Φλώρινα: Αποχή δικηγόρων από τα καθήκοντά τους

Αποχή των δικηγόρων, μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας, από την Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024 μέχρι και την Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024, από τα καθήκοντά τους από τις ποινικές υποθέσεις, από τις δίκες Νομικής Βοήθειας, από τις δίκες ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων κάθε βαθμού καθώς και από δίκες με εντολέα τραπεζικό ίδρυμα, fund ή servicer και από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης υπέρ των ανωτέρω, αποφάσισε η γενική συνέλευση του συλλόγου, κατά την έκτακτη συνεδρίασή της.

Επίσης αποφάσισε ομόφωνα την καθολική αποχή των μελών του ΔΣΦ από το σύνολο των καθηκόντων τους τη Δευτέρα 17/6/2024 και Τρίτη 18/6/2024, “απαιτώντας την άμεση κατάργηση της επιβολής οριζόντων και άδικων φορολογικών τεκμηρίων”.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Ο ΔΣΦ απαιτεί την άμεση κατάργηση των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου, όπως ψηφίστηκαν και συνιστούν οριζόντια και άδικη φορολογική επίθεση σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των Δικηγόρων και γενικά των ελευθέρων επαγγελματιών και κυρίως των πιο αδύναμων ενώ προστατεύονται μεγάλα εισοδήματα και εταιρίες. Ήδη με την έκδοση των πρώτων εκκαθαριστικών προκύπτει υπέρμετρη επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών με την εφαρμογή άδικων και παράλογων τεκμηρίων. Εκφράζει την αντίθεσή του στις νέες εκτεταμένες μεταβολές του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Διαπνέονται από οριζόντια τιμωρητική αντίληψη, αδιαφορεί για την αναζήτηση των πραγματικών αιτιών που οδηγούν στο έγκλημα, υποβαθμίζει την ανάγκη σωφρονισμού και επανένταξης. Οδηγεί σε υποχρεωτική έκτιση ποινής, χωρίς αναστολή, ακόμα και για πλημμελήματα μέτριας βαρύτητας. Επιβάλλει σοβαρούς περιορισμούς και υπέρογκα κόστη σε βάρος του πολίτη σε βαθμό όπου τελικά στερείται το δικαίωμα αποτελεσματικής υπεράσπισής του, προσφυγής σε κάθε βαθμό της ποινικής δικαιοσύνης και βελτίωσης της θέσης του. Ενέχει σοβαρούς κινδύνους παραβίασης βασικών όρων προστασίας ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων καθώς και συρρίκνωσης των εγγυήσεων ορθής απονομής της ποινικής δικαιοσύνης. Καταδικάζει την αιφνιδιαστική απόφαση κυβέρνησης και ΕΦΚΑ να άρει την ασφαλιστική ικανότητα χιλιάδων συναδέλφων και γενικά ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι από 1η Μαρτίου 2023 στερούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

Η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα πάγια αιτήματα του Σώματος παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις της.

Η κυβέρνηση και το ΤΑΧΔΙΚ δεν προχωρούν στην άμεση συνολική εξόφληση των οφειλόμενων προς τους συναδέλφους που παρέχουν νομική βοήθεια.

Ζητούμε:

 • Την άμεση, χωρίς όρους, κατάργηση των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου που επιβάλει την άδικη οριζόντια φορολόγηση των Δικηγόρων και Ελευθέρων Επαγγελματιών.
 • Τη θέσπιση αφορολογήτου ορίου.
 • Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
 • Την απαλλαγή από ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, ο οποίος επιβαρύνει τον πολίτη στον οποίο μετακυλίεται.
 • Την άμεση κατάργηση ή τροποποίηση διατάξεων σε Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
 • Τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, που αυξάνονται κάθε έτος. Την ρύθμιση των οφειλών και την διαγραφή αυτών που δημιουργήθηκαν ειδικά την περίοδο της πανδημίας.
 • Την εξασφάλιση της διατήρησης των παροχών υγείας για όλους τους συναδέλφους, που είναι (όπως και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες) ανασφάλιστοι από 1-3-2024, με απόφαση του ΕΦΚΑ
 • Την ικανοποίηση των σταθερών αιτημάτων του κλάδου για την διασφάλιση της νομιμότητας ιδιωτικών συναλλαγών και υποστήριξης του πολίτη έναντι της Διοίκησης.
 • Την άμεση εξόφληση όλων των οφειλόμενων στους παρέχοντες Νομική Βοήθεια
 • Την εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης του πολίτη στην Δικαιοσύνη
 • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε Δικηγορικούς Συλλόγους που υφίστανται υποβάθμιση δικαστικών σχηματισμών της περιφέρειάς τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος