Φλώρινα: Μηνύματα φορέων για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία

“Ημέρα ευαισθητοποίησης και περισυλλογής η 3η Δεκεμβρίου, που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και εκπέμπει διαχρονικά πολλαπλά μηνύματα”, αναφέρει σε μήνυμά του ο δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

“Είναι μια ημέρα επαναπροσδιορισμού της στάσης όλων μας απέναντι στα άτομα με αναπηρία και μια ευκαιρία να αναλογιστούμε και να αναδείξουμε την καθημερινότητα, τα δικαιώματα, αλλά και τις ικανότητες αυτών των ατόμων, αυτών των μαχητών της ζωής.

Η ημέρα αυτή, πέρα από τον ισχυρό συμβολισμό της, απαιτεί από όλους μας συστηματική αλλαγή νοοτροπιών και υιοθέτηση και εφαρμογή σύγχρονων και μόνιμων λύσεων στα προβλήματα των συνανθρώπων μας.

Η ένταξη των ΑΜΕΑ σε μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνία, που θα λειτουργεί με τις αρχές του σεβασμού και της αποδοχής άροντας κάθε αποκλεισμό, παραμένει ακόμα ζητούμενο”.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμυνταίου, Άνθιμος Μπιτάκης, σημειώνει: “Οι άνθρωποι με αναπηρία ως μοναδικοί ήρωες της ζωής, μέσα από τον αγώνα τους αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Οι συνάνθρωποί μας με ειδικές ανάγκες δίνουν, πολλές φορές, μάχη επιβίωσης κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, συνθήκες που δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν στη χώρα μας. Τα άτομα αυτά έχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται και να προσπαθούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα”.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου Φλώρινας χαιρετίζει τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), επισημαίνοντας: “Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι κυβερνήσεις όλων των χωρών, οφείλουν να στηρίξουν και να επαναπροσδιορίσουν την πολιτική τους, απέναντι στα άτομα με κάποια μορφής αναπηρίας, ενισχύοντας την πολιτική στήριξης ΑΜΕΑ και λειτουργίας δομών, που θα συμβάλλουν στη δημιουργία προϋποθέσεων για ένα καλύτερο αύριο. Σε ένα κράτος δικαίου και κοινωνικής πρόνοιας, η προστασία και τα δικαιώματα ΑΜΕΑ, θεωρούνται αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα”.

Το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας αναφέρει: “Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Τα Άτομα με Αναπηρία βασίζονται σε δύο κύριους πυλώνες για την ένταξή ή επανένταξη τους στην κοινωνία. Αυτοί είναι η Εκπαίδευση και η Απασχόληση. Η έλλειψη όμως ολοκληρωμένων πρακτικών παρέμβασης από την δομημένη Πολιτεία, αποτελούν τις κύριες αιτίες του κοινωνικού αποκλεισμού μιας ομάδας ατόμων που σύμφωνα με τις στατιστικές αποτελεί περίπου το 10% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού”.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, τα ποσοστά ανεργίας των ΑμεΑ κυμαίνονται κοντά 80%, την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι περίπου 50%. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού ΑμεΑ που είναι εν δυνάμει εργασιακά ενεργό, παραμένει χωρίς απασχόληση για διάφορους λόγους και αυτοί είναι κυρίως λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού και της στάσης των πολιτών απέναντι στα άτομα αυτά (κοινωνικές προκαταλήψεις, μη προσβάσιμοι χώροι κ.α.).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος