Το πρώτο μονοθέσιο υπέρ ελαφρό αεροσκάφος κατασκευασμένο στη Φλώρινα

Χρώμα Ελληνικό έχει το πρώτο υπέρ ελαφρό και πειραματικό αεροσκάφος στην Ελλάδα και παγκοσμίως σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές . Η ιδιότυπη αυτή πατέντα προέρχεται όχι από έναν μηχανικό αλλά από έναν συνταξιούχο αστυνομικό από την Φλώρινα και πρόεδρο της αερολέσχης τον Γιώργο Ηλιόπουλο που κατασκεύασε το πρώτο μονοθέσιο υπέρ ελαφρό  αεροσκάφος από αεροπορικό αλουμίνιο γνωστό ως ΑΡΧΩΝ SF/1.
Ο ΑΡΧΩΝ, όπως είχε πει στην ΕΡΤ Φλώρινας ο κ. Ηλιόπουλος σε παλιότερη συνέντευξη του, είναι ένα υπέρ ελαφρύ αεροσκάφος που διαθέτει κινητήρα 46 ίππων ζυγίζει 300 κιλά και πετάει στα 12.000 πόδια. Δηλαδή σε απόσταση μεγαλύτερη από 3.500 χιλιόμετρα από το έδαφος.
Είναι μονοθέσιο μοιάζει με μαχητικό με πολλούς καινοτόμους σχεδιασμούς σε παγκόσμια κλίμακα και μάλιστα για αυτό το συγκεκριμένο αεροπλάνο εχει δεχθεί πάρα πολλά τηλεφωνήματα από αμερικάνικες εταιρείες που επιθυμούν να το αξιοποιήσουν εμπορικά και ήδη κατασκευάζεται σε πωλούμενα κιβώτια κιτ που συναρμολογούνται.
Η αγάπη του κ. Ηλιόπουλο για την αεροναυπηγική  άρχισε το 1980   μελετώντας  τη σχετική βιβλιογραφία και τα μοντέλα αεροσκαφών κάνοντας  παράλληλα   προσπάθεια  να κατασκευάσει το πρώτο αεροσκάφος με  την αρχή να γίνεται το 1987. Το παρθενικό εκείνο εγχείρημα ολοκληρώθηκε το 1994 με τη κατασκευή του πρώτου αεροσκάφους με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά που υπήρχαν στην περιοχή και ξύλο. Ο ΛΥΓΚΙΣΤΗΣ όπως το ονόμασε  ήταν ξύλινο και μάλιστα ανακυκλώσιμο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ