ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στη Χίο, πραγματοποιεί από σήμερα το απόγευμα, μέχρι και τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Τον Πατριάρχη θα συνοδεύσει στη Χίο το Σάββατο και την Κυριακή και η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου η οποία στη συνέχεια θα μεταβή στη Μυτιλήνη για το προσφυγικό. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται τη Χίο, για δεύτερη φορά μετά 18 χρόνια, και ύστερα από αίτημα της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, του Δήμου Χίου και των δύο βουλευτών που για το σκοπό αυτό πριν μερικούς μήνες είχαν επισκεφθεί το Φανάρι. Η υποδοχή του Παναγιώτατου θα γίνει στον αερολιμένα Χίου «Όμηρος» (5.00 μ.μ.) και στη συνέχεια θα γίνει η μετάβαση στην πλατεία Βουνακίου όπου θα γίνει η υποδοχή από το Δήμαρχο Χίου. Θα ακολουθήσει δοξολογία (6.30 μ.μ.) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και στη συνέχεια επίσκεψη στο Διοικητήριο του Νομού. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα ακολουθήσει ένα πυκνό σε επισκέψεις και εκδηλώσεις πρόγραμμα και θα ολοκληρώσει την τετραήμερη επίσκεψή του τη Δευτέρα όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

Τη Μυτιλήνη θα επισκεφθεί την Κυριακή η πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου για να διαπιστώσει από κοντά την πρόοδο που έχει γίνει στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Τη Μυτιλήνη για το προσφυγικό επισκέπτονται σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος. Νωρίς το πρωί συμμετείχαν σε σύσκεψη στην Γενική Γραμματεία Αιγαίο και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Γιάννη Γιαννέλλη και του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, και στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Λιμεναρχείο, τον Καρά Τεπέ, το Κέντρο Ταυτοποίησης Υπηκοότητας Μόριας και το Στρατόπεδο Πέτρας. Σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, τόνισε ότι “θα γίνει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να υπάρξει σωστή διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών”. Ο κ. Ζωής εξήρε τον ρόλο του λιμενικού και της αστυνομίας στις προσπάθειες διαχείρισης του προσφυγικού, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση σε προσωπικό, μέσα αλλά και πλοία. Αργά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με συναρμόδιους φορείς για τη διαχείριση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών, στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου.

Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η καταγραφή προσφύγων στο γήπεδο της Καλλιθέας και από σήμερα ξεκινά τη λειτουργία του στον Καρά Τεπέ, ενώ ετοιμάζεται και το καταγραφικό κέντρο στην Πέτρα. Η πόλη έχει αλλάξει από χθες την εικόνα της, τα πάρκα , οι πλατείες αλλά και το λιμάνι έχουν αδειάσει αφού δύο με τρία πλοία σε καθημερινή βάση μεταφέρουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά.

Την άμεση στήριξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος υποδοχής των μεταναστών και προσφύγων που καταφθάνουν πλέον κατά χιλιάδες την ημέρα, ιδιαίτερα στη Λέσβο, ζήτησε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, σε συνάντησή της με τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Νίκο Χριστοδουλάκη.

Την έκτακτη χρηματοδότηση για τους Δήμους Σάμου και Χίου ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Μουζάλας, για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών τους λόγω των συνθηκών που δημιουργούν οι αυξημένες μεταναστευτικές –προσφυγικές ροές. Ο κ. Μουζάλας είχε συναντηθεί πριν λίγες μέρες και με τον Δήμαρχο Σάμου κ Μιχάλη Αγγελόπουλο ο οποίος του είχε μεταφέρει το σχετικό αίτημα για την ανάγκη να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση. Ο Υπουργός με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και κοινοποίηση του θέματος στην κυρία πρωθυπουργό, φαίνεται ότι υιοθετεί και προωθεί τα συγκεκριμένα αιτήματα και ζητά να ικανοποιηθούν άμεσα και για τους δύο Δήμους.

Ο Σεισμολογικός Σταθμός Σιγρίου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κατέγραψε τον ισχυρό σεισμό που εκδηλώθηκε στις 11:12 χθες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου, με επίκεντρο που βρίσκεται 39 km ΝΔ από την Μυτιλήνη και 10 χιλιόμετρα εστιακό βάθος. Καθησυχαστικός ο διευθυντής του και επίκουρος καθηγητής φυσικής γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μουσείο Νίκος Ζούρος που όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ «ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο που και κατά το πρόσφατο παρελθόν έδωσε ανάλογους σεισμούς και έχει φυσιολογική σεισμική ακολουθία».

Με 21 κλειστά σχολεία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έγινε ο αγιασμός στη Λέσβο. Από την καθυστέρηση στην τοποθέτηση αναπληρωτών κενές παραμένουν πάνω από 200 θέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών με αποτέλεσμα να μη λειτουργήσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 18 νηπιαγωγεία και τρία δημοτικά. Συγκεκριμένα δε θα χτυπήσει το κουδούνι αύριο στα δημοτικά Βατούσσας, Μεγαλοχωρείου, και Σιγρίου αλλά και τα νηπιαγωγεία Τρύγωνα, Μεγαλοχωρείου, Μεσαγρού, Βρύσας, Μυστεγνών, Κάπης, Λισβορίου, Νέων Κυδωνιών, Σκοπέλου, Αγίας Παρασκευές, Πέτρας, Σιγρίου, Σκουτάρου, Στύψης, Σκαμιάς, Χιδήρων, και στη Λήμνο του Άγιου Δημητρίου αλλά και του Αγίου Ευστρατίου.
«Να φέρουν πίσω στα σχολεία όλους εκείνους που κατέχουν οργανικές θέσεις και βρίσκονται αποσπασμένοι σε γραφεία. Μπορεί να είναι μόλις 13 τα παιδιά στο χωριό έχουν όμως το ίδιο δικαίωμα στην εκπαίδευση με όλα τα παιδιά» τόνισε στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος Σιγρίου Χρήστος Λεοντής που δε θα λειτουργήσει ούτε δημοτικό ούτε νηπιαγωγείο στο χωριό του.

Την τελική φάση της συνάντησης μουσικών δημιουργών για τους «Μουσικούς Αγώνες Σίγρι 2015» διοργανώνει το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου  το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείου στο Σίγρι με συμμετοχή δημιουργών από όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για τους πρώτους μουσικούς αγώνες που οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και στόχος του είναι το φυσικό μνημείο του Απολιθωμένου Δάσους να αποτελέσει χώρο έμπνευσης και δημιουργίας για Έλληνες καλλιτέχνες. Παράλληλα, στόχος του είναι να προσφέρει τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στους επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους τη δυνατότητα για γνωριμία με αξιόλογους δημιουργούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος