Πρέσπα: Υπογραφή τριών συμβάσεων ενεργειακού συμψηφισμού

Τρεις συμβάσεις ενεργειακού συμψηφισμού με την ΔΕΗ για την σύνδεση Δημοτικών Φωτοβολταϊκών σταθμών, υπέγραψε ο δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης.Οι δύο συμβάσεις αφορούν τα αντλιοστάσια Ψαράδων και Πλατέως, όπου θα συνδεθούν φωτοβολταϊκά μεγέθους 25,2kw και 13,2kw αντίστοιχα, τα οποία έχουν διαστασιολογηθεί έτσι ώστε να παράγουν την ενέργεια που απαιτείται για την εξυπηρέτηση των δικτύων ύδρευσης των οικισμών αυτών.

Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί κατασκευάστηκαν στα πλαίσια του έργου NET METERING, που έχει ως βασικούς στόχους την εξοικονόμηση ενέργειας, την αυτοπαραγωγή με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του δημόσιου φωτισμού στη βιοποικιλότητα.

Το έργο NET METERING χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA CBC Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020. Ο Δήμος Πρεσπών είναι συντονιστής εταίρος του έργου στο οποίο συνεργάζεται με την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, ενώ από την Αλβανία οι συμμετέχοντες εταίροι είναι οι Δήμοι Pustec και Kolonje.

Η τρίτη αφορά την σύνδεση των φωτοβολταϊκών σταθμών στο Δημαρχείο Πρεσπών μεγέθους 20 και 15 kw, συνολικού μεγέθους 35kw, που αφορούν στην κάλυψη αναγκών κατανάλωσης των κτιρίων και φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων αντίστοιχα.

Ο σταθμός των 20kw είναι διαστασιολογημένος ώστε να καλύπτει τις ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας του Δημαρχείου Πρεσπών μετά την ενεργειακή αναβάθμιση στα πλαίσια του έργου: «Βιώσιμες και σχεδόν Μηδενικών Εκπομπών Κοινότητες και ο ρόλος των Δημόσιων Κτιρίων», χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg-IPA CBC Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020 υπηρετώντας τον ειδικό στόχο του προγράμματος για αύξηση της ενεργειακή αποδοτικότητας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τέλος ο σταθμός των 15kw είναι διαστασιολογημένος κατάλληλα για να καλύπτει τις ανάγκες φόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Οι δράσεις αυτές ολοκληρώνουν την υλοποίηση του συνολικού σχεδιασμού του Δήμου Πρεσπών για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας μέχρι το 2020, που είχε στόχο την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Δήμου. Με βάση τον νέο σχεδιασμό με χρονικό ορίζοντα το 2030 ο Δήμος φιλοδοξεί να έχει αρνητικό ανθρακικό αποτύπωμα.

“Σε μια περίοδο που οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στα οικονομικά, μεταξύ άλλων, και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Δήμος Πρεσπών, με τις συμβάσεις αυτές, καθίσταται πλέον αυτοπαραγωγός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας”, δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης, “συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου ενώ ταυτόχρονα ελαφραίνει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για ύδρευση, θέρμανση και ηλεκτροκίνηση”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος