Πρέσπα: Επιτυχημένο το πρόγραμμα Smart Water Save

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Τελικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου SmartWaterSave, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων “Λάζαρος Ναλπαντίδης” στο Δημαρχείο Πρεσπών, στο Λαιμό.

Στόχος της Εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων και της σημασίας του έργου με πλήρη τίτλο: «SmartWaterSave-Ανάπτυξη συστήματος αισθητήρων για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και τη μείωση διαρροών σε δημοτικά συστήματα ύδρευσης (A real time monitoring and leakage detection and reduction system in water distribution networks)», το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA «Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020».

Το έργο SmartWaterSave, κύριο αντικείμενο του οποίου αποτέλεσε για το Δήμο Πρεσπών, η αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης σε αγροτικές περιοχές με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών στην περιοχή του Δήμου, ολοκληρώνεται επιτυχώς στις 31 Ιουλίου 2022 και υλοποιείται από τον Δήμο Πρεσπών (Επικεφαλής Εταίρος και συντονιστής όλου του έργου), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης της πόλης Resen και το Πανεπιστήμιο Κυρίλλου και Μεθοδίου των Σκοπίων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν δεκάδες στελέχη ΟΤΑ Α και Β’ βαθμού καθώς και επιστήμονες μηχανικοί και από τις δυο χώρες. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν από εκπροσώπους των φορέων του έργου αλλά και εξειδικευμένους επιστήμονες και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, οι δράσεις και τα αποτελέσματα και στις δύο περιοχές ενδιαφέροντος του έργου, δηλαδή στην περιοχή του Δήμου Πρεσπών στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή του Resen στη γειτονική χώρα ενώ έγινε και αναλυτική συζήτηση για τα συμπεράσματα της δράσης.

Το Τελικό Συνέδριο του έργου ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Πρεσπών, κ. Παναγιώτη Πασχαλίδη, τον Καθηγητή Παναγιώτη Πρίνο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., τον Γενικό Διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης της πόλης Resen, κ. Marcel Rusu, ενώ αναγνώστηκε χαιρετισμός της βουλευτού Φλώρινας κας Πέτης Πέρκα.

Στη συνέχεια, έγινε και μια σύντομη παρουσίαση του έργου SmartWaterSave από τον κ. Θάνο Παπότη, από την εταιρία ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε. (σύμβουλος διαχείρισης του Δ.Πρεσπών στο συγκεκριμένο έργο) ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πρεσπών, Δρ. Μιχάλης Πετράκος, αναφέρθηκε εκτενώς στην προσέγγιση του SmartWaterSave ως προς το πρόβλημα της αποδοτικής και αποτελεσματικής υδροδότησης στο Δήμο Πρεσπών, επιχειρηματολογώντας κυρίως για την οικονομική αποδοτικότητα της ολοκληρωμένης προσέγγισης (επιστημονική ανάλυση, εντοπισμός προβλημάτων, αναβάθμιση εξοπλισμού και τοπικές επιδιορθώσεις, παρακολούθηση) του έργου που παραδίδει αναβαθμισμένα δίκτυα σε 5 χωριά του Δήμου με κόστος κοντά στο 1/10 του κόστους αντικατάστασης.

Η πρώτη ενότητα του Τελικού Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την αναλυτική παρουσίαση από τον Καθηγητή Gorjan Nadzinski (από το Πανεπιστήμιο Κυρίλλου και Μεθοδίου στα Σκόπια) των αποτελεσμάτων του έργου, τις θετικές επιδράσεις και τα οφέλη για τον Δήμο Resen.

Με την έναρξη της δεύτερης ενότητας της εκδήλωσης, έγινε εκτενής παρουσίαση, από τον Καθηγητή Παναγιώτη Πρίνο και την Δρ. Παναγιώτα Γαλιατσάτου (από το Α.Π.Θ.), της χαρτογράφησης και προσομοίωσης των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Πρεσπών, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου, όπως επίσης και της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης για την εξοικονόμηση ύδατος και τη μείωση διαρροών στην περιοχή του Δήμου.

Ακολούθως, ο κ. Δημήτρης Κουβάς (από την εταιρία SCIENTACT A.E.) αναφέρθηκε στα τηλεμετρικά δίκτυα ποσοτικών & ποιοτικών παραμέτρων υδάτων όπως αυτά υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου.

Η δεύτερη ενότητα του Τελικού Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Θανάση Βαχαρίδη (από την εταιρία OLYMPIOS Α.Ε.) ο οποίος παρουσίασε στους συμμετέχοντες αναλυτικά στοιχεία του έργου «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος Τηλελέγχου – Τηλεχειρισμού και εξασφάλισης επάρκειας του δικτύου ύδρευσης Δήμου Πρεσπών».

Το Τελικό Συνέδριο του έργου SmartWaterSave, το οποίο ουσιαστικά σηματοδότησε και την ολοκλήρωση όλου του έργου, ‘έκλεισε’ με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στους συμμετέχοντες ως προς τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης, με ειδική αναφορά στις ωφέλειες και στα προβλήματα που έλυσε το έργο στο Δήμο Πρεσπών, όπως η χαρτογράφηση και προσομοίωση των δικτύων ύδρευσης του Δήμου, η ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης για την εξοικονόμηση ύδατος και τρόποι αντιμετώπισης & μείωσης του μη τιμολογούμενου νερού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος