Η καθίζηση του εδάφους στα Βαλτόνερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας (video)

Το πρόβλημα με την καθίζηση του εδάφους στην Τ.Κ. Βαλτονέρων του Δήμου Αμυνταίου έφερε με επερώτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ο συνδυασμός “Ελπίδα”.

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν στην επερώτησή τους: “Μέχρι σήμερα είναι ευτύχημα ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, όμως καθώς ο κίνδυνος συνέχισης των καταρρεύσεων είναι προφανής.
Με την Επερώτηση μας ζητήσαμε να ενημερωθούμε σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει η Περιφερειακή Αρχή, έτσι ώστε οι όποιες ενέργειες να γίνουν εκ των προτέρων και άμεσα και όχι όταν πιθανόν να είναι πολύ αργά. Στην επερώτηση, παρά την σοβαρότητά της, ο Περιφερειάρχης επέλεξε ν’ απαντήσει ο Αντιπεριφερειάρχης κος Κιοσές, ο οποίος περιορίστηκε σε απλή ιστορική αναδρομή, την οποία βέβαια είχαμε ήδη κάνει στο πλαίσιο τεκμηρίωσης της Επερώτησης μας, χωρίς να προσθέσει κάποια συγκεκριμένη ενέργεια για το μεγάλο αυτό θέμα.
Από την πλευρά μας καταθέσαμε γραπτώς τις προτάσεις μας, που αφορούν σε δύο σκέλη:

1ο Αυτές που αφορούν στην προστασία της ζωής των κατοίκων των Βαλτονέρων αλλά και των γύρω οικισμών

2ο Αυτές που αφορούν στην Περιβαλλοντική Διαχείριση της κατάστασης τόσο της υφιστάμενης όσο και αυτής που θα δημιουργηθεί με την παύση της λειτουργίας του Ορυχείου Αμυνταίου και εισηγηθήκαμε:

Για το πρώτο σκέλος: να ξεκινήσει άμεσα η εκτίμηση κόστους της Μετεγκατάστασης των περίπου 70 νοικοκυριών των Βαλτονέρων προς την κατεύθυνση ενσωμάτωσης τους σε υφιστάμενο οικισμό προκειμένου να μην απαιτηθούν δαπάνες για νέα έργα υποδομής και να μην υπάρξουν ως εκ τούτου αποζημιώσεις για τα υφιστάμενα σήμερα στον οικισμό έργα δημόσιας υποδομής. Στο πλαίσιο αυτό η Μετεγκατάσταση να αφορά την αποζημίωση μόνο των κατοικιών και των ιδιωτικών περιουσιών και να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό. Επίσης προτείναμε να ξεκινήσουν μελέτες για την επικινδυνότητα των κατοικιών στους λοιπούς οικισμούς πέριξ των ορυχείων που παρουσιάζουν επίσης φαινόμενα ρωγματώσεων

Να συμπεριληφθούν οι εναπομείνασες Μετεγκαταστάσεις στο Μεταβατικό Σχέδιο Απολιγνιτοποίησης αλλά στο υπό διαβούλευση Εδαφικό Σχέδιο καθώς και στις δράσεις του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και του Ταμείου Ανάκαμψης με την έννοια των επηρεαζόμενων εδαφών.

Ως προς το δεύτερο Σκέλος: προτείναμε την ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ του Άρθρου 155 παρ 3 του ΝΟΜΟΥ 4759/2020 με τη συμπερίληψη της Περιφέρειας και της ΠΕΔ ΣΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ. Η Τοπική Κοινωνία μέσω της Αυτοδιοίκησης Α και Β Βαθμού είναι αδιανόητο να απουσιάζουν από μια Επιτροπή που θα διαχειρίζεται τις χρήσεις και το μέλλον της Γης μας και οι Διαχειριστικές και Τεχνικές Μελέτες που προτείνονται στην Εισήγηση και με τις οποίες συμφωνούμε, να εκτελεστούν στο πλαίσιο της ως άνω Προγραμματικής Σύμβασης”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος