Η παρουσία του «επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Curtobacterium flaccumfaciens pv. Flaccumfaciens» βρέθηκε σε δείγμα σπόρων φασολιού προερχόμενο από την περιοχή Πρεσπών, μετά από έλεγχο που διενήργησε η ΔΑΟ Π.Ε Φλώρινας .Το δείγμα που βρέθηκε θετικό ήταν σπόροι φασολιού σοδειάς 2024, είχε ληφθεί στα πλαίσια του ετήσιου εθνικού προγράμματος επισκοπήσεων της χώρας και αναλύθηκε εργαστηριακά από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
Το βακτήριο Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens αποτελεί Ενωσιακό επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ε.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 3 και το παράρτημα ΙΙ του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/2072. Για την πρόληψη της εισαγωγής, της εγκατάστασης και της διασποράς του Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens λαμβάνονται επίσημα μέτρα, σύμφωνα με το άρθρο 17 και το παράρτημα ΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 από την υπηρεσία ΔΑΟ Π.Ε Φλώρινας και το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου.
Το βακτήριο Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens προκαλεί ασθένεια γνωστή ως «βακτηριακή μάρανση του φασολιού (Bacterial wilt of Phaseolus spp.)». Κύριος ξενιστής είναι είδη του φασολιού (Phaseolus sp.), προσβάλει όμως και άλλα είδη σε μικρότερο βαθμό όπως τη σόγια, το μπιζέλι, το βίκο, τα κουκιά, το ρεβίθι, τα λούπινα, τον αραβόσιτο, τη βρώμη, το κριθάρι, τον ηλίανθο, τη μηδική, την ελαιοκράμβη κ.α. καθώς και πολλά είδη αυτοφυών ζιζανίων και άγρια είδη φυτών.
Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από μάρανση των φύλλων ή τμημάτων αυτών. Ως αποτέλεσμα της διασυστηματικής μόλυνσης, η κυκλοφορία του νερού στο φυτό διακόπτεται και τα φύλλα γίνονται καστανά και πέφτουν. Σε έντονες προσβολές παρατηρείται νανισμός των φυτών και στο στέλεχος εμφανίζεται επιμήκης σχισμή, ιδιαίτερα στην περιοχή των κόμβων Είναι δυνατόν τα σπορόφυτα να είναι ασυμπτωματικά παρόλο ότι το παθογόνο μπορεί να ανιχνευτεί σε αυτά μετά από 14 μέρες από την έκπτυξή τους (post-emergence). Πρόκειται για παθογόνο πολύ ανθεκτικό σε συνθήκες ξήρανσης και έχει αναφερθεί ότι μπορεί να παραμείνει ζωντανό μέχρι και 24 χρόνια σε αποθηκευμένο σπόρο. Στον αγρό έχει βρεθεί ότι επιβιώνει στο έδαφος για τουλάχιστον δύο καλλιεργητικές περιόδους σε σύστημα αμειψισποράς με σιτάρι.
Το βακτήριο δεν μπορεί να διεισδύσει σε άθικτες φυτικές επιφάνειες, αλλά απαιτεί είτε φυσικά ανοίγματα στα φύλλα, είτε πληγές για την έναρξη της μόλυνσης. Οι καταιγίδες με ισχυρούς ανέμους, καταρρακτώδη βροχή και χαλάζι παρέχουν την ιδανική ευκαιρία για την εγκατάσταση βακτηρίων, επειδή μπορούν να προκαλέσουν πληγές και να μετακινήσουν με φυσικό τρόπο το παθογόνο και/ή τα μολυσμένα φυτικά μέρη μεταξύ και εντός των αγρών.
Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων κρουσμάτων, που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στους υπεύθυνους Γεωπόνους – Φυτοϋγειονομικούς Ελεγκτές του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟ ΠΕ Φλώρινας : Ηλιοπούλου Κυριακή : τηλ. 2385054553. Βοσκόπουλος Γεώργιος : τηλ. 2385054552.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος