Φλώρινα: Διαδικτυακή εκδήλωση του συλλόγου “Ελεύθερα Βουνά Φλώρινας”

Με τίτλο “Στη δίνη της πράσινης ανάπτυξης” ο Σύλλογος ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου διαδικτυακή εκδήλωση στις 7:30 το απόγευμα.

Στην εκδήλωση θα κληθούν να συμμετέχουν οι βουλευτές καθώς οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές του Νομού.

Ομιλητές της εκδήλωσης:

Γιάννης Δαϊκόπουλος, Εκπαιδευτικός

Χρήστος Ελευθεριάδης, Φυσικός, Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης

Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Περιβαλλοντολόγος

Νίκος Γιαννάκης, Δρ Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Βιβή Ρουμελιώτου, Δρ Νομικός Περιβάλλοντος, συντονίστρια δράσεων πολιτικής της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών

Δημήτρης Νούλης, μέλος του Μπλόκου Νυμφαίου Γιώργος Μερτζάνης, Δρ Βιολόγος, Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ»

Διοργάνωση: Ανοικτό Δίκτυο Πολιτών Φλώρινας – Ελεύθερα Βουνά με την ευγενική υποστήριξη της «Καλλιστώ» – Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου της εκδήλωσης στο facebook

Σύνδεσμος εκδήλωσης: https://fb.me/e/3kVgK5mwR

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους “Η Φλώρινα είναι ένας τόπος με κατάφυτα βουνά, τρεχούμενα νερά, πέντε λίμνες με ναυαρχίδα τις Πρέσπες, έχει ιδιαίτερη και πλούσια ορνιθοπανίδα και στα βουνά της ζει μεγάλος αριθμός σημαντικών άγριων θηλαστικών. Θα λέγαμε πως είναι ένας μοναδικός τόπος συμβίωσης της άγριας ζωής με τον άνθρωπο.Από την άλλη, οι κάμποι της και οι πρόποδες των βουνών της έχουν δεχτεί βαριές επεμβάσεις εδώ και δεκαετίες από την εξόρυξη του λιγνίτη (Σκοπός, Αχλάδα, Κλειδί, Βεύη, Αμύνταιο), σε χιλιάδες στρέμματα γης. Κάποιες εκτάσεις έχουν αποκατασταθεί στο πέρασμα των χρόνων, όμως όλοι γνωρίζουμε πως οι περισσότερες έχουν μείνει ανοιχτές και παρατημένες, ενώ είναι νωπή η μνήμη της κατολίσθησης του ορυχείου Αμυνταίου το 2017, και η ολιγωρία ετών της μετεγκατάστασης του οικισμού Αναργύρων, όπως και της Αχλάδας στο αντίστοιχο λιγνιτωρυχείο. Η Φλώρινα είναι από τις περιοχές που έχουν συνεισφέρει στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος πληρώνοντας βαρύ περιβαλλοντικό τίμημα και συνεχίζει να συνεισφέρει – πλέον σε μικρότερο βαθμό – μέσω του λιγνίτη και των ατμοηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ρεύματος. Οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, πλέον χάνονται με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς πλάνο και προοπτική… Μεγάλος αριθμός εργατών μέσης ηλικίας παραμένει άεργος και σε απόγνωση. Ρημαγμένες εκτάσεις, ρημαγμένα χωριά. Ερημοποίηση. Σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς έγκαιρο κρατικό σχεδιασμό είναι αδύνατο να βρεθούν άμεσα θέσεις εργασίας για τις αντίστοιχες εργασιακές δεξιότητες… Και αντί να ληφθεί πρόνοια ώστε να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον και οι άνθρωποι, βλέπουμε ανεμογεννήτριες βιομηχανικού τύπου να φυτρώνουν άναρχα στα βουνά μας… Με ποιους όρους τοποθετούνται και ποιος ωφελείται τη στιγμή που η ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας παράγεται πλέον σε μεγάλο ποσοστό από το εισαγόμενο φυσικό αέριο; Μπορεί το ασταθές και μεταβαλλόμενο ρεύμα που παράγουν οι ανεμογεννήτριες να καλύψει τις ανάγκες μας, ώστε να θυσιάσουμε και άλλο το περιβάλλον και την ισορροπία της φυσικής μας υπόστασης;..“.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος