Φλώρινα : Εγκρίθηκε η αλλαγή χρήσης του κτιρίου “Αγία Ολγα” για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Η έγκριση της αλλαγής χρήσης του χαρακτηρισμένου ως “μνημείο,” κτηρίου της πρώην Οικοκυρικής Σχολής «Αγίας Όλγας Φλώρινας», καθώς και η μελέτη αποκατάστασής του, επετεύχθη μετά από 10χρόνια. Στόχος, η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και η ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Φλώρινας.

Η ιστορία του κτηρίου ξεκινά το 1929, χρονιά, στην οποία ξεκίνησαν οι εργασίες δόμησής του, προκειμένου να στεγαστεί η Σχολή Οικοκυρικής για κορίτσια της υπαίθρου, όπως προβλεπόταν, από την τότε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η Σχολή λειτούργησε για πρώτη φορά το 1931. Με την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940, το κτήριο επιτάχθηκε από τον ελληνικό στρατό και χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο. Το 1941, με την εισβολή του γερμανικού στρατού χρησιμοποιήθηκε ως χώρος ψυχαγωγίας των Γερμανών.

Το κτήριο επαναχρησιμοποιήθηκε το 1952 – 1953 ως Παιδόπολη «Αγία Όλγα» και στη συνέχεια ως Αγροτική και Οικοκυρική Σχολή. Το 2003 το κτήριο έπαψε ουσιαστικά να λειτουργεί και παραμένει αναξιοποίητο έως και σήμερα.

Το 2010 η «Αγία Όλγα» παραχωρήθηκε από το «Σύλλογο προς διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για τη στέγαση του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, “Η απόφαση αυτή αποτελεί την απαρχή ενός εμβληματικού έργου πνοής για το Πανεπιστήμιό μας και την ανάδειξη της πόλης της Φλώρινας και ολοκληρώνει το πρώτο στάδιο της αναβάθμισης των κτηριακών υποδομών της Σχολής Καλών Τεχνών, ταυτόχρονα σχεδόν με την υπογραφή της σύμβασης εκπόνησης μελέτης για την κατασκευή του Νέου Κτηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας οργανώνεται, σχεδιάζει, υλοποιεί και αναπτύσσεται σε ένα σύγχρονο ακαδημαϊκό ίδρυμα με σεβασμό στην πολιτισμική κληρονομιά του τόπου και την ανάδειξη των μνημείων της περιοχής.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος