Φλώρινα: ΕΘ.Ε.Α.Σ. – Συμμετοχή αγροτικών συνεταιρισμών στις ΑΠΕ

Η πρόσβαση αγροτικών συνεταιρισμών στις ΑΠΕ, η διευκόλυνση τους, η χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης και η αποπληρωμή των επιδοτήσεων ήταν τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια συνάντησης της ΕΘ.Ε.Α.Σ. με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης αναφέρθηκαν στην μείωση του κόστους λειτουργίας των συνεταιρισμών με ενίσχυση στην εγκατάσταση ΑΠΕ, όπου ο πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. πρότεινε στο νέο πρόγραμμα για την εγκατάσταση ΑΠΕ ύψους 160 εκατ. € που θα εξαγγελθεί από την κυβέρνηση για τη μεταποίηση και τη βιομηχανία, να περιληφθούν 25-30 εκατ. € για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι έχουν δηλώσει τις ανάγκες τους προς την ΕΘ.Ε.Α.Σ. για περίπου 50 MW, με αυτοτελές και ανεξάρτητο πρόγραμμα.

Επιπλέον ζήτησαν να διευκολυνθούν οι αγρότες για την εγκατάσταση ΑΠΕ μέχρι 50 KW, με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για συνολική ισχύ 1.350 KW. Η διευκόλυνση θα αφορά ενίσχυση, άμεση προτεραιότητα σύνδεσης στο Δίκτυο, καθώς και απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης για να μην υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση του μέτρου. Αυτό θα αποτελέσει μια σταθερή διαδικασία μείωσης του κόστους παραγωγής.

Αναφορικά με το πρόγραμμα PPA’s που έχει ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προτάθηκε από πλευράς της ΕΘ.Ε.Α.Σ. να χορηγηθεί Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (ΟΠΣ) από τον ΑΔΜΗΕ για έργα ΑΠΕ ισχύος 150 MW, για τα οποία οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί έχουν υποβάλει πλήρες αίτημα και τέλος έγινε ειδική αναφορά προς την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να “τρέξουν” οι διαδικασίες, ώστε να αποπληρωθούν οι επιδοτήσεις σε όσους επένδυσαν στο προηγούμενο μέτρο των 10,8 KW για το οποίο δεν έχει γίνει καμία πληρωμή για την κρατική συμμετοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος