Αμύνταιο: Απάντηση Υπουργείου Ανάπτυξης σε ερώτηση για αποτροπή κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου

Απάντηση στην ερώτηση του Βουλευτή και πρόεδρου της Ελληνικής Λύσης με θέμα «Αποτροπή κατασκευής πρόσθετου φωτοβολταϊκού έργου στο Αμύνταιο Φλώρινας», έδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης υπογραμμίζοντας ότι “τα ζητήματα που αφορούν στις επιπτώσεις από την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον εξετάζονται για το κάθε έργο ξεχωριστά στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησής του, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν. 4014/2011 (Α’ 209) «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων ….», όπως τροποποιημένος ισχύει. Στο πλαίσιο της διενέργειας της διαδικασίας αυτής, φορείς και πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του αναφερόμενου στην Ερώτηση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σας ενημερώνουμε ότι, κατόπιν διενέργειας της σχετικής διαδικασίας από τη Δ/νση ΠΕ.ΧΩ.Σ. Δ. Μακεδονίας, εκδόθηκε η με α.π. 5232/16-02-2022 Απόφαση της Α.Δ. Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή & λειτουργία του έργου Λ2/10ης Ομάδας (α/α 2): «Εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 449,98424MW στη θέση ‘Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο’ Δ.Ε. Αετού, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας και Φιλώτα, των Δήμων Αμυνταίου & Εορδαίας των Π.Ε. Φλώρινας & Κοζάνης Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας». Τέλος, για την πληρέστερη ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας κοινοποιούμε το με α.π. 218/26-02-2024 έγγραφο της ΔΕΗ Α.Ε.”.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ τόνισε ότι “οι νέες παραγωγικές δραστηριότητες στις περιοχές των Ορυχείων της ΔΕΗ οι οποίες περιλαμβάνονται στον Επιχειρησιακό Σχεδίασμά της ΔΕΗ, βασίζονται σε βελτιστοποίηση των χρήσεων γης, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε συνδυασμό με ολοκληρωμένες περιβαλλοντικές αποκαταστάσεις των αντίστοιχων εκτάσεων. Για την αδειοδότηση των Φωτοβολταϊκών Σταθμών σε εκτάσεις λιγνιτωρυχείων ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό και ρυθμιστικό καθεστώς και στις αδιατάρακτες και αποκατεστημένες εκτάσεις οι οποίες θα μεταβιβαστούν στο Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση της παρ. 4 του άρθρου 155 του ν. 4759/2020 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των ανωνύμων εταιρειών με διακριτικό τίτλο «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» και «ΔΕΗ Α.Ε.», η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4956/2022, περιλαμβάνονται και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κατάλληλες προς γεωργική χρήση”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος