Δήμος Φλώρινας: “Σημαντική η έλευση του φυσικού αερίου”

Στη σημαντικότητα ανάπτυξης του δικτύου Φυσικού Αερίου στον Δήμο Φλώρινας, έργο που ελαφρύνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό των κατοίκων, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την απολιγνητοποίηση.

Επεσήμανε δε ότι “σήμερα, η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιµη ανάπτυξη, αποτελούν πλέον διαπιστωμένες αναγκαιότητες και προτεραιότητες της διεθνούς κοινότητας αλλά και δική μας, με στόχο την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την χώρα μας η απολιγνιτοποίηση, αποτελεί σημαντική τομή στον εθνικό ενεργειακό χάρτη και δεν είναι κάτι καινούριο. Έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν μόνο που γινόταν με τρόπο ασύνταχτο. Αν παρατηρήσουμε την καμπύλη μείωσης του ποσοστού ενέργειας παραγόμενου από λιγνίτη, θα διαπιστώσουμε πως είχε ήδη αρχίσει από το 2010.Το ανησυχητικό, για μας, είναι πως η μετάβαση αυτή στην μετά λιγνίτη εποχή γίνεται μέσα σ’ ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, που έρχεται σε μια στιγμή που η περιοχή μας αντιμετωπίζει ήδη εκρηκτικά προβλήματα ανεργίας, γήρανσης, μετανάστευσης, χαμηλής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας”.

Σημείωσε ακόμα ότι “Είναι προφανές, ότι η περιοχή λόγω της χειμάζουσας αυτής οικονομικής κατάστασης, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τους κραδασμούς μιας βίαιης απολιγνιτοποίησης. Το αναμενόμενο υφεσιακό σοκ στο παραγωγικό σύστημα και στην απασχόληση μετά το διαδοχικό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, προκαλεί σοβαρούς τριγμούς συνοχής στον κοινωνικό ιστό της περιοχής με φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού. Φαινόμενα που έχουν ενταθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης φιλοδοξεί να ανατρέψει κατεστημένα που δομήθηκαν, επί δεκαετίες, πάνω στη μεγάλη εξάρτηση από τον λιγνίτη, στην απόλυτη εστίαση στις σχετικές με αυτόν δραστηριότητες και στην παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος για την επόμενη ημέρα.
Την ανατροπή αυτή επιβάλλουν λόγοι περιβαλλοντικοί και οικονομικοί και, ως εκ τούτου, λόγοι που σχετίζονται την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων. Στοίχημα, μέσω αυτής της διαδικασίας, είναι η στροφή σε καθαρές μορφές ενέργειας και σε μια νέα εποχή ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον, και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες σε ποικίλους τομείς της οικονομίας, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των τοπικών μας κοινωνιών“.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος