Φλώρινα: Πρόγραμμα στήριξης και ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η νέα δράση «Πρόγραµµα Στήριξης και Ενίσχυσης Μικροµεσαίων Επιχειρήσεων» του Πράσινου Ταµείου, µε την οποία προσκαλούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τοµείς µε υψηλή εξάρτηση από τον λιγνίτη να υποβάλουν αίτηση χρηµατοδότησης επενδυτικών σχεδίων στρατηγικής διαφοροποίησης, ξεκάει με απόφαση που υπέγραψεο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, όπως αναφέρε σε ανακοίνωση της η ΔΕΕΠ Φλώρινας.
Επισημαίνει ότι “η νέα δράση απευθύνεται σε υφιστάµενες πολύ µικρές, µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας, καθώς και στον ∆ήµο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, των οποίων η δραστηριότητα αφορά στην εκτέλεση εργασιών, την παροχή υπηρεσιών και την προµήθεια αγαθών άµεσα προς τη ∆ΕΗ ή/και έµµεσα προς υπεργολάβους που έχουν συνάψει συµβάσεις µε τη ∆ΕΗ.

Ειδικότερα, το πρόγραµµα στηρίζει και ενισχύει τις επιχειρήσεις αυτές προκειµένου να διαφοροποιήσουν τα παραγόµενα προϊόντα, τις παρεχόµενες υπηρεσίες και τις εκτελούµενες εργασίες τους, µε στόχο τη σταδιακή απεξάρτησή τους από τη ∆ΕΗ και συνολικά από τις λιγνιτικές δραστηριότητες σε βάθος πενταετίας.

Το νέο πρόγραµµα αρχικά προβλέπει επιδοτήσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ και θα χρηµατοδοτηθεί από τα έσοδα πλειστηριασµών δικαιωµάτων εκποµπών για το 2018 συνολικού ποσού 31.391.473,90 ευρώ, που έχει δεσµευτεί για την ανάπτυξη βιώσιµων οικονοµικών δραστηριοτήτων χαµηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στις περιοχές ∆ίκαιης Μετάβασης”.

Η επιχορήγηση κάθε επενδυτικού σχεδίου κυµαίνεται από 20.000 έως 200.000 ευρώ, σημειώνει συμπληρώνοντας ότι, τα ποσοστά ενίσχυσης για το σύνολο των επιλέξιµων δαπανών θα ανέρχονται σε 80% δηµόσια επιχορήγηση και 20% ιδιωτική συµµετοχή. Σηµειώνεται ότι η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης των επενδυτικών σχεδίων θα είναι άµεση και απλοποιηµένη. Η δράση έχει πιλοτικό χαρακτήρα και υλοποιείται στο πλαίσιο του Σχεδίου ∆ίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Σ∆ΑΜ) για την αναγέννηση των τοπικών οικονοµιών των περιοχών µετάβασης, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη δηµιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για ένα ακόµη σηµαντικό βήµα προς την υλοποίηση του εµβληµατικού εγχειρήµατος της απολιγνιτοποίησης, το οποίο µε απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προχωράµε πρώτοι στην Ευρώπη. Και έχουµε δεσµευτεί ότι αυτή η οραµατική µεταρρύθµιση δεν θα αφήσει κανέναν συµπολίτη µας πίσω, συµβάλλοντας έµπρακτα στην αντιστάθµιση των κοινωνικών και οικονοµικών επιπτώσεων της µετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό µοντέλο χαµηλού ανθρακικού αποτυπώµατος».

Ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταµείου, Στάθης Σταθόπουλος, τόνισε: «Τον Σεπτέµβριο 2019 ξεκινήσαµε σχεδόν από το µηδέν. Η χώρα διέθετε µόνο εν µέρει θεσµικό πλαίσιο για την ενεργοποίηση του Πράσινου Ταµείου στο εθνικό στοίχηµα της απολιγνιτοποίησης, χωρίς, όµως, να υπάρχει σε εξέλιξη κάποιο πρόγραµµα για τις περιοχές της ∆υτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης… Από τότε βγήκαν και µέχρι σήµερα στον αέρα 7 προσκλήσεις, επεκτάθηκαν οι δικαιούχοι δήµοι και ολοκληρώθηκαν σε σύντοµο χρονικό διάστηµα οι αναγκαίες πράξεις και έλεγχοι για τις συνέργειές µας µε άλλους φορείς του ∆ηµοσίου, όπως ο ΕΦΕΠΑΕ και το ΚΑΠΕ για την ενεργοποίηση όλου του προγράµµατος, ώστε να ανταποκριθούµε απολύτως στην προτεραιότητα που έχουν θέσει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση συνολικά στον εθνικό αυτό στόχο».

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ∆ίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστής Μουσουρούλης, υπογράµµισε: «Σχεδιάσαµε ένα καινοτόµο Πρόγραµµα, ανακυκλώνοντας -για πρώτη φορά- πόρους του Πράσινου Ταµείου που εισέρρευσαν από την εφαρµογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» και τους ανταποδίδουµε στις επιχειρήσεις µε υψηλή εξάρτηση από τις λιγνιτικές δραστηριότητες, προκειµένου να στραφούν σε νέες βιώσιµες δραστηριότητες, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους. Κριτήριά µας: η εξάρτησή τους από τον λιγνίτη και η µελλοντική της µείωση, πρωτίστως όµως, η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Πρόκειται για µια στιγµή-ορόσηµο του Σχεδίου ∆ίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης».

Η πρόσκληση της δράσης θα δηµοσιευτεί στις ακόλουθες ιστοσελίδες: • ypeka.gr | Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
• sdam.gr | Τεχνική Γραµµατεία Σ∆ΑΜ
• prasinotameio.gr | Πράσινο Ταµείο
• efepae.gr | ΕΦΕΠΑΕ
• kepa-anem.gr | ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ (Εµβέλεια Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας)
• diaxeiristiki.gr | ∆ιαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραµµάτων (Εµβέλεια Περιφέρεια Πελοποννήσου)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος