Καστοριά: Εκδηλώσεις εορτασμού για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Από το Σάββατο 14 Μαΐου ξεκινούν οι εκδηλώσεις στην Π.Ε. Καστοριάς ενόψει του εορτασμού της 19ης Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με τη συνεργασία των Ποντιακών Σωματείων της περιοχής.


Το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 08:00 μ.μ. με Κεντρική Ομιλία για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (παράρτημα Καστοριάς), από την Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δέσποινα Κοζατσάνη. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στις 11:00 π.μ. με Εκδήλωση-Ενημέρωση των πολιτών για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, στον χώρο του Εμπορικού Κέντρου (λαϊκή αγορά), σε συνεργασία με το Μουσικό Γυμνάσιο Καστοριάς. Στις 08:00 μ.μ. Φωταγώγηση του Διοικητηρίου της Π.Ε. Καστοριάς και ανάρτηση του συμβόλου της Γενοκτονίας (G) και Λαμπαδηδρομία από το Διοικητήριο έως το Δημαρχείο της πόλης, όπου αντίστοιχα θα φωταγωγηθεί και θα προβληθεί το σύμβολο της Γενοκτονίας (G).
Πέμπτη 19 Μαΐου
Ώρα 07:30 π.μ.:
Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Μ. Ναό Καστοριάς, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου.
Ώρα 08:00 π.μ.:
Επίσημη Έπαρση της Σημαίας στην πλατεία «Μακεδονομάχων».
Ώρα 08:45 π.μ.:
Ιερό Μνημόσυνο για όλους τους Σφαγιασθέντες κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.κ. Καλλίνικο.
Ομιλία για το ιστορικό της Ημέρας από τον Διευθυντή του Γυμνασίου Οινόης, κ. Γεώργιο Πάνου.
Ώρα 11:00 π.μ.:
Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης στο Μνημείο Ηρώων, στην Πλατεία Μακεδονομάχων.
Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων (Πλ. Μακεδονομάχων) από τους εκπροσώπους των Δημοσίων Αρχών, Οργανισμών – Ιδρυμάτων, Ποντιακών Συλλόγων και οποιονδήποτε θελήσει να τιμήσει την εορτή, κατόπιν συνεννοήσεως με το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη (τηλ.2467350216) έως τις 17 Μαΐου.
Ανάγνωση Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας.
Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη όλων των Ποντίων που χάθηκαν κατά την περίοδο των διωγμών.
Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
Πέρας τελετής – Αποχώρηση επισήμων.
Ώρα 08.20 μ.μ.:
-Υποστολή της σημαίας στην πλατεία «Μακεδονομάχων».
Τελετάρχες ορίζονται:
Στο χώρο κατάθεσης των στεφάνων, οι κ.κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, Κωνσταντίνος Τζηκαλάγιας, Υπάλληλοι της Π.Ε. Καστοριάς.
Κυριακή 22 Μαΐου
Η Εύξεινος Λέσχη Άργους Ορεστικού και ο Σύλλογος «Προφήτης Ηλίας» Διποταμίας, θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις-ομιλίες, τιμώντας τα θύματα της Γενοκτονίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος