Φλώρινα: Μηνύματα φορέων για Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας Σ. Βοσδου

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως απαριθμούνται στην ομώνυμη Οικουμενική Διακήρυξη που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. στις 10 Δεκεμβρίου 1948, αποτελούν αξίες αυτονόητες. Εντούτοις η βία σε κάθε της μορφή κατά των γυναικών, αποτελεί ένα φαινόμενο – όνειδος που στιγματίζει την κοινωνία του 21ου αιώνα.

Στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους έως και σήμερα διαπράχθηκαν δεκατρείς γυναικοκτονίες, γεγονός που καταδεικνύει  την ολοένα και μεγαλύτερη διάσταση που έχει αποκτήσει η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία. Η κρισιμότητα του φαινομένου και των επιδράσεων του στα θύματα και την κοινωνία, επιβάλλει την ανάγκη μιας αναθεωρημένης προσέγγισης του προβλήματος σε οικουμενικό επίπεδο, ώστε η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών – κοριτσιών, να μην εκλαμβάνεται μονό σαν μια εθιμοτυπική εκδήλωση, αλλά ως μια ευθύνη που μοιραζόμαστε όλοι.

Δεν κλείνουμε τα μάτια, δεν μένουμε σιωπηλοί και σπάμε τον κύκλο της βίας κατά των γυναικών.

Μήνυμα της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας Π. Πέρκα

Η 25η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών και έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα για το θέμα αυτό, με σκοπό να αναδείξει την παγκόσμια διάσταση της έμφυλης βίας. Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη. Ήδη από τις αρχές του 2021 μετράμε τον τραγικό αριθμό των 13 γυναικοκτονιών στη χώρα μας.

Η έμφυλη βία συμβαίνει με σεξισμό σε όλους τους χώρους εργασίας, με έμφυλο ρατσισμό και διακρίσεις σε όλη την κοινωνική ζωή.  Πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Έχει τις ρίζες της στις πατριαρχικές αντιλήψεις εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα, που επιβιώνουν μέχρι σήμερα και αποτελούν επίδειξη κυριαρχίας και ελέγχου του γυναικείου σώματος. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο και αν δε συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας. Γι’ αυτό και δεν το υποτιμούμε, αλλά χρέος μας είναι η άμεση καταπολέμησή του, αφού αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η βία στην οικογένεια δύσκολα γνωστοποιείται και σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς, ενοχοποιούνται οι ίδιες οι γυναίκες ότι είναι αυτές που με τη συμπεριφορά τους προκαλούν βία.

H πανδημία ανέδειξε την ένταση, την έκταση και το μέγεθος της έμφυλης βίας αλλά ταυτόχρονα λειτούργησε καταλυτικά, αφού πυροδότησε εκατοντάδες καταγγελίες από την πλευρά των γυναικών και επιτάχυνε τον βαθμό αφύπνισης της ελληνικής κοινωνίας.

Στις  9 Νοεμβρίου 2021, οι Βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν τροπολογία – προσθήκη στο Σ/Ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα για την καθιέρωση στην ελληνική ποινική νομοθεσία του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά (ιδίως γυναικοκτονία), διότι θεωρούμε ότι η νομική αναγνώριση του όρου είναι ένα απολύτως δίκαιο αίτημα και βρισκόμαστε στο πλάι της κοινωνίας των πολιτών, των φεμινιστικών οργανώσεων και όλους και όλες που το υπερασπίζονται.

Η σημερινή μέρα είναι  η μέρα που ενώνουμε τη φωνή μας με τις γυναίκες που διεκδικούν και αντιστέκονται, που ανατρέπουν τους μύθους περί συνενοχής και παίρνουν θέση ενάντια στη βία και τον σεξισμό. Γι’ αυτό πρέπει να καταγγέλλεται δημόσια από πολίτες, εκπροσώπους φορέων, λειτουργούς της πολιτείας, θεσμικούς παράγοντες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

Πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (ν.4531/2018) Επέκταση, αναβάθμιση και μονιμότητα των Συμβουλευτικών Κέντρων, των Ξενώνων φιλοξενίας και της Γραμμής SOS 15900 για τη στήριξη των γυναικών (ν.4604/2019). Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στις δομές. Ίδρυση πανελλαδικά, των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στα Αστυνομικά Τμήματα και στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό. Ενίσχυση και διεύρυνση του ωραρίου όλο το 24ωρο και όλες τις μέρες του χρόνου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας. Οικονομική και νομική στήριξη γυναικών και παιδιών που δραπετεύουν από την ενδοοικογενειακή βία. Χορήγηση ασύλου στα σύνορα σε προσφύγισσες που καταγγέλλουν βία και βιασμούς είτε στις χώρες που έφυγαν είτε στη διάρκεια του ταξιδιού τους. Κατάργηση του νόμου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια (ν.4800/2021) που αναγκάζει τις γυναίκες και τα παιδιά να παραμένουν σε γεωγραφική εγγύτητα με τους κακοποιητές. Πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης 190 της ΔΟΕ για τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ουσιαστική εισαγωγή της οπτικής του φύλου και σεξουαλικότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία με την αντίστοιχη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη διαφήμιση και στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (άρθρο 24 ν.4604/2019). Να σταματήσει η αναπαραγωγή των στερεοτύπων και του σεξισμού από τα ΜΜΕ.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να αποδεχτεί το σύνθημα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων: «Γυναικοκτονία: ονόμασέ την, μέτρησέ την, τέλειωσέ την!».

Για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας: 25 ΝΟΕΜΒΡΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η βία κατά των γυναικών, φαινόμενο τόσο παλιό όσο και οι πατριαρχικές μας κοινωνίες, αναγνωρίστηκε ως κοινωνικό πρόβλημα, έγινε «ορατή», μόλις τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στις έρευνες και τους αγώνες των φεμινιστριών, που έγιναν αποδεκτές και από τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., το Συμβούλιο της Ευρώπης, κ.ά.

Τα αίτιά της συνδέονται άμεσα με την ανισότητα που υπάρχει μεταξύ γυναικών και ανδρών, καθώς και τις κοινωνικό-οικονομικές δομές εξουσίας, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική σφαίρα της ζωής, γεγονός που διαμορφώνει ένα κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο η βία κατά των γυναικών με τον έναν ή τον άλλο τρόπο γίνεται αποδεκτή. Συντηρείται μέσω της κοινωνικοποίησης των φύλων, της δημιουργίας έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων, αλλά και της συνεχούς απειλής βίας, παράγοντες οι οποίοι συνολικά θέτουν τις γυναίκες και τα κορίτσια σε κατώτερη θέση και επηρεάζουν τις ενέργειές τους σε όλα τα επίπεδα, ενώ συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι Διεθνείς Συμβάσεις αναδεικνύουν τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών ως μορφή διάκρισης, η οποία εμποδίζει σοβαρά την ικανότητα τους να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους σε ισότιμη βάση με τους άνδρες. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA):

Ø μία στις τρεις γυναίκες έχει βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία από την ηλικία των δεκαπέντε ετών

Ø το 75% των γυναικών έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στον επαγγελματικό τους βίο

Ø το ετήσιο κόστος από την έμφυλη βία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπολογιστεί ότι ξεπερνάει το αστρονομικό ποσό των 225 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ακραία μορφή έμφυλης βίας αποτελεί η γυναικοκτονία. Το βασικό κίνητρο μιας γυναικοκτονίας είναι το φύλο του θύματος, αλλά συχνά και η άρνηση συμμόρφωσής του στα πατριαρχικά προτάγματα, άρνηση που επιτάσσει την τιμωρία του με τον πιο ακραίο τρόπο. Με δυο λόγια, η γυναικοκτονία είναι η θανάτωση των γυναικών από τους άνδρες, απλά και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Αφορά όλες τις μορφές και τα είδη σεξιστικής δολοφονίας, ανεξάρτητα από το εάν προκαλούνται από μισογυνισμό, από σεξουαλική ευχαρίστηση ή από την αίσθηση της κυριαρχίας επί των γυναικών και άλλων θηλυκοτήτων. Πρόκειται για συγκεκριμένη πατριαρχική, σεξιστική πολιτική με εργαλείο τη δολοφονία.

Δυστυχώς, παρά την έξαρση των γυναικοκτονιών και στη χώρα μας το νομικό μας σύστημα, όπως έδειξε και η πρόσφατη συζήτηση στη βουλή για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και την μη αποδοχή από την Κυβέρνηση,  της  πρότασης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  να  ενταχθεί ο όρος «γυναικοκτονία» στον Ποινικό μας Κώδικα-  αίτημα και των φεμινιστικών και γυναικείων κινημάτων – δεν αναγνωρίζει τον όρο αυτό, γεγονός αυτό συσκοτίζει τα κίνητρα και τις επιπτώσεις του εγκλήματος κι έτσι για άλλη μια φορά το νομικό σύστημα αποδεικνύεται στη χώρα μας όπως και στις άλλες χώρες,  ανίκανο να προστατέψει τον μισό πληθυσμό της, τις γυναίκες.

Το βέβαιο είναι πως η έμφυλη βία εξακολουθεί να αναπαράγεται σε κάθε χώρα και πολιτισμό, προκαλώντας θανάτους γυναικών, καθώς και βαριές σωματικές και ψυχικές απώλειες στις ζωές τους, των οικογενειών τους και της κοινωνίας γενικότερα. Η αντιμετώπιση της βίας σε βάρος των γυναικών εξακολουθεί και παραμένει σοβαρό κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα, με σημαντικό αντίκτυπο για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Απαιτούμε:

·  την αναγνώριση και την αποδοχή αυτών των φόνων ως εγκλημάτων μίσους με σεξιστικά κίνητρα και την ένταξη του όρου «Γυναικοκτονία» ως διακριτό έγκλημα στον Ποινικό μας Κώδικα.

·  την αναγνώριση και την αποδοχή των γυναικοκτονιών ως εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, λόγω του μεγέθους των συγκεκριμένων δολοφονιών παγκόσμια.

Αγωνιζόμαστε και Διεκδικούμε:

· Πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (ν.4531/2018)

· Επέκταση, αναβάθμιση και μονιμότητα των Συμβουλευτικών Κέντρων, των Ξενώνων φιλοξενίας και της Γραμμής  SOS 15900 για τη στήριξη των γυναικών (ν.4604/2019). Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στις δομές.

· Ίδρυση πανελλαδικά, των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στα Αστυνομικά Τμήματα και στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό.

·  Ενίσχυση και διεύρυνση του ωραρίου όλο το 24ωρο και όλες τις μέρες του χρόνου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

·    Οικονομική και νομική στήριξη γυναικών και παιδιών που δραπετεύουν από την ενδοοικογενειακή βία.

·  Χορήγηση ασύλου στα σύνορα σε προσφύγισσες που καταγγέλλουν βία και βιασμούς είτε στις χώρες που έφυγαν είτε  στη διάρκεια του ταξιδιού τους.

·  Κατάργηση του νόμου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια (ν.4800/2021) που αναγκάζει τις γυναίκες και τα παιδιά να παραμένουν σε γεωγραφική εγγύτητα με τους κακοποιητές.

·    Πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης 190 της ΔΟΕ για τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

· Ουσιαστική εισαγωγή της οπτικής του φύλου και σεξουαλικότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία με την αντίστοιχη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

·    Εφαρμογή μέτρων  για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη διαφήμιση και στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (άρθρο 24 ν.4604/2019). Να σταματήσει η αναπαραγωγή των στερεοτύπων και του σεξισμού από τα ΜΜΕ.

Συντασσόμαστε με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να συμπεριληφθεί η βία με βάση το φύλο ως έγκλημα στο ευρωπαϊκό δίκαιο και  να θεσπιστεί  μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή οδηγία για  την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ!

ΜΗΝΥΜΑ ΚΚΕ ΦΛΏΡΙΝΑΣ

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βία κάθε μορφής κατά των γυναικών, χωρίς ναι μεν αλλά. Πρωταγωνιστεί καθημερινά στον αγώνα για μέτρα ολόπλευρης προστασίας από το κράτος, με οικονομική, κοινωνική στήριξη των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους. Παλεύει για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες της γυναίκας, ώστε να στέκεται στα πόδια της, χειραφετημένη οικονομικά, κοινωνικά, ψυχικά, χωρίς οικονομική και κοινωνική εξάρτηση από το σύντροφο ή το σύζυγο.

Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας και της πολύμορφης βίας, πολεμάμε το σύστημα που τη γεννά. Για να γίνει κάθε χώρος δουλειάς, σπουδών, κυψέλη οργάνωσης κι αλληλεγγύης για κάθε γυναίκα, ώστε να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να αντιπαλέψει τέτοια φαινόμενα, να απεγκλωβιστεί από βίαιες διαπροσωπικές, οικογενειακές σχέσεις και να αγωνιστεί μαχητικά για να αλλάξει τη ζωή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος