έχουν αναλάβει. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, μπορούν να το δηλώσουν στο 2254022751, καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος