Φλώρινα: Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για αποζημιώσεις σε φασόλια και προανθικά

Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσία του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Γεωργαντά, για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες φασολιών στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών από την πρόσφατη σφοδρή χαλαζόπτωση.

Στη συνάντηση, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Φλώρινας, Γιάννη Αντωνιάδη, συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Πρεσπών, Π. Πασχαλίδης, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «Πελεκάνος» Κ. Ναλπαντίδης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πρεσπών Μ. Ναλπαντίδης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Μικρολίμνης Π. Στεργίου.

Από όλους τους παρευρισκόμενους ετέθη το θέμα της καταστροφής της παραγωγής των φασολιών από τη χαλαζόπτωση της 1ης Οκτωβρίου. Παράλληλα, επεσήμαναν στον κ. υπουργό ότι εκτός από την παραγωγή καταστράφηκαν και υποδομές (καλάμια κ.λ.π). Η ζημιά παρατηρήθηκε στα αγροκτήματα 3-4 Κοινοτήτων και συνολικά στο 40% της παραγωγής. Ο ΕΛΓΑ, μετά από τις αυτοψίες που πραγματοποίησε, πιστοποίησε ζημιά σε ποσοστό 100%, η οποία όμως δεν είναι αρκετή για να καλύψει την πραγματική ζημιά των παραγωγών.

Ο υπουργός ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, πως θα δώσει άμεσα εντολή στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό την αποτίμηση των ζημιών προκειμένου να υπάρξει γρήγορη και συνολική εκταμίευση των αποζημιώσεων στους παραγωγούς.

Στη συνέχεια, αναγνωρίζοντας το δίκαιο του αιτήματος για αποζημίωση των ζημιών στις υποδομές των καλλιεργητών διαβεβαίωσε, ότι θα διερευνηθεί άμεσα η δυνατότητα αποζημίωσης των καλαμιών κατόπιν συνεννόησης με τα συναρμόδια υπουργεία.

Ο βουλευτής έθεσε επίσης στον υπουργό το θέμα της αποζημίωσης των προανθικών στα μήλα, μύρτιλα, φουντούκια, αμύγδαλα και ιπποφαές στο νομό Φλώρινας. Ο κ. Γεωργαντάς επανέλαβε ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης τρόπου πληρωμής, αφού τα σχετικά κονδύλια ήδη υπάρχουν. Επίσης, ο βουλευτής έθεσε και το θέμα της αποζημίωσης των 72 ευρώ/στρέμμα τα οποία δόθηκαν σε ομάδες συνεταιριστών και ομάδες παραγωγών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όμως εξαιρέθηκαν οι υπόλοιποι παραγωγοί.

Απαντώντας ο Υπουργός, είπε ότι επρόκειτο για ένα συγκεκριμένο κονδύλι που ήρθε από την ΕΕ και αφορούσε κυρίως ομάδες παραγωγών και συνεταιριστές με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ότι στο εξής, σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ όλες οι λειτουργίες θα στρέφονται προς την κατεύθυνση ενίσχυσης όχι των μεμονωμένων παραγωγών αλλά προς ομάδες παραγωγών και συνεταιριστές. Παρόλα αυτά, γίνεται προσπάθεια να βρεθεί κονδύλι ώστε να πάρουν και οι υπόλοιποι παραγωγοί κάποια αποζημίωση.

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργαντάς επιβεβαίωσε την επίσκεψή του στο νομό Φλώρινας στις 18 Νοεμβρίου 2022 όπου κατά τη σύσκεψη που θα έχει με όλους τους αγροτικούς φορείς, θα ανακοινώσει και τις τελικές του αποφάσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος