Φλώρινα: Iσόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 45χρονο με το τσεκούρι

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ψυχική ηρεμία επέβαλε το μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Φλώρινας, στον 45χρονο δράστη με το τσεκούρι, ο οποίος το καλοκαίρι του 2020 εισέβαλε στη ΔΟΥ Κοζάνης  και τραυμάτισε τέσσερις ανθρώπους, ένας εκ των οποίων έχασε τη ζωή του μετά από πολύμηνη νοσηλεία σε ΜΕΘ Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.
Το δικαστήριο του επέβαλε επιπλέον 15 χρόνια για απόπειρα δολοφονίας των δυο  εργαζομένων που τραυμάτισε, μια εκ των οποίων έχασε το μάτι της. Συνολικά πλέον της ισόβιας κάθειρξης επέβαλε 26 έτη ποινή φυλάκισης για τις πράξεις της απόπειρας δολοφονίας, της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής.

Η απολογία του δράστη

Στην απολογία του ο 45χρονος δράστης, που να σημειωθεί του έχει οριστεί από το δικαστήριο συνήγορος, είπε πως αποφάσισε να προβεί σε αυτή την ενέργεια όταν έμαθε για το θάνατο του 26χρονου στο Βόλο. Μίλησε για δολοφονίες, για αστυνομικούς που χτυπούν και δέρνουν, για καταπιεσμένους του συστήματος, και σε ερώτηση του προέδρου απάντησε ότι οι υπάλληλοι είναι μέρος του συστήματος και αποφάσισε να τους χτυπήσει. «Αν ήταν κλειστή η εφορία θα πήγαινα στα δικαστήρια», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν έδειξε να μετανιώνει για την πράξη του, και κατέληξε λέγοντας: «Για εσάς μπορεί το τέρας να είμαι εγώ, αλλά για εμένα το τέρας είναι οι εφοριακοί».

Καταπέλτης η Εισαγγελέας

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας είπε ότι «ο 45χρονος με συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις έβαλε ένα τσεκούρι στη τσάντα του και πήγε να σκοτώσει ανθρώπους. Με απόλυτη ψυχραιμία ανέβηκε στην εφορία και κινήθηκε προς το γραφείο εισοδήματος για να σκοτώσει. Ο κατηγορούμενος διέπραξε ακραίες πράξεις εις βάρος της ανθρώπινης ζωής».

Χαρακτήρισε, «ανθρωποκτονία τετελεσμένη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση την πράξη δολοφονίας του 56χρονου», σημειώνοντας πως, «προκύπτει οργανωμένη κρίση και σκέψη σε πλήρη οργάνωση για να τελέσει την εγκληματική αυτή πράξη. Εξετάστηκε από ψυχίατρο και δεν έχει κανένα ψυχικό νόσημα. Θα πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για αυτές του τις πράξεις».

Η εισαγγελέας τόνισε ότι «ο κατηγορούμενος έδειξε πλήρη ασέβεια προς τα θύματα του», προσθέτοντας: «Ελεεινό δοκίμιο της φιλοσοφίας του εγκλήματος του. Δε δίνει καμία σημασία και αξία στην ανθρώπινη ζωή».

Φλώρινα: Συγκλονίζουν οι καταθέσεις των τραυματιών με τσεκούρι στη ΔΟΥ Κοζάνης

Συγκλονίζουν οι καταθέσεις των θυμάτων που γλύτωσαν από τα χτυπήματα με τσεκούρι του 45χρονου στη ΔΟΥ Κοζάνης, στη δίκη που ξεκίνησε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Φλώρινας. Πρώτος κατέθεσε ο κουνιάδος του 56χρονου, που έφυγε από τη ζωή μετά από νοσηλεία ημερών, και στη συνέχεια οι δύο γυναίκες που τραυματίστηκαν βαριά.

Ο κουνιάδος 56χρονου είπε ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία διαφορά του θύματος με τον δράστη. Συμπλήρωσε ότι ο γιος του 56χρονου, που είναι 15 χρονών, βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, όπως και η σύζυγος του, η οποία δεν μπορούσε να έρθει στη δίκη και να αντικρίσει τον δράστη.

Η εργαζόμενη που τραυματίστηκε βαρύτατα και έχασε το μάτι της από τα χτυπήματα είπε στην κατάθεσή της: «Δεν είδα αρχικά το τσεκούρι γιατί ήμουν σκυμμένη. Άκουσα έναν θόρυβο και σηκώνοντας το κεφάλι είδα τον 56χρονο συνάδελφο με σκισμένο το κεφάλι. Τότε εκείνος είπε εγώ είμαι τρελός θα σας σκοτώσω όλους εδώ μέσα και ήρθε προς το μέρος μου χτυπώντας με στο μάτι το οποίο έχασα».

Ο δράστης, αμετανόητος όπως φάνηκε, έκανε παρέμβαση λέγοντας: «Δεν είπα ότι είμαι τρελός και θα σας σκοτώσω όλους. Αυτά κάποιος την έχει δασκαλέψει να τα πει Δύο ανθρώπους χτύπησα γιατί καταστρέψατε πολλούς ανθρώπους εσείς εκεί στην εφορία».

Συγκλονιστική και φορτισμένη ήταν η κατάθεση άλλης υπαλλήλου που δέχθηκε και εκείνη τα χτυπήματα του δράστη. «Δέχθηκα – είπε – πολλά χτυπήματα, στην πλάτη το πρώτο και έπειτα στο κεφάλι. Με έριξε κάτω και προσπαθούσα να πολεμήσω για τη ζωή μου, του έπιασα τη λαβή από το τσεκούρι. Τότε ήρθε ο προϊστάμενος και τον έπιασε, και εγώ με όση δύναμη είχα σηκώθηκα να φύγω. Ο μεγαλύτερος μου φόβος είναι να μην τον ξαναδώ μπροστά μου».

Και εδώ ο δράστης έδειξε αμετανόητος λέγοντας στο δικαστήριο: «Μου έκανε εντύπωση η αποφασιστικότητά της να ζήσει γι’ αυτό σταμάτησα να τη χτυπάω».

Η καθαρίστρια της ΔΟΥ είπε ότι είδε το δράστη να χτυπάει και αμέσως έφυγε και πήρε τηλέφωνο στο ΕΚΑΒ, για το 45χρονο σημείωσε πως έμεναν στην ίδια πολυκατοικία. «Ήξερα – ανέφερε – από συζητήσεις της γειτονιάς ότι ήρθε από την Αθήνα και έμεινε άνεργος. Δεν είχε δώσει δικαίωμα στην γειτονιά, στο μπαλκόνι καθόταν και έπαιζε με τον υπολογιστή του».

Την αμέριστη συμπαράστασή του προς την οικογένεια του εκλιπόντος “και προς όλους τους συναδέλφους που υπέστησαν τα τόσο σοβαρά σωματικά και ψυχικά τραύματα”, εκφράζει με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εφοριακών Δυτικής Μακεδονίας με αφορμή τη δίκη.

Η επίθεση με το τσεκούρι είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο συνάδελφός τους, Πέτρος Ξανθόπουλος και να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι τρεις άλλοι. Δηλώνει, επιπλέον, την εμπιστοσύνη του απέναντι στις Δικαστικές Αρχές για την απονομή δικαιοσύνης απέναντι σε ένα τόσο αποτρόπαιο και ειδεχθές έγκλημα και απαιτεί για μία ακόμη φορά από την Πολιτική και την Υπηρεσιακή ηγεσία, να διασφαλίζουν εκείνες τις συνθήκες εργασίες οι οποίες θα προστατεύουν τη ζωή και την αξιοπρέπεια όλων των υπαλλήλων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος