Καστοριά: Επιτυχημένο το 1ο εργαστήριο παραδοσιακής δόμησης στα Κορέστεια

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο εργαστήριο παραδοσιακής δόμησης στα Κορέστεια Καστοριάς.

Περισσότεροι από τριανταπέντε (35) νέοι άνθρωποι, κυρίως φοιτητές, απ’ όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν μαθήματα για την κατασκευή τοίχων από ωμόπλινθους (πλινθιά) και κατασκευής ωμοπλίνθων, την κατασκευή ξύλινων δομικών στοιχείων και την ανάλυση των ξύλινων κατασκευών σε πλίνθινα σπίτια και οικισμούς, καθώς και τα πλινθιά και το ξύλο, ως δομικά υλικά με σπουδαία περιβαλλοντική αξία στη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Καστοριά: Επιτυχημένο το 1ο εργαστήριο παραδοσιακής δόμησης στα ΚορέστειαΟι καθηγητές, Κωνσταντίνος Κατάκαλος ως συντονιστής της ομάδας και Μαρία Στεφανίδου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και Γεώργιος Μαντάνας και Βάνα Γεωργαλά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρουσίασαν και ανέλυσαν τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο τις θεματικές ενότητες των μαθημάτων, για τις ιδιότητες και τις δυνατότητες των παραδοσιακών αυτών δομικών υλικών που ο σύγχρονος τρόπος δόμησης οικιών και οικισμών έχει υποτιμηθεί.

Στα εξειδικευμένα εργαστηριακά μαθήματα συνέδραμαν τους καθηγητές, Βασίλης Χριστίδης και Ευστάθιος Τσάκαλος, για την τεχνική παρασκευής πλινθιών και ο Αντώνιος Ντόντας για την τεχνική κατασκευής ξύλινης σκεπής.

Το εργαστήριο συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Καστοριάς και ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης, ενώ κατά την διάρκεια του τριημέρου των μαθημάτων λειτούργησε έκθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων και μαγειρέματος παραδοσιακών συνταγών, με κυρίαρχο το προϊόν του φασολιού που καλλιεργείται ευρέως στα Κορέστεια και είναι εξαιρετικής ποιότητας. Παράλληλα λειτούργησε ένα παιδικό τμήμα κατασκευής ωμοπλίνθων και λασποδημιουργημάτων από μικρούς φίλους της παραδοσιακής δόμησης των Κορεστείων.

Το εργαστήριο παραδοσιακής δόμησης των Κορεστείων, εντάσσεται στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την ανάδειξη των κρυμμένων θησαυρών της παραδοσιακής δόμησης και αρχιτεκτονικής φυσικών και δομικών υλικών της Δυτικής Μακεδονίας, ως σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας της και της τοπικής οικονομίας, ιδιαίτερα την περίοδο που η οικολογική δόμηση και τα φυσικά υλικά είναι τάσεις που αναπτύσσονται ολοένα και πιο δυναμικά στις ανεπτυγμένες χώρες.

Το επόμενο εργαστήριο παραδοσιακής δόμησης σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή, προγραμματίζεται μέσα στο επόμενο δίμηνο για τον Άγιο Γερμανό στις Πρέσπες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος