Υποχρεωτική είναι η δήλωση κατεχόμενων κυψελών για όλους τους ενεργούς μελισσοκόμους και υποβάλλεται μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου και της 20ης Νοεμβρίου κάθε έτους σύμφωνα με το ΦΕΚ 2712/τ. Β΄/25-04-202, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Φλώρινας.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η δήλωση υποβάλλεται είτε σε έντυπη μορφή στα γραφεία της Δ.Α.Ο. Π.Ε. Φλώρινας, είτε μέσω της ψηφιακής εφαρμογής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ενεργός μελισσοκόμος ο οποίος υποβάλλει τη δήλωση κατεχόμενων κυψελών μεταξύ της 21ης Οκτωβρίου και της 20ης Νοεμβρίου κάθε έτους, συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά στο δείγμα επιτόπιου ελέγχου.
Σημειώνεται, ότι αν παρέλθει διάστημα ενός έτους από την αμέσως προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης κατεχομένων κυψελών, χωρίς ο μελισσοκόμος να προβεί στην προβλεπόμενη δήλωση, αποστερείται των παρακάτω δικαιωμάτων:
- συμμετοχής σε δράσεις εθνικών ή και ενωσιακών μέτρων στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού τομέα εν γένει και του τομέα της μελισσοκομίας ειδικότερα, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας,
- ασφάλισης στον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και αποζημίωσης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή αντίξοων καιρικών συνθηκών
- αποζημίωσης σε περιπτώσεις επιβολής κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου που αφορά τη μελισσοκομία
- συμμετοχής σε προγράμματα επικονίασης της αυτοφυούς ή καλλιεργούμενης βλάστησης ή σε διαδικασίες εκμίσθωσης των κατεχομένων κυψελών, με σκοπό την προαγωγή της επικονίασης καλλιεργημένων εκτάσεων.
Επίσης, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Φλώρινας, αναφέρει ότι είναι υποχρεωτική εκ μέρους των ενδιαφερόμενων ενεργών μελισσοκόμων η δήλωση στο Μητρώο τουλάχιστον δύο φορές κατ’ έτος:
- Της ετήσιας παραγόμενης ποσότητας μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων
- Της ποσότητας μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων που διακινεί- εμπορεύεται νόμιμα στην αγορά, με ταυτόχρονη ψηφιακή καταχώρηση των σχετικών παραστατικών.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Φλώρινας στην κ. Σεχίδου Ναταλία, τηλ. 2385350542 και στο κέντρο Μελισσοκομίας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Μαρίνου Ελισσάβετ, τηλ. 2461021444.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος