Αμύνταιο: Ολική καταστροφή της καλλιέργειας ροδάκινου από τον παγετό

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΕΛΓΑ και τους φορείς της περιοχής, με την οποία εκφράζουν την αγωνία τους και τα αιτήματα τους, απέστειλαν οι ροδακινοπαραγωγοί του Αμυνταίου, ζητώντας την αποζημίωση τους από τις ζημίες που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες τους, λόγω των πολύ χαμηλων θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.
Όπως αναφέρει το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού ΒΟΚΕΡΙΑΣ 551 στην επιστολή του, “συνεχίζει η δύσκολη χρονιά με όψιμους παγετούς και λαβωμένοι οικονομικά. Οι καταγεγραμμένες, από τους δυο μετεωρολογικούς σταθμούς στο Μανιάκι και στο Φαράγγι του Δήμου Αμυνταίου, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στις 25-26-27 Μαρτίου με θερμοκρασίες από -4.1 έως -7.7, προκαλώντας σε αρκετές περιοχές ολικό παγετό και σε κάποιες άλλες ζημία που αγγίζει το 50%. Και αυτό το διήμερο 9-10 Απριλίου η θερμοκρασία και πάλι χαμηλή από -3.8 έως -8.3. Όσα άνθη ροδακινιάς είχαν απομείνει (το φαινολογικό στάδιο είναι η πλήρης ανθοφορία) σε κάποιες περιοχές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Άρα μιλάμε για το απόλυτο ποσοστό ζημίας 100%. Τέτοια φαινόμενα έχουμε να συναντήσουμε 18 χρόνια, όταν το 2003 δεν υπήρχε φρούτο σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο του Αμυνταίου”.

Επισημαίνουν ακόμα πως “σήμερα που όλα καταρρέουν γύρω μας πρέπει να στηρίξετε εμπράκτως τους παραγωγούς, καθότι μόνο αυτοί συμβάλουν στην πραγματική οικονομία και στο ΑΕΠ της χώρας. Φτάνοντας στον Απρίλιο σας ενημερώνουμε ότι έχουν γίνει όλες οι βασικές λιπάνσεις θρέψης των οπωροφόρων δέντρων. Έχουν γίνει οι περισσότεροι και ακριβότεροι ψεκασμοί και όλες οι χειμωνιάτικες φροντίδες που απαιτούν τις περισσότερες εργατοώρες, άρα ημερομίσθια. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι από αυτό το εισόδημα που αναμέναμε πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε εμείς και οι οικογένειές μας, αλλά και να συνεχίσουμε να επενδύουμε για να ακολουθούμε τις εξελίξεις που απαιτούν οι αγορές μας. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να σκεφτείτε ότι κάθε κτήμα ροδακινιάς έχει έξοδα 600-700€/στρ. , άρα το σύνολο της αποζημίωσης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιο αυτού”.

Κλείνουν τέλος υπογραμμίζοντας ότι “ζητούμε την οικονομική στήριξη των συνεταιρισμών και των οργανώσεων για τα λειτουργικά τους έξοδα και τα επενδυτικά τους πλάνα, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος