Running out of time: Από τις Πρέσπες ήρθε στην Ελλάδα η σκυτάλη που “τρέχει” για την κλιματική αλλαγή (εικόνες)

Έφτασε στην Ελλάδα η σκυτάλη, που ξεκίνησε από την Σκωτία και θα φτάσει στην Αίγυπτο, με στόχο να μεταφέρει την αγωνία των νέων ανθρώπων για την κλιματική αλλαγή. Η μεγαλύτερη αδιάκοπη σκυταλοδρομία που έχει διοργανωθεί, φέρει τον τίτλο Running Out of Time, περιλαμβάνει 7.767 χλμ. με στάσεις σε σημεία αναφοράς για το περιβάλλον. Διοργανώτρια εταιρεία είναι η The World Relay Ltd και στην Ελλάδα το συντονισμό έχει αναλάβει η Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης.

Στις 30 Σεπτεμβρίου στην Γλασκόβη της Σκωτίας, που φιλοξένησε την Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) η σκυτάλη με το μήνυμα ξεκίνησε τη διαδρομή της. Μετά από 38 ημέρες και αφού θα έχει διασχίσει 18 χώρες, θα φτάσει στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου, που θα φιλοξενήσει την επόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ (COP27)από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου.

Στη χώρα μας η σκυτάλη ήρθε από την Αλβανία με ηλιακό σκάφος και άλλαξε χέρια μέσα στο νερό, στα υδάτινα σύνορα της Μεγάλης Πρέσπας. Κωπηλάτες του Ναυτικού Ομίλου Μαυροχωρίου Καστοριάς, παρέλαβαν την συμβολική δάδα για να τη μεταφέρουν στην στεριά, όπου μετά από μια μικρή γιορτή υποδοχής, ανέλαβαν την συνέχεια δρομείς και ποδηλάτες.

Στη διαδρομή της, η σκυτάλη θα διασχίσει θάλασσες, οροσειρές, παγετώνες, ερήμους, αλλά και χωριά, πόλεις και πρωτεύουσες. Θα επισκεφθεί εκατοντάδες σχολεία, απειλούμενες περιοχές και έργα για την προστασία της φύσης με σκοπό να εμπνεύσει και να ενισχύσει τις τοπικές δράσεις για την κλιματική αλλαγή. Στην Ελλάδα από την Εορδαία της λιγνιτικής παραγωγής, περνάει στις παραλίες με γαλάζιες σημαίες της Ολυμπιακής ακτής και από εκεί στα καμένα δάση της Αττικής, μέχρι να ξαναμπεί στο νερό για να φτάσει στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της σκυταλοδρομίας περίπου ένα εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στην Ημέρα Δράσης των Σχολείων (Schools Action Day) στις 3 Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα εικονικό πρόγραμμα που προάγει λύσεις για την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας τους νέους να δημιουργήσουν ένα κόσμο με περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος