Φλώρινα: Θεατρική παράσταση «Άμλετ με πικάντικη σάλτσα»

Τη θεατρική παράσταση «ΑΜΛΕΤ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ» του Aldo Nikolai, παρουσιάζει την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Μαρτίου η θεατρική ομάδα «Εκπαιδευτικοί… έτσι και αλλιώς» σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Φλώρινας και την ΕΛΜΕ Φλώρινας, στις 20:30 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Φλώρινας. Αντί εισιτηρίου δεκτές οι προσφορές τροφίμων για το «ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ». Κατάλληλο άνω των 12 ετών.
Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης:
Φάντασμα: ΞενίδουΛιλιάννα
Φρόγκι (Μάγειρας): Δαγκλής Αστέριος
Κάθυ (Μαγείρισσα): Γκόλνα Χριστίνα
Ίνκε (Κόρη): Καλαϊτζή Σίσσυ
Μπρέκ (Υπηρέτρια): Παφύτου Κυριακή
Γκρούντερ (Υπηρέτρια): Λαζαρίδου Μαρία
Λαέρτης (Ευγενής): Μητσόπουλος Δημήτριος
Άμλετ (Πρίγκιπας): Ταμουτσέλης Νικόλαος
Οράτιος (Ευγενής): Μαυρόπουλος Νικόλαος
Βασίλισσα: Φραγκιαδάκη Κρυσταλλία
Έλιος (Θεατρίνος – Ψευτοβασίλισσα): Πολατίδης Ηρακλής
Οφηλία (Αδελφή του Λαέρτη): Παραστατίδου Μαγδαληνή
Σκηνοθεσία : Ξενίδης Ιωάννης
Μουσική: Κούλης Λαέρτης.
Υποβολέας: Κασκαμανίδου Κική
Σκηνικά – Αφίσα – Πανοπλία: Ταμουτσέλης Νικόλαος
Κουστούμια – Αξεσουάρ: Γκαρνταρόμπα ηθοποιών, Βεστιάριο 1ου ΓΕΛ Φλώρινας, Σωματείο Ξιφασκίας «Φοίνικας» Φλώρινας
Ευχαριστούμε θερμά το ξενοδοχείο «Φαίδων» για την φιλοξενία και την διάθεση επίπλων και την κα Βαγγελάκη Κωνσταντίνα για την κατασκευή των τροφίμων.

Άμλετ με Πικάντικη Σάλτσα του Νικολάι Άλντο

Πάνω στον καμβά της διαχρονικότητας του Άμλετ, έργο του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα, κι όχι μόνο, Σαίξπηρ, ο Νικολάι Άλντο τολμάει και δημιουργεί, παρωδεί. Προβάλλει και φωτίζει τους χαρακτήρες του κλασσικού έργου, από μιαν άλλη σκοπιά, επινοεί νέους χαρακτήρες, εντυπωσιακά επίκαιρους στις μέρες μας. Κάτι σαν παλίμψηστο, θα τολμούσα να πω.

Ο Νικολάι Άλντο σύμπτωση; Ηθοποιός κι αυτός, σεναριογράφος, και δημοσιογράφος, στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα στο διαδίκτυο, μας μιλάει με αυτό το έργο. Μας λέει ότι υπήρξε δεινός μελετητής του Σαίξπηρ. Κι αυτό προκύπτει γιατί παρώδησε το έργο με απαράμιλλη εξυπνάδα, αλλά και σεβασμό, μέσα από το κάδρο μιας κουζίνας, εκεί εξελίσσονται τα πράγματα στο έργο του Άλντο, ιλαρά, αλλά και απαρέγκλιτα από την υπόθεση του έργου του μεγάλου κλασσικού Άγγλου δραματουργού.

Άμλετ, Οφηλία, Κλαύδιος, Λαέρτης, Οράτιος, είναι ρόλοι παρόντες, και ίδιοι με το κλασσικό  αριστούργημα. Αλλά και νέοι ρόλοι για τις ανάγκες αυτής της παρωδίας δημιουργούνται από τον εμπνευστή της, όπως Φρόγκι, Έλιος, Κάθυ, Ίνκε, Μπρέκ, Γκρούντερ, και βασίλισσα.

Ο Φρόγκι ο μάγειρας της παρωδίας, περσόνα τόσο επίκαιρη στις μέρες μας, κατέχει τα σκήπτρα του έργου. Μέσα από την κουζίνα του, περνάει και προβάλλεται παρωδημένο το έργο του Σαίξπηρ. Μέσα στην κουζίνα, η αρχή, το τέλος, τα πάθη, κι η εξέλιξη αυτού του έργου. Ο βασιλιάς , η βασίλισσα, ο Άμλετ, ο Λαέρτης, έρχονται και φεύγουν.Ο μάγειρας ο Φρόγκι διαμένει και παραμένει!

Πιστός στην τέχνη του, μοιραία τσαπατσούλης για τους άλλους, βγάζει εκτός μάχης τους κυρίαρχους ρόλους. Αυτός παραμένει βασιλιάς στο βασίλειο του, αυτό της κουζίνας, έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, εύκολα κι αβασάνιστα, στους εχθρούς του κρατιδίου της Δανίας, αρκεί να μην διασαλευτεί το δικό του βασίλειο, αυτό της κουζίνας! Αξίζει να αναφερθεί, πως ο Άλντο φωτίζει έξυπνα τον ρόλο της βασίλισσας, πράγμα που δεν το βλέπουμε στο κλασσικό αριστούργημα. Ψυχογραφεί ιλαρά μια υπόφωτη περσόνα του κλασσικού έργου, της δίνει αυτά που της αναλογούν, την σφάζει με το γάντι. Ο ρόλος των θεατρίνων στην παρωδία αυτή, φωτίζεται κι αυτός, μέσα από τον ρόλο του Έλιο, με πτυχές που πολλές από αυτές ανακαλύπτουμε στις μέρες μας.

Στο παλίμψηστο έργο του Άλντο, φωτίζονται όλοι οι υπόφωτοι χαρακτήρες του κλασσικού αριστουργήματος του Σαίξπηρ.Η υπόθεση όπως προαναφέρθηκε, δεν αλλάζει, απλά δίνεται διαφορετικά, ιλαρά, ιλαρά υποφώσκουν διαχρονικές αλήθειες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος