Φλώρινα: Ενημέρωση Σ. Καλαφάτη για τους αργυροπελεκάνους και τη γρίπη των πτηνών

Για την αναπαραγωγή των αργυροπελακάνων σε περιοχές της Π.Ε. Φλώρινας ενημερώθηκε ο Υπουργός Μακεδονίας -Θράκης Σταύρος Καλαφάτης από τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Σωτήρη Βόσδου κατά την διάρκεια της παρουσίασης του στην Πρέσπα.

Όπως αναφέρει ο κ. Βόσδου “η γρίπη των πτηνών υπήρξε η αιτία θανάτου σημαντικού αριθμού αργυροπελεκάνων, τον περασμένο χειμώνα. Η καταγραφή του αυξανόμενου αριθμού νεκρών αργυροπελεκάνων σε περιοχές φωλιάσματος της Μικρής Πρέσπας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών (ΦΔΕΠΠ) και η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) ενημέρωσαν την υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Ε. Φλώρινας για το γεγονός, το οποίο εμφάνιζε τάσεις επιδείνωσης. Με την συνδρομή μελών της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και τηρώντας αδιάλειπτα τα μέτρα βιοασφάλειας, περισυλλέχθηκαν νεκροί αργυροπελεκάνοι, από τους οποίους ελήφθησαν δείγματα και στάλθηκαν στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης (ΚΚΙΘ), όπου και επιβεβαιώθηκε η αιτία θανάτου τους από παθογόνα στελέχη της Γρίπης των Πτηνών (H5N1).

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία ΠΕ Φλώρινας ενημέρωνε συνεχώς τους κατόχους οικόσιτων και συστηματικών εκτροφών για την ανίχνευση του ιού της Γρίπης των Πτηνών στους νεκρούς αργυροπελεκάνους, εφιστώντας την προσοχή όλων (κτηνοτρόφων, πολιτών, επισκεπτών, κλπ), στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας για την Γρίπη των Πτηνών. Παράλληλα, βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), ενημερώνοντας τους συνεχώς για την εξέλιξη του φαινομένου, προετοιμαζόμενη για τις οριζόμενες από τη νομοθεσία ενέργειες αντιμετώπισής του πρωτόγνωρου φαινομένου. Η περισυλλογή, μεταφορά και διαχείριση των νεκρών πτηνών, από εξειδικευμένες και εγκεκριμένες για τον σκοπό αυτό εταιρείες, αποφασίστηκε την Κυριακή 06 Μαρτίου 2022, σε διευρυμένη σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των προαναφερθέντων υπευθύνων-φορέων και επιπλέον, την συμμετοχή του Υφυπουργού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεωργίου Αμυρά, του Διοικητή της 9ης Μ/Π Ταξιαρχίας Πεζικού (πρώην Α’ ΣΣ), κ. Νικολάου Γκόνη, της Δ/νσης Δασών ΠΕ Φλώρινας, κας Σοφίας Γλούφτση, της Αντιδημάρχου Αμυνταίου, κας Ελένης Γυρίκη και ορνιθολογικών οργανώσεων”.

Επισημαίνε δε ότι “οι εργασίες ξεκίνησαν άμεσα, τηρώντας όλα τα μέτρα βιοασφάλειας, σε αγαστή συνεργασία με μέλη της ΕΠΠ και του ΦΔΕΠΠ. Συνολικά, στη λίμνη Μικρή Πρέσπα, απαιτήθηκαν επτά ημέρες επιχειρήσεων (17-18-19-21-24/03/2022 και 11-15/04/2022) και περισυλλέχθηκαν συνολικά 1.420 νεκροί αργυροπελεκάνοι. Στις λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη, η περισυλλογή πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια εθελοντών -υπό την εποπτεία του Δήμου Αμυνταίου- απαιτήθηκαν τέσσερις ημέρες επιχειρήσεων (19-22/03/2022) και περισυλλέχθηκαν 136 νεκροί αργυροπελεκάνοι και 1 νεκρός κύκνος. Η Επιτροπή Παρακολούθησης Καλής Εκτέλεσης του Έργου περισυλλογής και διαχείρισης κάθε είδους νεκρών ζώων, είχε τον έλεγχο καθ΄ όλη την διάρκεια εκτέλεσης του έργου, διασφαλίζοντας την καλή εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου.

Η ΠΕ Φλώρινας ήταν σε διαρκή ετοιμότητα και σε συνεχείς επαφές με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Κασαπίδη, το ΥΠΑΑΤ, τους αρμόδιους φορείς διαχείρισης των λιμνών (ΕΠΠ, ΦΔΕΠΠ), τους Δήμους Πρεσπών και Αμυνταίου και τις εταιρείες περισυλλογής, ενώ πραγματοποίησε τακτικές επισκέψεις στις αντίστοιχες περιοχές, ήλεγχε και επιθεωρούσε την πορεία και την τήρηση των όρων του έργου, καθ’ όλο τον χρόνο της εξέλιξης του πρωτοφανούς αυτού φαινομένου”.

Όπως ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας η κα Μαλακού, σήμερα τα στοιχεία από την παρακολούθηση και καταγραφή είναι ενθαρρυντικά, ενώ ο πληθυσμός των αργυροπελεκάνων είναι υπό συνεχή παρακολούθηση. Μολονότι η κατάσταση ήταν σοβαρή, έχει ομαλοποιηθεί έπειτα από την παρέμβαση όλων των φορέων και βαίνει προς την κανονικότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επιχείρηση περισυλλογής, μεταφοράς και αποτέφρωσης των νεκρών πτηνών έγιναν αντικείμενο επιβράβευσης από φορείς του εξωτερικού, καθώς το γεγονός ήταν πρωτοφανές και αντιμετωπίστηκε άμεσα και αποτελεσματικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ