Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΠΑ.Κ.Ε.Κ. «ΤΗΜΕΝΟΣ» και το Λαογραφικό Μουσείο Φλώρινας συνδιοργανώνουν, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και τον Δήμο Φλώρινας, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024, το «Performance now v.10 Διαμέσου/Across: Ένα ζωντανό αρχείο ερμηνείας του παρελθόντος».
Η εκδήλωση ξεκινά στις 19:30 στο Λαογραφικό Μουσείο Φλώρινας (Καραβίτη 2) και συνεχίζεται στις 20:00 στο πρώην κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος (Μεγάλου Αλεξάνδρου 71).
Η φετινή διοργάνωση, με την επιμέλεια της καθηγήτριας κ. Αγγελικής Αυγητίδου, αποτελεί τη δέκατη έκδοση του προγράμματος «Performance Now», με τον τίτλο «Διαμέσου/ Across» που επικεντρώνεται στη διατομεακή καλλιτεχνική δράση της περφόρμανς, προσεγγίζοντας τη μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά μέσα από φεμινιστικές, κουήρ και εναλλακτικές ερμηνείες, αναδιατυπώνοντας την έννοια του αρχείου, το αντιμετωπίζει ως ένα δυναμικό και ζωντανό πεδίο, ανοιχτό σε αναδιατάξεις, επιτελέσεις και ενσώματες ερμηνείες.
Ταυτόχρονα, προτείνει εναλλακτικούς τρόπους αρχειοθέτησης, μνήμης και παραγωγής γνώσης που συνδέουν την παράδοση με το σήμερα. Η φιλοσοφία της φετινής παρουσίασης, δίνει έμφαση στις «επιμολύνσεις» ανάμεσα στις τέχνες, εξετάζοντας την περφόρμανς, ως μέσο που γεφυρώνει διαφορετικά είδη καλλιτεχνικής έκφρασης. Μέσα από τα έργα αναδεικνύονται στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή παραδοσιακών κοινωνιών, εξαφανισμένα επαγγέλματα, καθώς και ο παραγνωρισμένος αλλά ουσιαστικός ρόλος της γυναικείας χειρωνακτικής εργασίας, που συχνά αγνοείται ή εξιδανικεύεται.
Καλλιτέχνες και Έργα:
Αγγελική Αυγητίδου, Αγνώστης, περφόρμανς για κάμερα Αντιγόνη Αυδή, Hands on, περφόρμανς
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων | Γραφείο Τύπου
50150 ZEPKozanis – pressoffice@uowm.gr
Φωτεινή Καλλέ, Χωρίς σταματημό (Non-stop), περφόρμανς
Έκτορας Μαυρίδης, Το μουρμούρισμα της σπείρας (The visceral humming of the spiral), περφόρμανς. Στο έργο συμμετέχουν οι: Κωστής Δρυγιανάκης και Νατάσα Τσακηρίδου
Σύμβουλος Λαογραφικού Μουσείου:
Χαρά Λιόλιου
Συμμετέχοντες φοιτητές/φοιτήτριες:
Μαρίνα Γκιόκα, Δημήτρης Ιατρού, Ορέστης Ιωάννου, Σεμίραμις Πηνελόπη Λαπούδη,
Χριστόφορος Πέτρου, Σωτηροπούλου Στέλλα
Συμμετέχοντες φορείς:
Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών,
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Τεχνών, Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (ΠΑ.Κ.Ε.Κ.) «ΤΗΜΕΝΟΣ», Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Λαογραφικό Μουσείο Φλώρινας, Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Δήμος Φλώρινας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος