Κτημα ΑΛΦΑ Αμυνταίου: Συμπαραγωγή ενέργειας και θερμότητας με τη χρήση υπολειμμάτων αγροτικής παραγωγής

Σε εξέλιξη είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο Κτήμα ΑΛΦΑ σε συνεργασία με EMISIA, ΗΦΑΙΣΤΟΣ Λεβητοποιείο, για την συμπαραγωγή ενέργειας και θερμότητας με τη χρήση υπολειμμάτων αγροτικής παραγωγής, όπως είναι τα υπολείμματα του τρύγου από οινοποιήσιμα σταφύλια.

Μία ομάδα νέων επιστημόνων (EMISIA) από τη Θεσσαλονίκη ετοίμασε την πρότυπη μονάδα. Η μονάδα αυτή, με τη συνδρομή της εταιρείας ΗΦΑΙΣΤΟΣ χώρεσε σε ένα container για να μπορεί να μεταφερθεί και να λειτουργήσει ακριβώς στη θέση που παράγεται η βιομάζα, ήτοι σε ένα οινοποιείο.

Κτημα ΑΛΦΑ Αμυνταίου:  Συμπαραγωγή ενέργειας και θερμότητας με τη χρήση υπολειμμάτων αγροτικής παραγωγήςΕδώ και 10 μήνες και παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, γίνονται εκτεταμένες δοκιμές στην μονάδα. Ποσότητα βιομάζας από τον τρύγο του 2020, έχει αποθηκευτεί κατάλληλα και τροφοδοτείται στην μονάδα.
Συνολικά από έναν όγκο 20 τόνων από υπολείμματα τρύγου (στέμφυλα) μπορούν να παραχθούν περίπου 14.000 ηλεκτρικές κιλοβατώρες και 28.000 θερμικές κιλοβατώρες, ικανές να καλύψουν το 5% των αντίστοιχων αναγκών του Κτήματος ΑΛΦΑ.

Η μονάδα, σε πρώτο στάδιο αναλαμβάνει να αφαιρέσει τυχόν υπερβάλλουσα υγρασία. Στη συνέχεια, η πρώτη ύλη οδηγείται σε αεριοποιητή ρευστοποιημένης κλίνης, όπου σε κατάλληλα ελεγχόμενες συνθήκες διασπάται και μετατρέπεται σε καύσιμο αέριο σύνθεσης. Έπειτα το παραγόμενο αυτό αέριο, αφού επεξεργαστεί κατάλληλα, οδηγείται ως καύσιμο σε σύστημα συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, κατάλληλα τροποποιημένο για λειτουργία με το συγκεκριμένο καύσιμο.

Κατά τη λειτουργία του συστήματος συμπαραγωγής έχουμε έκλυση θερμότητας (περίπου 960 KWh θερμικές ημερησίως), θερμική ενέργεια η οποία διοχετεύεται σε παρακείμενες εγκαταστάσεις της εταιρείας για κάλυψη λειτουργικών αναγκών σε θερμότητα.

Κτημα ΑΛΦΑ Αμυνταίου:  Συμπαραγωγή ενέργειας και θερμότητας με τη χρήση υπολειμμάτων αγροτικής παραγωγήςΠαράλληλα, είναι εφικτή η παραγωγή περίπου 480 KWh (κιλοβατώρες) ηλεκτρικών ημερησίως, ηλεκτρική ενέργεια η οποία αποδίδεται πίσω στο δίκτυο και πληροί τις προϋποθέσεις για να πωλείται με συμβασιοποιημένη τιμή (feed-in tariff), μειώνοντας αισθητά το ενεργειακό κόστος και άρα το τελικό λειτουργικό κόστος της επιχείρησης.

Η τέφρα που παράγεται ως παραπροϊόν από τη διαδικασία οδηγείται με κατάλληλη αναλογία ως εδαφοβελτιωτικό πάλι πίσω στις καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής, ενώ βαρύτεροι υδρογονάνθρακες, που συγκεντρώνονται μαζί με την υγρασία του αερίου κατά την ψύξη του, αποδίδονται σε γειτονική επιχείρηση οδοποιίας για άμεση εφαρμογή στα δικά της τελικά προϊόντα.

Τα τελικά συμπεράσματα από την όλη διαδικασία είναι άκρως ενθαρρυντικά:

Συνολικά από έναν όγκο 20 τόνων από υπολείμματα τρύγου (στέμφυλα) μπορούν να παραχθούν περίπου 14.000 ηλεκτρικές κιλοβατώρες και 28.000 θερμικές κιλοβατώρες, ικανές να καλύψουν το 5% των αντίστοιχων αναγκών του Κτήματος ΑΛΦΑ.

Το παραπροϊόν από μία αγροτική εκμετάλλευση μπορεί να αποτελέσει την πρώτη ύλη για την περαιτέρω αξιοποίησή του και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης και βελτιώνοντας το συνολικό ανθρακικό αποτύπωμα του Φορέα.

Ανάπτυξη και επιδεικτική λειτουργία μονάδας συμπαραγωγής μικρής κλίμακας (ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας) για την αξιοποίηση υπολειμματικής βιομάζας (στεμφύλων).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος