Φλώρινα: Σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου με φορείς και εργαζομένους για το κλείσιμο του ΑΗΣ Μελίτης

Σύσκεψη με θέμα την απώλεια 120 θέσεων εργασίας εργολαβικών εργαζομένων από το κλείσιμο του ΑΗΣ Μελίτης, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας.  Στη σύσκεψη συμμετείχε το προεδρείο του Ε.Κ.Φ., οι Βουλευτές του νομού, ο Δήμαρχος Φλώρινας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, καθώς και η Συντονιστική Επιτροπή των εργαζομένων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επισημάνθηκε η ανάγκη για την άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να εξεταστούν άμεσες και βιώσιμες λύσεις και να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των εργαζομένων που πλήττονται από το κλείσιμο της μονάδας του ΑΗΣ Μελίτης και τις συνέπειες της ενεργειακής μετάβασης.

Η σύσκεψη, σημειώνεται ότι, «επιβεβαίωσε τη δέσμευση όλων των συμμετεχόντων να παρακολουθήσουν στενά την εξέλιξη της κατάστασης και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων».

Μετά τη σύσκεψη, ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των εργαζομένων και του προεδρείου του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, όπου αναλύθηκε η στάση που θα κρατήσουν οι εργαζόμενοι τις επόμενες μέρες. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη στρατηγική των κινητοποιήσεων και των διεκδικήσεων για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και της κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων.

Φλώρινα: Σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου με φορείς και εργαζομένους για το κλείσιμο του ΑΗΣ Μελίτης

Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για τους μόνιμους εργαζόμενους

Η απόσυρση των μονάδων “Μελίτη” στη Φλώρινα και “Μεγαλόπολη 4” στην Πελοπόννησο, περιλαμβανόταν στο επικαιροποιημένο πλάνο πλήρους απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2026, το οποίο είχε υποβάλει η ΔΕΗ με έγγραφό της στη Βουλή τον Ιούλιο. Οι μονάδες είχαν προγραμματιστεί να κλείσουν από το 2023, στο πλαίσιο της πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση της μόλυνσης που προκαλεί η καύση λιγνίτη. Εξαιτίας όμως των ιδιαίτερων προκλήσεων για την ασφάλεια εφοδιασμού που επέφερε η ενεργειακή κρίση, η επιχείρηση επικαιροποίησε τον σχεδιασμό της. Σε αυτό το πλαίσιο, εκδόθηκαν στην πορεία Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες επέκτειναν τη διάρκεια λειτουργίας των μονάδων. Ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε, τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραστικά, με συνέπεια οι λιγνίτες να έχουν γίνει ξανά οικονομικά ασύμφοροι. Το κόστος παραγωγής ξεκινά από τα 140 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (για τη νεότερη λιγνιτική μονάδα) και φτάνει μέχρι τα 220-230 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (για τους παλαιότερους σταθμούς).

Στο πλαίσιο της απόσυρσης των δύο μονάδων, καθώς και της διακοπής λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου στη Μεγαλόπολη, η ΔΕΗ πρόκειται να «τρέξει» πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους στις εν λόγω εγκαταστάσεις. Το πρόγραμμα είναι αρκετά γενναίο, προβλέποντας οικονομικό κίνητρο για όσους ενταχθούν, το οποίο θα ξεκινά από τις 35.000 και θα φτάνει μέχρι τις 110.000 ευρώ. Το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από παραμέτρους όπως τα χρόνια που υπολείπονται για την αποχώρησή τους από την επιχείρηση, ο αριθμός των τέκνων, καθώς και ο χρόνος εγγραφής στο πρόγραμμα. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου αφορά μόνο τους τακτικούς και όχι τους εργολαβικούς υπαλλήλους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος