Holywater: Ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημείων των Πρεσπών (video)

Τεχνολογία εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ενισχύει τις ήδη δημοφιλείς περιηγήσεις σε μνημεία των Πρεσπών, όπως τη Βασιλική στο νησί του Αγίου Αχιλλείου και το Νοσοκομείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Βροντερό. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα, εγκαθιστώντας μια εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο, να δουν τα μνημεία σε τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση, όπως ήταν στην αρχική τους μορφή.

Holywater: Ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημείων των Πρεσπών (video)Η επιτόπια επίσκεψη στα μνημεία μετατρέπεται σε μια συναρπαστική εμπειρία που εμπλουτίζει την ενημέρωση των επισκεπτών για τα μνημεία, αλλά και για την πολυκύμαντη ιστορία των Πρεσπών. Πρόκειται για εφαρμογές που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου Holywater, που χρηματοδοτείται από το Interreg Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Εταίροι του έργου είνοι οι Δήμοι Πρεσπών και Resen, το Ινστιτούτο και Μουσείο Bitola, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών.

Στους στόχους του έργου Holywater είναι η ολοκληρωμένη προσέγγιση της τουριστικής ανάπτυξης στη διασυνοριακή περιοχή των Πρεσπών, μέσω της προώθησης πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων. Σε αυτήν την κατεύθυνση επιχειρείται η εύκολη και προσιτή πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα μνημεία και τα σημεία ενδιαφέροντος και η διασύνδεση των μοναστηριών σε ένα δίκτυο μονοπατιών συμβάλλουν σε αυτό.

Στο πλαίσιο του έργου, θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας και ηλεκτρονικούς χάρτες που θα σηματοδοτούν όλα τα σημεία ενδιαφέροντος των επισκεπτών.

Στην περιοχή του Δήμου Resen, στη Βόρεια Μακεδονία, δημιουργείται δίκτυο μονοπατιών για τη διασύνδεση πέντε σημαντικών μοναστηριών, ενώ γίνεται αποκατάσταση και της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, στο Kurbinovo.

Holywater: Ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημείων των Πρεσπών (video)Ο Δήμος Πρεσπών με τη συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας, διοργάνωσε συνέδριο με θέμα «Το πολιτιστικό απόθεμα και η λειτουργική αξιοποίηση του μνημειακού πλούτου των Πρεσπών», στο οποίο παρουσιάστηκαν τα έργα που έγιναν για τα μνημεία και όσα έχουν δρομολογηθεί και συζητήθηκαν οι προοπτικές για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής, με δράσεις όπως, την πρόσκληση εξειδικευμένων ταξιδιωτικών πρακτόρων, τη συμμετοχή σε εκθέσεις, τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων για την προώθηση τοπικών προϊόντων και την ανάπτυξη διαφημιστικού υλικού.

Η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, ίσως το πιο γνωστό από τα μνημεία των Πρεσπών, είναι χριστιανικός ναός του 10ου αιώνα, ερείπια του οποίου βρίσκονται στο νησί του Αγίου Αχιλλείου, στη λίμνη Μικρή Πρέσπα. Ο ναός κτίστηκε το 983 με 986 από του Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ ώστε να τοποθετηθεί το σκήνωμα του Αγίου Αχιλλείου που είχε πάρει από τη Λάρισα, την οποία είχε κατακτήσει.  Η σημερινή εικόνα των ερειπίων του ναού, με τα σωζόμενα μέρη της εξωτερικής και εσωτερικής τοιχοποιίας, δεν βοηθά στην πλήρη επίγνωση των μεγεθών του, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω της ψηφιακής αναπαράστασης του μνημείου, που έγινε μέσα από τη συνεργασία των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας, Ανδρέα Τσώκα και Δημήτρη Ασημακόπουλου, του αρχιτέκτονα Αχιλλέα Στόιου και του 3D designer  Στέφανου Οικονόμου.

Το Νοσοκομείο των Ανταρτών, ένα σπήλαιο που βρίσκεται 3 χλμ. νοτιοανατολικά του χωριού Βροντερό του δήμου Πρεσπών Φλώρινας, στον αγροτικό δρόμο που οδηγεί στον ερειπωμένο σήμερα οικισμό του Αγκαθωτού. Χρησιμοποιήθηκε ως χώρος περίθαλψης των τραυματισμένων στρατιωτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας κατά τους τελευταίους μήνες του εμφυλίου πολέμου. Η ψηφιακή αναπαράσταση και η εφαρμογή εικονικής παρουσίασης για το σπήλαιο, έγιναν από τον αρχιτέκτονα – ιστορικό ερευνητή Γιώργη Κολιόπουλο και τον 3D designer Στέφανο Οικονόμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος